Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Liljansskolan i Boda, strax utanför Svärdsjö, blir kvar när kommunen bantar antalet byskolor. Toftaskolan och förskolan Toftaäng går dock troligtvis mot nedläggning.
Foto: Sonny Jonasson

Politiker om byskolebeslut och bygdens reaktioner

TOFTBYN/SVÄRDSJÖ. Toftaskolan och förskolan Toftaäng går sannolikt mot nedläggning. Ekonomiska argument väger tungt. Kommunen hoppas även skapa en annan skolstruktur i bygden. – Jag har full förståelse för att folk blir förbannade och besvikna, säger Jonas Sallén Lennerthson (S) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Turerna har varit många kring de båda byskolornas framtid.
Nu pekar det mesta på att Toftaskolan och tillhörande förskolan Toftaäng, belägna i Toftbyn, kommer att läggas ned.
Liljansskolan med förskola, i Boda, blir kvar.
Jonas Sallén Lennerthson, ordförande i kommunens barn- och utbildningsnämnd:
– Vid förra veckans nämndmöte fattade vi beslut om att Toftaskolan och förskolan Toftaäng ska läggas ned.
– Beslutet ska ses som vägledande. Det ska även passera kommunstyrelsen och sedan upp i november månads kommunfullmäktige, berättar Jonas.

Är kommunens argument för en nedläggning primärt av ekonomisk grund?
– Ja, för mig är det ju faktiskt det när man tittar på helheten. Vi har ett läge där det finns en överkapacitet på skolplatser i det geografiska närområdet.
Han fortsätter:
– Man väljer att gå på Toftaskolan i för liten utsträckning. Det blir för få elever för att det ska vara hållbart att behålla båda skolorna. Därför jobbar vi nu med att skapa en ny skolstruktur i Svärdsjöområdet.
Jonas omnämner andra faktorer som även de sägs utgöra delar i beslutet kring en nedläggning.
– Toftaskolan är även en av flera skolor som har ganska stort behov av underhåll. Där har vi legat efter och ligger fortfarande efter. I takt med att det mesta blivit dyrare skulle också detta bli ännu dyrare nu, säger han och menar att man har en tämligen tajt budget att rätta sig efter.

Jonas Sallén Lennerthson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Att nya skolan i Sundborn blir cirka 80 miljoner kronor dyrare än väntat, hur påverkar det beslutet kring Toftaskolan?
– Anledningarna till beslutet handlar främst om antal elever och kostnader kopplade till Toftaskolan. Beslutet hade förmodligen fattats ändå. Att nya Sundbornsskolan blir väldigt mycket dyrare än planerat har ingen avgörande roll. Men det är klart att det inte är positivt, det hjälper ju inte till, förklarar Jonas.
Förra veckan genomfördes ett dialogmöte där föräldrar och bygdeföreningar gick i clinch med berörda lokalpolitiker i frågan.
Jonas nämner även mötet dagarna innan, där enbart lokala socialdemokrater bemötte invånarnas frågor och åsikter i ämnet.
– Upplevde båda dessa möten som konstruktiva och det är viktigt att åsikterna i frågan får höras. Stämningen på det första var lite lugnare, på onsdagens möte när vi var politiker från alla partier närvarande var tonläget ett annat och lite argare.

Toftaskolan i Toftbyn. Foto: Sonny Jonasson

Han utvecklar:
– Jag har full förståelse för att folk reagerar, att man är förbannad och besviken på oss. Vi gick till val på att behålla båda skolorna, säger han om det egna partiets lokala hållning inför valet.
– Vi fattar beslut som påverkar människors livspussel, där man nu bland annat kan få längre att åka till skola och förskola.
Att Toftaskolan och Toftaäng inte ges en framtid innebär att resurserna i stället läggs på bland annat Liljansskolan, menar Jonas.
– På Liljansskolan är situationen en annan och förskolan är fullbelagd.

Liljansskolans fortsatta verksamhet uppges vara ett av leden i att skapa ett annat, långsiktigt fungerande, skolupplägg i trakten.
Jonas upplyser att detta arbete inkluderar investeringar om 25–30 miljoner kronor.
– Inget i den här utredningen eller diskussionen gäller att det är dåliga verksamheter på vare sig Tofta- eller Liljansskolan. Det är fungerande enheter båda två, betonar han.
Och avslutar:
– Vi har ett uppdrag att lägga om skolstrukturen i Svärdsjö för att fylla skolplatserna och skapa långsiktiga lösningar. Det handlar om vad vi anser behöver göras nu och vad vi tror fortfarande är bra om 20 år, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,512985" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS