Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Daniela Karlsson på Dalforsån.
Foto: Veronica Rigtorp

Yrkesutbildningen mynnade ut i nytt jobb

Daniela Karlsson fick efter avslutad yrkesutbildning till CNC-operatör jobb hos Dalforsån i Vikmanshyttan. Ett gott exempel på möjligheten till jobb i ett mansdominerat yrke under pandemin.

Att hon är kvinna i ett mansdominerat yrke märker hon inte av på något speciellt sätt. Stämningen är god och hon är redan en i gänget. Det finns kvinnor på andra positioner i företaget, men inte på verkstadsgolvet, där är Daniela ensam.
Daniela är det goda exemplet, som via riktad insats hos Arbetsförmedlingen kom att gå utbildning hos Yrkes Akademin till CNC-operatör och fick en anställning på tre månader efter praktiken hos Dalforsån.
– Vi är mycket nöjda med Daniela och hoppas kunna förlänga anställningen, men vi vet ju inte hur pandemin påverkar orderingången, säger Dan Norman, vd på
Dalforsån.

Han ger en snabb guidning genom företaget, vi går förbi en gigantisk svarv på 30 ton, inköpt från Murmansk, därefter medplockad och fraktad till Vikmanshyttan. På plats hos Dalforsån har den byggts om för att numera styras datoriserat, överallt i lokalen ligger ämnen som ska bearbetas i olika maskiner och personalen hälsar bekvämt på Dan och undertecknad.
Råmaterialet behandlas för att bli blankt med olika maskiner. Vid en maskin görs ytan jämn med grov svarvning, vid en annan svetsas legering på och till sist kommer ämnena till CNC-maskinerna för att färdig bearbetas.
– 30 procent säljer vi som spån, så mycket borrar vi bort under processen,
förklarar Dan Norman och visar på en blank cylinder.
Efter ett tag är vi framme vid Danielas arbetsplats.
Hon står vid en av maskinerna och kollar på skärmen som styr allt.
Daniela är iförd arbetskläder och skyddshjälm och hälsar lite blygt.
– De som kan de här maskinerna är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden, förklarar Dan Norman.

De flesta som jobbar här har stor erfarenhet och generationsskiftet som pågår gör att det behöver fyllas på med ny arbetskraft.
Ibland är de två CNC-operatörer vid stationen, men den går också att köras av endast en.
– När man är ny kan det vara skönt att ha någon erfaren med sig, förklarar Dan Norman och Daniela nickar instämmande.
Hon flyttade till Vikmanshyttan med man och tre barn, för fem år sedan. Daniela kommer ursprungligen från Vidsel i Norrbotten, men dialekten är bortslipad efter några års boende i Stockholm.
– När jag fick barn ville jag flytta och för mig är det här mer hemma, och lagom långt upp i landet, förklarar hon valet av Vikmanshyttan.

Utanför fönstret vid hennes arbetsplats skymtar en sjö, vid sjön bor hon och familjen.
På gymnasiet i Norrbotten utbildade hon sig till bilmekaniker, som hon aldrig jobbat som. Direkt efter studenten bar det av till Stockholm. Jobb som barnflicka, elevassistent och vårdbiträde är några jobb hon haft.
När förslaget om utbildning till CNC-operatör kom upp var hon inte helt säker på om det var något för henne.
– Jag visste inte vad en CNC-operatör gjorde, så jag frågade min sambo, som förklarade. Men jag var osäker om jag skulle klara det, och han sa: ”att det är klarar du lätt”, berättar hon med ett leende.

Lärarna får stor eloge av Daniela, för att de var så bra att pusha henne under utbildningen. Och yrkesvalet blev lyckat.
– Jag hittade verkligen rätt, trivs jättebra. Känner att jag har haft tur. Det här jobbet kan jag ha tills pension.
Daniela berättar att hon är snabblärd och frågvis. Att hon är snabblärd visade Daniela även när hon gick utbildningen.
Under praktiken var det lite nervöst i början, men hon lärde sig snabbt maskinen och arbetsmomenten.
– Jag skulle också vilja lära mig programmera maskinen, så jag inte tappar den kunskapen.

Jobbet innebär förflyttning av de tunga ämnena, då används en travers som hjälp. Så hon behöver inte vara stark rent fysiskt.
Daniela är glad att det finns vissa moment på maskinen som görs manuellt, som till exempel att ändra lite mått. Att det är mer att göra än att bara trycka på en knapp.
Just nu jobbar hon bara dagtid, sedan kan det komma att bli skiftarbete, då företaget kör treskift.

För Daniela är jobbet på golvet som ensam kvinna, inte ens något hon funderar över.
– Jag trivs bättre i manliga yrken. Jag var mer pojkflicka som liten flicka, så det ligger väl kvar, avslutar hon och tar tag i traversen för att flytta ännu ett ämne, under överseende av kollegan Conny Elfsberg, CNC-operatör med 25 års erfarenhet i yrket.
För att gå en arbetsmarknads­utbildning behöver du vara arbets­sökande och inskriven på arbets­förmedlingen.

Om Dalforsån AB
Dalforsån AB är verksam inom tillverkning av maskiner för metallurgi och har totalt 45 anställda. Bolaget är ett aktiebolag som varit aktivt sedan 1992. Dalforsån AB omsatte 116 306 000 kr senaste räkenskapsåret (2019).
2020 blev de Årets export-företag 2019. Under företagets 43 verksamhetsår har man hunnit delat ut 45 guldklockor för 25-årig tjänst.
Dalforsån AB ligger i Vikmans-hyttan, Dalarna, och är en ledande tillverkare av påsvetsade valsar. Kunderna är främst svenska och utländska stålverk.
Ett moment i Dalforsåns renovering av valsar och andra komponenter är att avlägsna olje- och smutsrester med hjälp av högtryckstvätt.

Källa: www.walleniuswater.com/sv/case/dalforsan

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!