Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
För att kartlägga våldet mot huvudet som ishockeyspelare utsätts för har forskare monterat in sensorer i deras tandskydd.
Foto: Dreamstime

Sensorer i munskydd ska ge färre hjärnskakningar

DALARNA. Inom ishockey är förekomsten av hjärnskakningar alarmerande hög. För att kartlägga våldet mot huvudet som ishockeyspelare utsätts för har forskare monterat in sensorer i deras tandskydd. – Trots att hjälm är en självklarhet drabbas många av hjärnskakningar i sitt idrottsutövande. I vår forskargrupp tittar vi på vad det är som orsakar hjärnskakningar i ishockey. Vi behöver veta mer om det för att kunna sätta in rätt åtgärder och få ner antalet hjärnskakningar, säger Mikael Swarén, forskare i idrotts- och hälsovetenskap vid Högskolan Dalarna.

De specialutvecklade tandskydden har spelare haft på sig under träningar och matcher i högsta herr- och damserien i Sverige.
Tandskydden skickar signaler till en dator och forskarna kan observera hur mycket våld huvudet utsätts för och i vilka situationer det sker.
– Vi kunde bland annat se att målvakter var särskilt drabbade. Det har bidragit till en ny regel som förbjuder andra spelare och deras klubbor från att befinna sig i målgården. Efter att den regeln infördes kunde vi se en dramatisk nedgång i antalet hjärnskakningar hos målvakter, säger Mikael Swarén, i ett pressmeddelande.

I högsta herr- och damserierna SHL och SDHL i ishockey drabbas sammanlagt fyra till sex spelare av hjärnskakningar varje vecka under säsong.
– Trots att damer enligt reglerna inte får tacklas är det alltså lika många som drabbas av hjärnskakningar i damhockey som herrhockey per spelad match. I vårt forskningsprojekt vill vi ta reda på om damer är lika mycket utsatta för våld trots att de inte får tackla varandra, säger Mikael Swarén i pressmeddelandet.
I en föreläsning på Kunskapskanalen berättar Mikael mer om hur forskningen för att minska antalet hjärnskakningar bedrivs. Föreläsningen finns tillgänglig på UR Play.
Mikael Swarén är forskare i idrotts- och hälsovetenskap vid Högskolan Dalarna. Han är en av sex forskare som föreläst i Kunskapskanalen som en del av föreläsningsserien ”Kunskap för ett gott samhälle”. Serien består av sex föreläsningar om forskning som bidrar till ett gott samhälle för nuvarande och kommande generationer – i hemmet, på förskolan, under idrotten och på semestern.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!