Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Karen och Andres Mowafi, "Moffa Burger"
Karen och Andres Mowafi växlar upp från sin foodtruck “Moffa Burger” till restaurangen “Stället” mitt i centrala Hedemora. Duon, som även har sällskap av Tove Alex och Kristina Berger i företaget, tar över verksamheten den 1 maj. “Vi ska fixa och dona en del och sedan ha smygöppningar lite pö om pö. Men den första delen ska öppna till vårmarknaden i mitten av maj”, säger Karen Mowafi.
Foto: Pär Sönnert

Restaurangrockad sker i centrum

HEDEMORA. En rejäl restaurangrockad sker i centrala Hedemora under våren. Linnea Ström, som drivit “Stället” de senaste åren, lämnar över stafettpinnen till Karen och Andres Mowafi som byter sin foodtruck Moffa Burger till en restaurang i tre plan. “Det är naturligt för oss att kasta oss ut så här”, säger Karen Mowafi.

På självaste 1 april gick parterna ut med nyheten. Men något aprilskämt handlar det inte om, försäkrar Karen Mowafi.
– Nej, eftersom vi tar över verksamheten den 1 maj så tyckte vi att det var lämpligt att gå ut med nyheten en månad i förväg. Sedan får väl folk gissa om det är ett aprilskämt eller ej (skratt), säger Karen Mowafi.

De senaste åren har Karen och maken Andres, som är bosatta i Västerby, drivit foodtrucken Moffa Burger, som bland annat kom på elfte plats i burgar-SM i höstas, en tävling som lockade 55 tävlande. Nu är det dags att ta nästa steg.

Att gå från en foodtruck till en restaurang med tre våningar, det låter som ett rätt stort steg?
– Visst är det så men samtidigt är det naturligt för oss att kasta oss rakt ut i luften så här. Vi har vuxit ur foodtrucken och har länge känt att vi ville göra något annat. Vi har drivit restauranger tidigare, i Stockholm, men det har kommit en pandemi och krig emellan så vi har fått sitta på händerna och vänta, säger Karen Mowafi.

Linnea Ström har drivit Stället i Hedemora i fem år och lämnar nu över stafettpinnen, och lokalen, till paret Mowafi. Foto: Pär Sönnert

Lokalen i fråga ligger mitt i centrala Hedemora och har de senaste åren drivits som restaurangen “Stället”.
– Men nu kände Linnea Ström (som drivit “Stället”) att det var dags för henne att lämna över stafettpinnen. Samtidigt ville hyresvärden Imer Fazlija satsa på oss, säger Karen.

Övertagandet sker den 1 maj och efter det inleds arbetet för paret Mowafi att sätta sin egen prägel på lokalen.
– Vi ska fixa och dona en del och sedan ha smygöppningar lite pö om pö. Men den första delen ska öppna till vårmarknaden i mitten av maj.

Behöver ni nyanställa?
– Ja. Vi har vuxit i bolaget och förutom mig och Andres ingår även Tove Alex och Kristina Berger i bolaget. Sedan blir det givetvis aktuellt att anställa mer personal framöver, när vi har öppnat mer och mer.

Karen och Andres Mowafi är bosatta i Västerby och har tidigare drivit restauranger i Stockholm. Nu öppnar de sin första “fasta” restaurang i hemkommunen Hedemora, där de i ett par år drivit foodtrucken Moffa Burger. Foto: Pär Sönnert

Vad ska den nya restaurangen heta?
– Vi stryker “burger” från Moffa Burger så det blir “Moffa´s”.

Och jag antar att ni kommer att fortsätta att servera hamburgare?
– Absolut! Vi kan ju inte ändra på ett vinnande koncept. Vi började ju med burgarna men det finns mycket mer som vi vill servera. Vi vill visa exempel på andra sorters street food som man kan ta in i de finare salongerna, inspirerat från både Dalarna och Sydamerika. Exakt vad återstår att se.

Är det hemligt?
– Ja, faktiskt. Det finns några hemliga filer här som jag inte får ta del av, där är kocken väldigt hemlighetsfull. Men vi kommer att sikta på att köra både luncher, brunch, a la carter, temakvällar med mera när vi är helt i gång med verksamheten, hälsar Karen Mowafi.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!