Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
KSMB från spelningen i Norberg.
Foto: Dag Ahlse

Steppan: “När vi spelar möter vi en publik som är helt galen”

LUDVIKA. KSMB grundades av Stephan ”Steppan” Guiance, Michael Alonzo, Johan Johansson och Mats Nilsson i slutet av 1970-talet. Sedan dess har gruppen splittrats och omformats flera gånger. Kvar sedan start är sångarna “Steppan” och “Alonzo”. Inför KSMB:s första spelning i Ludvika någonsin fick Lokalt i en intervju med Steppan.

Ni har nyligen släppt en slags coverskiva som heter Bröderna Bengtssons hatt & mössfabrik?
– Den innehåller musik med band som inspirerat oss. Allt från Tom Robinson till Elvis Costello och Blondie, såna som höll på när vi växte upp. Vi har tagit några av deras låtar, skrivit egna texter och satt vår prägel på dem. Det har varit en process på två år innan det juridiska kom på plats. Nu är vi jättenöjda med resultatet. Vi har lyckats placera låtarna så att de passar på 2020-talet. Och man känner igen sig rätt bra i KSMB, säger han.

Hur är det att spela nu jämfört med 1980?
– Roligare. Då var vi seriösa rockmusiker. Nu gör vi det här bara för att det är roligt. När vi spelar möter vi en publik som är helt galen; de köper våra tröjor och våra skivor. Vi möter familjer som kan alla våra låtar. Man är inte så snabb i huvudet längre och glömmer texter, men då är det bara att titta på publiken och se vad de sjunger så kommer man rätt igen. När vi spelade på Bråvallafestivalen var det 30 000 i publiken som sjöng med på varenda bokstav. Det går knappt att ta till sig. Vi är tacksamma och ödmjuka.

Stephan ”Steppan” Guiance. Foto: Dag Ahlse

Varför håller KSMB fortfarande?
– Jag vet inte men jag gissar att vi i grunden gör ganska bra låtar och så är vi ödmjuka personer både på skiva och på scen.

Ni har aldrig spelat i Ludvika tidigare, varför gör ni det nu?
– Vi ville göra några spelningar mer norrut och då hamnade vi i Ludvika. Det känns jättebra.

I början av september spelade ni i Norberg, hur var det?
– Helt fantastiskt. Det var utomhus och myggigt, men det var en fantastisk publik som kunde alla låtar. Vi fick inte kliva av scen, vi spelade i närmare två timmar, det var roligt.

Under åren haren mängd olika bandmedlemmar passerat i bandet, varför?
– Vi har alltid bytt bandmedlemmar. Inte var 14:e dag, men vi har hållit på i över 40 år. En del slutar spela, en del vill inte längre och en del har familjer.

Vilka ingår i KSMB nu?
– Vi är sju, Patrik Lindquist, Allan Sundberg, Sören Karlsson, Kosmas Giakes, John Schubert, Michael Alonzo och jag.

Vad hände med Johan Johansson?
– Han lämnade bandet 1982. Sen har vi gjort hundratals spelningar utan Johan Johansson, men han är en av grundmedlemmarna och har alltid fått frågan om han vill vara med.

Har det varit mycket bråk i KSMB under åren?
– Inte när det gäller vilka som ska vara med. Vi har bråkat om andra saker, men det har vi bråkat klart om nu.

Läs också:
Legendariskt punkband besöker Ludvika | Lokalt i Dalarna

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!