Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Utsikt från Bispbergs Klack. De övriga två höjderna i naturreservatet med samma namn är Griggers Klack och Jätteklacken. Tillträdesförbudet som sträcker sig mellan den 15 mars och den 31 juli gäller ett speciellt område vid Jätteklacken.
Foto: Pär Sönnert

Tillträdesförbud vid Bispbergs klack

BISPBERG z Från och med början av mars är det förbjudet att vistas vid vissa bergsbranter i länet. Detta gäller bland annat vid naturreservatet Bispbergs Klack i Säters kommun. Anledningen är att häckningsperioden för flera hotade fåglar har inletts.

Länsstyrelsen i Dalarnas län meddelar att man har fattat beslut om tillträdesförbud vid vissa bergsbranter i länet.
”Mänsklig störning är ett av de största hoten mot lyckad häckning och förbudet är till för att häckningen ska bli lyckad. Förbudet gäller från början av mars fram tills slutet av juli, beroende på vilket naturreservat det handlar om”, skriver Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.
I de reservat där det råder tillträdesförbud finns det informationsskyltar vid platsen. Det finns också information på respektive reservats sida på länsstyrelsens hemsida. Tillträdesförbudet gäller till exempel omkring branterna vid naturreservatet Bispbergs klack i Säters kommun. Uppe på branten vid Bispbergs klack förtydligar Länsstyrelsen också förbudet varje år med avspärrningsband som besökare inte får passera, detta så att man ska kunna besöka området men ändå hålla sig på avstånd.

Denna skylt är uppsatt vid naturreservatet Bispbergs klack i Säters kommun. Tillträdesförbudet gäller Jätteklacken, som är en av tre höjder i naturreservatet. Foto: Thomas Jågas

Tidigare år har Länsstyrelsen uppmärksammat att tillträdesförbudet inte följs då personer har varit på platser där man inte får vara. När Länsstyrelsen upptäcker att någon bryter mot förbudet så gör Länsstyrelsen en polisanmälan.
– Trots att vi sätter upp både avspärrningsband och förbudsskyltar finns det besökare som går bakom avspärrningarna. Det är viktigt att avspärrningarna respekteras. De fåglar det handlar om är mycket störningskänsliga och lämnar boet om någon kommer för nära. Då är det risk för att äggen kallnar och häckningen misslyckas, säger Anki Alfredéen, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Dalarnas län, i pressmeddelandet.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,531030" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!