ANNONS

Dragbild: Discgolfaren Edward Enarsson har spenderat mycket tid på att anlägga en discgolfbana i Söderbärke.
Foto: Lisa Björklund

18-årige Edward har byggt discgolfbanan i Söderbärke

SÖDERBÄRKE. Förra året gick Smedjebackens kommun in med drygt 100 000 kronor till Söderbärke GoIF för att anlägga en ny discgolfbana. Den som har designat och byggt banan är Edward Enarsson, 18 år. Under drygt ett år har han kämpat för att få den färdig – och nu är den äntligen klar att spela på. – Det är skönt. Det har blivit väldigt mycket jobb. Det är lite grenar som ska bort, men det tar man successivt. Vi kommer gå ut med information på instagram under resans gång, säger Edward Enarsson.

Solen lyser in genom tallkronorna och den nya discgolf-banans korgar, ett stenkast från Bärkevallen i Söderbärke, riktigt glänser där de står i skogen. Edward Enarsson är glad över banan och hoppas att många ska använda den. Mest nöjd är han med korg två, eller hål 2 som det kallas på golfspråk.
– Den har jag lagt ner mycket tid på med röjning och sådant, det är ett fint hål.
Sammanlagt har Edward Enarsson lagt ner över 100 timmar av sin lediga tid på discgolfbanan som är sammanlagt 1 300 meter och har tolv hål.
– Från början kollade jag på Google maps. Sedan gick jag ut i skogen och tog reda på hur det såg ut och om det verkligen gick att bygga ett hål där. Sedan kollade vi vilka träd som skulle tas ner och skaderisk från hål till hål så att frisbeen inte träffar någon annan.

Ett av tolv hål i Söderbärke DiscGolfPark. Foto: Lisa Björklund

Efter att grundplaneringen var klar ägnade Edward Enarsson mycket tid åt att rensa bort sly och blåbärsris. Han har grävt hål för skyltar och korgar och placerat dem så att de står stadigt på betongfundament.
Det mesta av arbetet har han utfört själv, men viss hjälp har Edward fått från GoIF i Söderbärke, som exempelvis fällt träd. Han har också fått hjälp av vänner och familj med att rensa bort sly och gräva ner några av skyltarna.
Discgolf-utrustningen till anläggningen kommer från Discgolf Park. Av dem har Edward fått råd och expertishjälp med hur man bygger och utformar en bana. Det berättar Erik Johansson, som är kassör på Söderbärke GoIF.
– Vi hade en heldag med dem då vi diskuterade det bästa upplägget, säger han.

Intill Bärkevallen i Söderbärke står en karta över spelplanen. Foto: Lisa Björklund

Erik Johansson tillägger att Edward varit den som kommit på idén och varit den drivande kraften för att få anläggningen genomförd.
Nu när banan snart är klar, har Edward Enarsson planer på att arrangera tävlingar där. Han är en stor discgolf-entusiast och har själv spelat discgolf i tre år. Intresset kommer från hans farbror Niclas Enarsson.
– Han är ambassadör för sporten och ordförande i en klubb i Stockholm som har tävlat på hög nivå. Tanken är att spela mycket. Jag tycker det är kul att utveckla sporten. Jag brinner själv för den och åker runt och testar många banor. Det finns hur många tävlingar som helst att delta i, både amatörtävlingar och proffstävlingar, säger Edward Enarsson.

För drygt ett år sedan fick Edward Enarsson idén att bygga en discgolfbana i Söderbärke. I helgen är den äntligen fix och färdig för alla som vill ta sig en tur på banan. Foto: Lisa Björklund

Söderbärke Discgolfpark
Banan har 12 hål och är 1 300 meter lång.
Sträckan mellan punkten som man kastar frisbeen och hålet kallas för fairway.
Den längsta fairwaysträckan på Söderbärke Discgolfpark ligger vid hål 5 och är 244 meter lång.
Marken som discgolfbanan ligger på ägs av Smedjebackens kommun.

Facebook

ANNONS

ANNONS