Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Fredrik Åkers, chef för det nu 30-årsjubilerande STH Bygg som har sin geografiska bas i Svärdsjö. “En chef ska vara mån om att alla mår bra och trivs på sin arbetsplats”, framhåller han.
Foto: Sven Alexandersson

Rutinerad byggaktör jubilerar – och ger branschreflektion

SVÄRDSJÖ. Nu jubilerar ett robust Faluföretag i byggbranschen. Med bas i Svärdsjöbygden vilar verksamheten på såväl familjetradition som framtidsvision. Chef är numera Fredrik Åkers som driver ruljangsen i en filosofi präglad av både hårt arbete och personliga värden. – Min filosofi är att vara den chef som jag själv hade velat ha, berättar han.

Året är 1994 när första spiken hamras in via nävar tillhörande Hans-Göran Åkers på STH Bygg.
Parallellt med den för Sverige tämligen klassiska, stekheta “fotbolls-VM i USA-sommaren” inleds en företagarsaga som ska komma att bli lång.
Nu noterar familjen Åkers i natursköna Svärdsjö-domänen Österbyn hela 30 år som aktiva i byggbranschens breda åtaganden.

Företaget har genom åren växt i både verksamhet och kundkrets. Efter Hans-Göran Åkers förtjänstfulla förvärv i täten för bolaget axlar numera hans och hustrun Monicas son, Fredrik, chefsrollen sedan år 2005.
Han betraktar arbetsvardagen som del av ett uppdrag med tydlig förankring i både yrkesplikt och det personliga.
– Ja, jag har inga traditionella arbetstider då företagande är en livsfilosofi. Jag är ständigt företagsledare, oavsett vad klockan är på dygnet, säger Fredrik.

Som ett led i detta ser han också betydelsen av att hålla sig i fysisk och mental trim.
En arbetsdag inleds med promenad och morgongymnastik för att väcka kropp och knopp.
– Jag är mån om att lägga upp dagen med fokus på hälsan, då jag anser att det är en viktig grund oavsett vad vi vill åstadkomma i livet, redogör han.
Pulshöjande aktiviteter återkommer sedan på agendan framåt eftermiddag och kväll. Då ofta i form av löpning eller styrketräning som följs av något lugnare som yoga, en god bok eller kort och gott vila.
I samband med att STH Bygg nu sätter 30 ljus i födelsedagstårtan kan passande nog Fredrik även sätta 40 ljus i sitt motsvarande bakverk.

"Generellt lugnare på byggsidan de senaste åren, men vi har att göra. Det tror jag i regel att de företag som funnits med en längre tid har, som skapat sig gott rykte", säger Fredrik Åkers. Foto: Dreamstime
“Generellt lugnare på byggsidan de senaste åren, men vi har att göra. Det tror jag i regel att de företag som funnits med en längre tid har, som skapat sig gott rykte”, säger Fredrik Åkers. Foto: Dreamstime

I takt med att såväl yrkes- som livserfarenheten tilltar betonar han egenskaper i fokus för ett gott ledarskap.
– Min främsta uppgift är att fungera som övergripande chef, säkerställa att verksamheten fungerar både långsiktigt och på daglig basis. Stötta och lyfta mina medarbetare, berättar han.
Och fortsätter nära samma essens av företagande i symbios med informell framtoning:
– Min filosofi är att vara den chef som jag själv hade velat ha, vilket är en chef som värdesätter sina medarbetare, är mån om att alla mår bra och trivs på sin arbetsplats. Att vara någon man kan prata och resonera med oavsett vad det gäller, en person man kan samarbeta med och som uppmuntrar utveckling.

Åkers ser flera aspekter som tongivande i en långlivad verksamhet som Svärdsjöföretagets. Överblick, målbilder, disciplin och ständiga nytillskott på kompetenskontot. Förmåga att förena långsiktiga ambitioner med storheten i vardagens små framsteg och glädjeämnen.
Närvaro i flera riktningar avspeglas i verksamhetens kunskapskapital.
– Ja, vi är väldigt breda i det vi gör då vi utför i stort sett allt mellan mark och yttertak, säger Fredrik.

Varpå han låter ett tränat öga ta en titt på vissa av de senaste årens branschtendenser.
– Generellt har det varit lite lugnare på byggsidan efter pandemin, men vi har att göra. Det tror jag i regel att de företag har som funnits med en längre tid och skapat sig gott rykte genom att fokusera på kvalitet i första hand.
– Ett av mina ledord som mina medarbetare ständigt fått höra under min tid som chef är ”alltid kvalitet före kvantitet”. Det brukar vara värdefullt för att finnas med på marknaden över längre tidshorisonter och klara tuffare tider, säger Fredrik.

Han avslutar med en reflektion över att skapa ett stabilt företag som håller stadig kurs även under utmanande förutsättningar.
– Att ha en kapten på skutan som har en långsiktig filosofi för att fokusera på god hälsa för medarbetarna, kvalitet i det vi utför och lönsamhet. Att klara av att kombinera dessa delar och att tillsammans jobba mot det är för mig ett vinnande och hållbart koncept, säger Fredrik.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!