Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Här överlämnas 150 000 kronor i stöd till fontänhuset i Falun. Från vänster ses Linda Haglund (verksamhetschef), Petra Hagansbo (handledare), Ola Möllberg (Bjursås Sparbank), Matilda Sarmiento (handledare), Andreas Hjerpe (medlem), Göran Forsén (styrelseordförande).
Foto: Olle Lindblad

Skänker 150 000 kronor till människonära verksamhet

FALUN. I anslutning till trettonhelgen besöktes Fontänhuset i Falun av Bjursås Sparbank. Bankens vd Ola Möllberg hade plockat med sig en check som symboliserade en donation om 150 000 kronor. Detta ska stötta verksamheten på vägen mot att bli ett fullvärdigt fontänhus, ackrediterat enligt internationell standard. – Nu är det bara att tuta och köra med nästa steg i processen, säger husets verksamhetschef Linda Haglund.

Fontänhusrörelsen beskrivs som den enda globala ideella, ickestatliga organisationen som med evidensbaserade metoder ägnar sig åt att hjälpa samhällen skapa långsiktigt hållbara lösningar för psykisk hälsa.
I dagsläget finns över 350 fontänhus världen över, upplyser Linda Haglund med kollegor i en positivt laddad kommuniké.
Vidare förklaras att fontänhusmodellens grundidé är att stödja människor med psykisk ohälsa på vägen till återhämtning. Grundtanken är att utveckla människors friska sidor via arbete, rutiner och gemenskap.
Målet är att ta vara på styrkor och ge möjlighet att utvecklas i egen takt.

Linda Haglund:
– Vi har ett överliggande krav på oss att omgående bli ackrediterade inom ramen för den internationella standarden för att få fortsätta verka som Fontänhus, vilket kostar åtskilliga tusen dollar.
– Nu är det bara att tuta och köra med nästa steg i processen, utvecklar hon entusiastiskt.

Fontänhuset Falun riktar sig till personer i Falu Kommun mellan 16 och 64 år som upplever psykisk ohälsa som depression, schizofreni, med mera, och som har målsättningen att komma åter ut i sysselsättning.
Verksamhetens högkvarter hittas på Tullkammaregatan nära resecentrum. Ruljangsen drivs i likhet med andra fontänhus enligt 37 standardiserade internationella riktlinjer. Genom att erbjuda en trygg och inkluderande miljö samt meningsfulla sysselsättningsmöjligheter hjälper Fontänhuset Falun till att främja rehabilitering och återhämtning för sina medlemmar.

Ola Möllberg kommenterar å bankens vägnar:
– Att som bank ta ansvar för samhället är mycket väl investerade pengar. Fontänhusmodellen gör verkligen nytta på riktigt och det går helt i linje med bankens vilja att bidra till den sociala hållbarheten i hela Falu kommun, framhåller han.

Göran Forsén är styrelseordförande för Fontänhuset Falun.
– Ackrediteringen är en viktig kvalitetsstämpel som kommer att öka Fontänhuset Faluns möjligheter att erbjuda ännu bättre stöd och rehabilitering, samt avlasta den psykiatriska vården ännu mer, säger han.

Foto: Dreamstime
Foto: Dreamstime

Fontänhusmodellen
• En rehabiliteringsmodell som visat sig ha bättre resultat beträffande socialt nätverk, socialt stöd och livskvalitet än insatser från offentliga sektorn
• Fontänhusens medlemmar upplever mindre stigma, bättre livskvalitet och större förbättring än deltagare i andra rehabiliteringsprogram
• Medlemskap i ett fontänhus resulterar i avsevärt minskat antal dagar på sjukhus, minskad användning av sociala insatser och psykiatrisk vård. Samt större benägenhet att söka och behålla arbete
• Fontänhuset Falun riktar sig till unga från 16 år då förstudien visat att just Falu kommun sticker ut avseende unga tjejer som är eller riskerar att bli hemmasittare
(Källa: Fontänhuset Falun)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,284220" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS