Långshyttans AIK skidor representerades av Elias och Hasse Lundberg. Klubben har ett 20-tal medlemmar, men drar upp spår till många skidåkare. Nu vill klubben investera i en ny spårmaskin och tilldelades 10 000 kronor som ett startkapital. Thomas Svensson som är driftingenjör på SR Energy och Niklas Lundaahl som är VD på Dalavind delade ut bonusen på Långshyttans Brukshotell.
Foto: Sara Flodin

Vindbonus till lokala föreningar

LÅNGSHYTTAN Varje år delas en ”vindbonus” ut till föreningar som håller till i närheten av Vindpark Riskebo. I år får åtta föreningar dela på 70 000 kronor för att utveckla sina verksamheter. Den gångna veckan delades bonusen ut på Brukshotellet i Långshyttan.

Vindkraftverken invigdes i somras, men redan 2021 delades den första bonusen ut. Detta år är det alltså andra tillfället som föreningar får ta del av pengarna.
I år har 16 ansökningar kommit in.

– Vi delar ut 10 000 kronor per vindkraftverk och har sju vindkraftverk så totalt blir det 70 000 kronor. Vi delar ut mellan 5 000 och 12 000 kronor till de olika föreningarna, förklarar Marika Åkerman som är projektledare på SR Energy.

Marika Åkerman som är projektledare på SR Energy. Foto: Sara Flodin

Ansökan för att ta del av vindbonusen görs på nätet.
– Vi tittar på avståndet till vindparken och vill gärna att de ska ligga i närheten. Engelsfors samfällighetsförening ligger närmast, de är grannar med vindparken.
Förutom projektledare Marika Åkerman ingår Thomas Svensson som är driftingenjör, Caroline Wilander, Eva Rehnström och Niklas Lundaahl, vd i Dalavind, i gänget som utsett vilka som ska få bonusen.
– Vi väljer ut de föreningar som vi tycker ska få en ”guldkant” på tillvaron, till saker som inte är en del av den vanliga driften, poängterar Marika.

Skälet till bonusen är att företagen vill ge något tillbaka till människorna i den bygd de verkar.
– Jag hoppas att människorna tycker att det är något positivt och att de känner att de får något tillbaka.
En förening som får ta del av bonusen är Långshyttans AIK:s fotbollsklubb. Klubben har sökt bidrag för att investera i nya matchdräkter till A-laget som spelar i division 6.
– Nu är det kris för när grabbarna springer ut på plan ramlar nästan byxorna av dem, förklarar Lars-Erik Söderberg som är engagerad i klubben med cirka 150 medlemmar.
Klubben får 10 000 kronor för att investera i matchställ, vilket räcker halvvägs. En dräkt till en person kostar ungefär 1000 kronor och klubben behöver 20 set.

Långshyttans AIK:s fotbollsklubb vill investera i nya matchdräkter. Lars-Erik Söderberg representerade klubben och tackade för bidraget. Foto: Sara Flodin

Nina Bartholdson är ordförande i Långshyttans Gymnastikförening som sökt bonus för att byta logga. Föreningen drivs ideellt och eftersom de även har spinning, yoga, cirkelträning och löpgrupper tycker de inte att den gamla loggan passar till deras nuvarande utbud.
– Under pandemin sjönk vårt medlemsantal drastiskt och vi försöker kämpa oss tillbaka. Vi hamnade i läget att det var ”vinna eller försvinna” och vi hoppas att kommunen låter bli att höja vår hyra för annars vet jag inte hur det kommer att gå. Nu vill vi modernisera oss och ändra vår logga som känns lite ålderdomlig, förklarar Nina.

Nina Bartholdson, ordförande i Långshyttans gymnastikförening, visar den gamla loggan som ska bytas ut till en ny mer passande logga. Foto: Sara Flodin

Efter ceremonin betalas pengarna ut till föreningarna. I ansökan har föreningarna fått motiverat det de vill använda pengarna till.
– Vi tycker att det är jätteroligt att få dessa ansökningar och läsa om vad de vill göra i området.

Gruppfoto med representanter från de olika föreningarna, kommunstyrelsens ordförande Göran Hoffman och representanter från vindpark Riskebo. Foto: Sara Flodin

Även de föreningar som redan fått ta del av vindbonusen är välkomna att söka igen. Ansökan till nästa års utdelning pågår till den 15 september 2023. Vindparken har tillstånd att vara i bruk under 30 år.
– Så det är 29 år kvar att dela ut bonus, men vår förhoppning är att de ska kunna vara i bruk längre, avslutar Marika Åkermark.

Riskebo
Vindpark Riskebo ligger i Hedemora kommun, utmed E16 mellan Falun och Hofors. Närmaste samhälle är Engelsfors. Det är Dalavind som har tagit fram projektet och SR Energy som byggt vindparken. Fem av de sju verken ägs av SR Energy och ett av DalaVind. Borlänge Energi, Falu Energi & Vatten och Dala Energi äger ett verk tillsammans. Den största markägaren i projektområdet är Sveaskog som bedriver ett aktivt skogsbruk i området.
Vindparken invigdes 14 juni 2022 och beräknas producera 131 GWh om året, vilket motsvarar förbrukningen av hushållsel för 26 000 villor.
Källa: www.dalavind.se

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS