Hanna Tierney och mamma Kerstin Gilén Löfblad ser med tillförsikt fram emot Mono Locos initiativ som innebär aktivitetsladdade onsdagsevenemang för seniorer.
Foto: Sonny Jonasson

Seniorsatsning i storslagna lokaler: “Ser fram emot det här”

FALUN. Nu gör motions- och äventyrsborgen Mono Loco en satsning med breddande ambitioner och nytänk. “Onsdagskul” är namnet på ett initiativ utformat med snäppet äldre deltagare i åtanke. Hanna Tierney äger Mono Loco tillsammans med maken Simon, och hon ser både individuella och kollektiva vinster i det hela. – Det ger så mycket att bara träffa andra människor, samvaron är betydelsefull, säger hon.

Mono Locos smått enorma innandöme vid Främby Hallar är en källa för utlevelse och upplevelse.
Klätterväggar, fotbollsplaner, biosalong och kulinariskt inomhustorg – här finns möjligheter till sysselsättning i självvalt tempo.

Potential som borde nyttjas av än fler, och i synnerhet fler äldre, tänker Hanna Tierney.
– Ja, vi ser stora möjligheter för aningen äldre besökare att ha mycket kul här.
– “Onsdagskul” drar i gång den 5 oktober och det finns inget stoppdatum eller något krav på att bli medlem eller liknande. Vi kör i gång och sedan kör vi helt enkelt tills vidare, berättar hon om arrangemangens öppna regi.

Tanken är att deltagarna erlägger en femtiolapp för entré inklusive en kopp rykande java, och sedan råder fri tillgång till Mono Locos spatiösa utrymmen.
Hanna redogör för flertalet av de socialt stöpta aktiviteterna.
– Här kan man spela gåfotboll, boule, kubb, discgolf, sällskapsspel och en massa annat. Den här lokalen är ju tänkt att vara för alla. Vi förfogar över 3 850 kvadratmeter och det finns således gott om yta att röra sig på här inne.

Onsdagskul har en agenda späckad av bland annat gåfotboll, släktforskning, boule, kubb, discgolf och sällskapsspel. Foto: Hanna Tierney

Hon utvecklar:
– Vi har inga åldersgränser och seniorbegreppet känns lite löst hållet. Men kanske 55-plus och uppåt är väl rimliga ålderskategorier, säger hon.
I samband med första onsdagsarrangemanget varje månad så fixas i samband med dessa träffar även ett släktforskarcafé.
Detta sker utan ledare men i desto större samspråk deltagarna emellan, där erfarenheter och kunskaper i ämnet står i fokus.
Om intresse för storbildsföreläsning i släktforskarfrågor finnes, kan detta beskådas via streamad video i anläggningens minibio.

Kerstin Gilén Löfblad – mor till Hanna och entusiastisk inför stundande onsdagsförmiddagar – uppmanar seniorer i Falun och städerna omkring att haka på gemenskapen.
– Det kommer inte att vara i stort sett några andra här, vi har hela stället nästan för oss själva. Motion, socialt utbyte, små tävlingsmoment och helt enkelt ha kul tillsammans.
– Har man egna idéer om aktiviteter är man också givetvis välkommen att framföra dessa, fortsätter hon och inflikar skrattande att detta till viss del påminner om ett fritids för pensionärer.

Inom ramarna för Onsdagskul har Hanna rollen som arrangör och mamma Kerstin är en av de taggade deltagarna. Foto: Sonny Jonasson

Hanna tillägger:
– Och det är som sagt inget krav att vara med jämt, man kommer hit så ofta man vill och tycker att det är roligt.
– Vi som driver Mono Loco ser fram emot det här och tycker att det ska bli ett väldigt kul och konstruktivt inslag i vår verksamhet, framhåller hon.

Och hittar belysande exempel i ett familjeomfamnat minne:
– Mormor var en riktig superkrutgumma som var i väg på många aktiviteter. Det ger så mycket att bara träffa andra människor, samvaron är betydelsefull, säger Hanna Tierney.

Facebook
Mångmiljonbesparing på kollektivtrafiken
Nära kliva över "drömgränsen"
"Arbetar med det bästa av båda världar"

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS