ANNONS

Borlängetjejen Pernilla Danielsson tog en termin med utbytesstudier i Kina, något hon är mycket glad över att hon haft möjlighet att göra. Efter färdig masterutbildning i Umeå i vår, bär det av till jobb i Stockholm.
Foto: Veronica Rigtorp

Studier i Kina gav insyn i en annan värld

BORLÄNGE. Välberesta 24-åringen Pernilla Danielsson valde Kina för sina utlandsstudier. Något hon inte ångrat.

Den här unga damen har valt mellan två olika jobberbjudanden, och tagit det som hon tror ger mest erfarenhet, hos revisionsbyrån KPMG, en av de fyra stora drakarna i branschen.
Med den starten i vuxenlivet kan man kanske luras till att tro att det här är en lite stöddig dam, men si då har man misstagit sig gruvligt. Pernilla Danielsson är ödmjukheten personifierad.
Hon är uppvuxen i Borlänge med mamma Yolla och pappa Gunnar och bröderna Emil och Patrik. På fritiden spelade hon innebandy i både Falun, Borlänge och Sundborn, som högst i division ett.
Efter studier på Soltorgsgymnasiets naturvetenskapliga linje blev det vid Högskolan Dalarna kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning mot redovisning.
Nu går hon sista terminen på masterprogrammet vid Umeå universitet.
När det var dags att välja utbytesstudier för en termin föll valet på Kina.
– Jag tänkte att jag ville utmana mig själv, för jag har ju redan sett stora delar av Europa, mellanöstern och USA, förklarar hon nästan blygt.
Till Kina åkte hon själv, utan att kunna ett ord mandarin.
– Jag klarade mig bra med Bing translater, Google är ju blockerat.
Förutom svenska och engelska behärskar Pernilla arabiska och franska.
Universitet hon läste på har också all undervisning på engelska.
0,1 procent av dem som söker kommer in på skolan, som anses vara nummer ett inom sitt fält tillika Kinas elitskola för utbildning inom business.
Det i kinesiska mått mätt förhållandevis lilla universitetet har ett campus stort som en stad.
Här kan den som vill leva hela sin studietid inne på campus, där såväl affärer som restauranger, banker och frisörer finns.
Studietakten är också så hög att de flesta inte hinner annat än att plugga.
– Vi hade färre kurser, jag hade fem-sex kurser, medan de kinesiska eleverna hade tio kurser parallellt, berättar Pernilla.
Äventyrslystna Pernilla passade givetvis på att utforska landet hon var gäst i och campade bland annat på Kinesiska muren en natt, besökte Sommarpalatset, Himmelska fridens torg och Inre Mongoliet.
– Jag hade inte så mycket tid att resa som jag hoppats, säger hon med ett leende, efter att ha berättat om en nästan övermänsklig studietakt och en hel del resande.
Studietiden i Kina har i sin helhet varit en positiv upplevelse.
Bra säkerhet, trevliga, smarta och respektfulla människor.
– Till campus hade vi portvakt och ansiktsigenkänning, så inga obehöriga kom in. Där kunde det stå obevakade vagnar med post utanför postkontoret, utan att någon tog något, berättar Pernilla.
Mycket har också varit annorlunda, vilket är något Pernilla Danielsson lärt sig av och tagit med ro.
– Jag är supertacksam att jag har haft möjligheten att göra det här, avslutar hon.

Facebook

ANNONS

ANNONS