När mörkret kommer är det många som drar sig för at ge sig ut på en löptur i ensamheten.
Foto: Privat

Tips för en tryggare löpning i höstmörkret

DALARNA. Höstmörkret har anlänt och vi står inför en lång vinter. Det betyder att de som löptränar utomhus måste trotsa mörkret – ett inte alltid så enkelt beslut. – Vi vet att det är ett problem för många, men vi vill hjälpa till, säger Ronny Wedin på Runacademy i Avesta.

Löpar-Sverige mår riktigt bra och de senaste åren har antal motionärer ökat. Kanske på grund, eller tack vare, coronapandemin som gjorde att vi var tvungna att hitta nya vägar för att röra på oss och må bra.
Men när mörkret kommer är det många som drar sig för at ge sig ut på en löptur i ensamheten.
Ronny Wedin har sedan 2020 varit inlvolverad i Runacademy i Avesta, som även finns i Borlänge och Falun.
– Vi träffas en gång veckan och i höst har vi drygt 40 registrerade hos oss, berättar han.
Många av dessa löpare vill förstås springa mer än en gång i veckan och nu går Runacademy ut med sju tips för löpare som vill känna sig trygga.
– Det bästa är förstås att samlas och springa och det uppmanar vi till.

Runacademys orter runt om i Sverige uppmärksammar just nu gemensamt tryggare löpning och hur man trotsar mörkret.
Var tredje kvinna känner att de är rädda att ta sig ut i löparspåret om kvällarna.
– Detta vill vi på Runacademy göra någonting åt. Vi vill därför ge tips och inspiration till hur man ska våga att ge sig ut trots att det är mörkt ute.

Under november kommer Runacademy även genom taggen #feelsafetorun uppmuntra löpare i hela Sverige att ge sig ut. Ju fler som visar att de vågar trotsa mörkret, desto fler kommer också bli inspirerade att ge sig ut.
– Ett bra tips är att träna tillsammans, då blir det tryggare.
Ronny Wedin har tränat under många år och många gånger på egen hand.
– Men jag har aldrig känt någon rädsla, men det här är inget nytt fenomen. Ett bra tips är att ha en pannlampa, det blir så mycket bättre då, säger han.

Runacademys löpledare. Övre raden från vänster: Filippa Folkjern, Ulrika Blomqvist och Angelica Långdahl.
Nedre raden från vänster: Hansi Kraus, Ronny Wedin, Mattias Hummeljut och Jimmy Stenberg. Foto: Privat

Sju tips på hur du trotsar mörkret
Använd en pannlampa
Med hjälp av en pannlampa kommer du få mycket bättre ljus som gör att du känner dig tryggare. På vissa ställen kan det ibland vara dålig belysning och då hjälper en pannlampa. Se bara till att pannlampan är fulladdad innan du tar dig ut.
Försök tänka logiskt utan att hetsa upp dig
Det man ska komma ihåg är att det oftast är dina egna tankar och föreställningar som du är mest rädd för. När det blir mörkt är det lätt att inbilla sig saker och en liten fågel kan lätt se ut att vara något helt annat. Det gäller att försöka tänka logiskt. Mörkret i sig behöver inte innebära att det faktiskt är farligare.

Spring korta intervaller om du är otrygg
Om du har svårt för att ta dig ut själv i mörkret så är ett tips att prova på korta intervaller. Här kan du då hålla till i ett mindre område där du känner dig trygg. Du kan till och med köra intervallerna utanför gatan där du bor.

Klä på dig reflexer så att du syns
Det är viktigt att synas ordentligt när du springer i mörkret. Se till att ha reflexväst och kläder så du syns ordentligt. Det kommer också göra att du känner dig lugnare.

Testa ett överfallslarm
Om du känner dig orolig så kan det vara smart att använda ett överfallslarm som kommer att tjuta om du trycker på en knapp. Det kan också vara smart att du berättar för någon vart du tänkt att springa så fler vet var du håller till någonstans.

Testa springa reflexslinga
Det är fantastiskt roligt att springa i mörkret i skogen längst en reflexslinga. Reflexerna gör att det lyses upp ytterligare och det gör att man känner sig tryggare. Det finns redan på vissa motionsområden färdiga reflexslingor. Ett tips är annars att bygga en egen reflexslinga i skogen med hjälp av reflextejp. Att bara göra en slinga på en kilometer som man kan springa flera varv på gör att det blir häftigt och att man känner sig tryggare.

Ta sällskap
Om du tycker det är otäckt att springa själv i mörkret så kan det vara smart att ta sällskap.
Tillsammans med någon annan så blir mörkret lättare att hantera och till slut kanske du även vågar ge dig ut på egen hand!

Runacademy startade 2013
Runacademy grundades av Petra Kindlund 2013 i Stockholm och har löpargrupper på över
100 platser i Sverige.
Över 10 000 löpare är anslutna till verksamheten och de har cirka 600 ledare.

Facebook

Populärt på webben