Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Stephan Guiance, John Schubert, Michael Alonzo, Kosmas Giakes, Allan Sundberg och Patrik Lindquist.
Foto: Dag Ahlse

Legendariskt punkband besöker Ludvika

LUDVIKA. Det legendariska punkbandet KSMB kommer till Ludvika för att spela på Folkets hus den 14 oktober. – För oss som hållit på med musik sen 12, 13 års ålder har KSMB betytt mycket. Det var Ebba Grön, KSMB… och sen inget. De spelar i en egen division, säger Peter Larsson som driver skivbutiken och skivbolaget Dala Destroi Records (DDR) i Ludvika.

Det är han som, tillsammans med bland andra Claes Unemar, arrangerar konserten via DDR. De är födda 1966 respektive 1967 och uppvuxna med punken.
– KSMB var bland den första musik man lyssnade på. Och det är den man tycker är bäst än. Det man upplevde i de tidiga tonåren är det som ligger närmast hjärtat, säger Peter Larsson.

KSMB har nerv, känsla och äkthet tycker Peter Larsson och Claes Unemar. Foto: Lisa Björklund

KSMB bildades 1978 och hade sin storhetstid fram till 1982, när gruppen splittrades. Därefter har bandet återförenats, splittrats och återförenats igen. Med olika uppsättning bandmedlemmar. Sedan starten har över 30 medlemmar passerat revy. Kvar från starten är sångarna Steppan Guiance och Michael Alonzo.
– Det är några av bandmedlemmarna, som inte är med längre, som skrivit de allra bästa låtarna. Men det är Alonzos sång som gör det. Den känslan han har på skiva och live finns ingen annanstans.

Konsertkvällen i Ludvika kallas Höstvråål!. Under den spelar även metalbandet Xion från Borlänge, Street punk-banden Rist från Västerås, och Government officials från Ludvika. De två sistnämnda har Dala Destroi Records som skivbolag.
– Vi tar bara in det vi tycker är bra. De här banden är inga större kommersiella förhoppningar. De spelar musik för våra hjärtan. Ekonomiskt går det plus minus noll.

“Drygt 30 procent av försäljningen på DDR är punk, 30 metal och 30 annat”, säger Peter Larsson, bakom disk. Framför den står Claes Unemar. Foto: Lisa Björklund

Xion, däremot, är mer kommersiellt gångbara enligt Peter Larsson, som även uppger att en av bandets medlemmar är från Ludvika.
– De har blivit stora och är på väg att slå internationellt. Det är en häftig bokning. De är mer åt metal-hållet och spelar mer kommersiell musik.

Hur blir kvällen?
– Det blir en musikupplevelse. För oss som hållit på sen tonåren har musiken betytt mycket. Vi vill ge nåt tillbaka. Känslan att gå och lyssna på musik och ta en bägare. Man ska ha nåt att se fram emot under hösten.

Hur mycket nostalgi är det här för er?
– Det här är hela vår existens. Musiken har varit så stor del av båda våras liv. Kokar man ihop livet är det Leksand, Brage, punk och en öl. Sen får man klappa katten på slutklämmen av livet.

Läs också:
Steppan: “När vi spelar möter vi en publik som är helt galen” | Lokalt i Dalarna

Foto: Pressbild
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!