ANNONS

Olle Bengtsson från Skördefest i Södra Dalarna kan räkna in inte mindre är att 38 besöksmål som ger besökarna en möjlighet att dofta, smaka och bekanta sig med den mat som finns i den södra länsdelen.
Foto: Mikael Eriksson

Skördefesten siktar på nytt besöksrekord

HEDEMORA. Södra Dalarnas Skördefest fyller 10 år. – Vi är Dalarnas absolut största matevent och ett av de matevent som samlar flest mataktörer i hela Sverige, säger Olle Bengtsson.

Skördefesten 6 till 8 september firar 10-års jubileum. Det görs med ambitioner att slå rekord i antal besök.
– Vi siktar i år på 25 000 besök, säger Olle Bengtsson.
För att understryka att det är ett jubileumsår så hålls tre olika firande. Förutom öl, mat och musikfestivalen Fröjda i Stjärnsund är det på lördagskvällen, till tonerna av Avesta Spelmanslag, dans i Ingelsbo bygdegård.
– Dessutom kommer detta att vara roliga bondlekar för hela familjen, säger Olle Bengtsson.
I restaurangen Mat på riktigt i Stora Skedvi har Jörgen Tidén ställt samman en jubileumsmiddag som serveras på lördagskvällen.

Den röda tråden i årets Skördefest är annars potatis. Olle Bengtsson säger att det odlas mellan 1,5 till 2,5 gånger mer potatis i länet än vad som masar och kullor kan käka upp. Resten levereras ut i landet.  För att ytterligare visa potatisens viktiga plats på matkartan kommer en 15 kvadratmeter stor potatistavla att skapas av KarlH Kruse. Motivet hålls hemligt fram till avtäckningen på fredag förmiddag. Detta i samband med den potatisfestival som arrangeras hos Roslunds potatis i Stora Skedvi. Olle Bengtsson säger att det kommer att gå åt ett ton potatis för att skapa tavlan och det av olika modell, sort och färg.

Skördefesthjärtat kommer att delas ut i samband med fredagens Genuina Dalamarknad i Hedemora.
– Det går till någon som gjort något speciellt för den lokala maten.
Vem mottagaren är avslöjas inte förrän vid prisutdelning. Prisutdelare är Birgitta Sacrédeus från Mora.

När Olle Bengtsson kikar tillbaka på det första året kan han konstatera att det då var det 22 utställare med, i år är det 38 besöksmål i Säter, Hedemora och Avesta som finns med. Totalt med alla inblandade som, producenter, butiker, marknader, industri med mera är det runt 70 olika mataktörer som finns med.
– Programblad finns bland annat på turistbyråerna och hos besöksmålen, säger Olle Bengtsson.
– Vi uppmuntrar att ta med familj, vänner och bekanta att åka runt bland all vår lokala mat som vi kan vara stolta över att ha i södra Dalarna.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 36 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS