Älgkullens vindparken är under byggnation, men redan har en vinbonus på 150 000 delats ut till föreningar som håller till i närheten av området.
Foto: Maria Hansson

Vindbonus har delats ut för Älgkullen

SMEDJEBACKEN/LUDVIKA. Varje år delas en ”vindbonus” ut till föreningar som håller till i närheten en vindpark. Vindkraftsproducenten SR Energy har delat ut 150 000 kronor till nio föreningar som har sin verksamhet i närheten av Älgkullen, sydost om samhället Hällsjön i Smedjebackens kommun.

Vindparken angränsar till Ljusnarsbergs kommun, Örebro län och Ludvika kommun och det är första året som SR Energy delar ut vindbonus för området. Föreningar kan ansöka om både större och mindre bidrag till aktiviteter som utflykter, ny utrustning, reparationer eller annan aktivitet som planeras.
För varje vindpark finns en jury som går igenom ansökningarna och beslutar vilka föreningar som ska få ta del av vindbonusen. Björsjö jakt och sportskytte fick störst summa detta år, 30 000 kronor.
– Vi vill värna om de samhällen där vi verkar. Vindbonusen är ett bra sätt för oss att hålla kontakt med bygden och att stötta det lokala föreningslivet nära våra vindparker är viktigt för oss. Genom vår vindbonus bygger vi goda relationer och vi får även möjlighet att informera om driften i parken och svara på frågor om vindkraft, säger Jessica Nylander ansvarig för markägarrelationer och vindbonus på SR Energy och som hoppas att fler kommer söka bidraget nästa år.

Jessica Nylander är ansvarig för markägarrelationer och Vindbonus på SR Energy. Foto: Privat

Alla föreningar träffades förra tisdagen, den 18 mars, på Wanbo Herrgård där de blev bjudna på middag samt kaffe och kaka. På mötet fick föreningarna ta emot diplom och Vindbonus. De fick även tillfälle beskriva sin verksamhet och aktuella aktiviteter och vad de planerar att använda sin vindbonus till. Bredsjöns jaktlag tilldelades 10 000 kronor.
– Vi skall underhålla och även tillverka nya jakttorn för Älgkullen och Kockola området. Det skall bli säker jakt där vissa av vindkraftverken är placerade. Hoppas även att det kan räcka till underhåll av vår jaktstuga, säger John Andersson och Ove Ask som tillhör jaktlaget.
Ludvika Segelflygklubb tilldelades 20 000 kronor. Vindbonusen och tänker isolera klubbens bygglokal där underhållet av deras flygplan görs.

John Andersson och Ove Ask från Bredsjöns Jaktlag tog emot diplom och bidrag. Foto: Privat

Läs om vindbonusen som delades ut för Vindpark Riskebo, klicka HÄR!

Dessa har fått ta del av “vindbonusen”:
Hällsjöns Fiskeklubb: 25 000 kronor
Björsjö jakt och sportskytte: 30 000 kronor
Norra Hällsjöns Byalag: 10 000 kronor
Ludvika Segelflygkubb: 20 000 kronor
Ludvika Flygplats Förening: 15 000 kronor
Bredsjöns jaktlag: 10 000 kronor
Orienteringsklubben Malmia: 15 000 kronor
Föreningen Folkets Hus i Gubbo u.p.a.: 20 000 kronor
Jägareförbundet Västerbergslagens Jaktvårdskrets: 5 000 kronor

Fakta vindbonus:
Intresset för vindbonus är stort, och SR Energy vill ha in många ansökningar. Ansökan görs på vår hemsida och vinnarna utses av en jury bestående av medarbetare på SR Energy. Nästa år återkommer chansen att söka vindbonus. Vid ansökan behöver man ange syftet med den sökta vindbonusen och vad pengarna ska användas till. Mer information finns på www.srenergy.se.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS