ANNONS

Rikard Rudolfsson, Mina Pohanka Arnberg och Vendela Tedestam vid fredagens klimatstrejk i Borlänge.
Foto: Veronica Rigtorp

14-åriga Mina uppmanar till klimatstrejk

BORLÄNGE. Klimatstrejkande Greta Thunberg är inte ensam. Med henne redan från början fanns Mina Pohanka Arnqvist. På fredagens klimatstrejk var 14-åriga Mina huvudtalare.

Ni har alla sett och läst om klimatstrejkande Greta Thunberg, dotter till sångerskan Marlena Ernman. Greta satt utanför riksdagshuset varje dag fram till valet, i hopp om att engagera människor för klimatet och miljön.
Och det har hon gjort med råge, nu har det växt till att bli en världsomfattande rörelse.
Med från början var Mina Pohanka Arnqvist med rötter i Borlänge, via farmor Ragnhild Pohanka som var med och startade Miljöpartiet en gång i världen.
Nu var barnbarnet Mina inbjuden att tala vid fredagens klimatstrejk i Borlänge.

Nästan blygt tog 14-åringen mikrofonen i sin hand, men sedan var all blyghet borta. Kort och konsist berättade hon vad det hela gick ut på. Starka ord som fick åhörarna att applådera denna medvetna och pålästa tjej.
– Jag är 14 år och bor i Stockholm. Jag är inte Gretas högra hand, utan en av de som var med från starten. Jag anslöt mig efter en vecka. Då var vi fem stycken.

Mina berättar att Greta kom med förslaget att de skulle strejka varje fredag, inte varje dag för då skulle de missa hela skolgången och inte få några betyg.
– Vi tänkte att vi strejkar till vi kommer på något bättre, men har det inte hänt något då, så får vi hitta på något annat, berättar Mina.
Men det hände något annat.

Rörelsen spred sig snabbt till 47 skolstrejker. Idag är 900 strejker registrerade i världen och av dom är 130 registrerade i Sverige, varav Borlänge och Falun är två av dessa.
– Jag uppmanar alla som är här att vara med den 15 mars då det är globalklimatstrejk. Det är vår framtid som står på spel, så kom och strejka, uppmanade 14-åriga Mina Pohanka Arnqvist.

Ragnhild Pohanka var tidigt på plats för att lyssna till barnbarnet och menade att i den miljörörelse som hon var med och startade, trodde man, men man visste inte säkert.
– Tyvärr hade vi rätt, om hur illa det var, konstaterar hon tungt.
En annan talare var Vendela Tedestam från Falun. Hon är till vardags art direktor, men tog tjänstledigt ett år för att vara en av volontärerna i gräsrotsrörelsen Trasch heros, städhjältarna, i Indonesien, som städar stränder, men också involverar turisterna att hjälpa till.

Av volontärjobbet blev hon så inspirerad att hon nu gått ner till att jobba endast 80 procent och ägnar fredagar åt klimatet.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 11 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS