Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Falu kommuns Camilla Johansson (mitten) ger en lägesrapport gällande ukrainska flyktingar i Falun. Pär Allanson och och Ann-Britt Åsebol framhåller via Rotary Falun ett välgörenhetsinitiativ som syftar till att stötta ukrainarna med mat och andra förnödenheter.
Foto: Sonny Jonasson

Ordnar matig stödinsats för ukrainska krigsflyktingar

FALUN. I dagsläget vistas 75 ukrainska krigsflyktingar i Falun. Inom kort ökar antalet till 85. Majoriteten beskrivs vara kvinnor och barn samt män med viss fysisk nedsättning som ej möjliggör tjänstgöring i kriget. Deras ekonomiska medel är små och därför lanserar nu lokala initiativtagare en stödinsats. – För den som vill och kan finns möjligheten att handla lite extra varor i en separat matkasse som kommer de ukrainska flyktingarna till gagn, berättar Pär Allanson för Rotary Falun.

Allanson och klubbkollegan Ann-Britt Åsebol informerar att organisationens fadderverksamhet för ukrainska flyktingar i Falun nu får en fortsättning.
Detta i form av ett initiativ med insamlande av matkassar på Ica Maxi i Falun. Tidigare har man bland annat även ordnat middag och stöttat ukrainarna med exempelvis kläder.
De ukrainska individerna i Falun har anlänt Sverige på flykt från Rysslands krig i hemlandet.

‘Som skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet får varje individ en viss ersättning baserad på huruvida man är vuxen eller barn, samt om boende säkras via Migrationsverket eller om annan boendelösning hittas.
Pär och Ann-Britt beskriver att ukrainarna i Falun gör vad de kan för att få tämligen snäva summor att räcka till, men att man har det knapert.

Inför storhelgerna hoppas duon att ett arrangemang i samspel med Faluborna därför kan supporta flyktingarna med lite extra förnödenheter.
– Rent praktiskt går det till som så att vi finns på plats väl synliga uppe på Ica Maxi den 17 december från tidig förmiddag till en bra bit in på eftermiddagen, inleder Pär.
Och fortsätter:
– För den som vill och kan finns då möjlighet att handla lite extra varor i en separat matkasse som kommer de ukrainska flyktingarna till gagn. Man ställer förslagsvis en till kasse bredvid sin egen och lägger varor till flyktingarna i den.
– Det finns absolut inga krav på hur mycket man handlar, utan man bidrar med det man har möjlighet till. All hjälp uppskattas varmt. När man handlat klart samlas matkassarna in av oss för att sedan distribueras till mottagarna.

Just nu finns 75 ukrainska krigsflyktingar i Falun. Cirka 30–35 av dem är barn. Foto/montage: Sonny Jonasson/Lena Gorseth

Butiken och dess medarbetare förklaras vara positivt inställda till ansatsen.
Utöver att kommunicera det hela offentligt och utgöra fysisk plats, så hjälper personalen även till med praktisk logistik.
– Behovet av varor är brett, både livsmedel och förbrukningsartiklar. Konserver, torrvaror, tvättmedel, tandborstar och mycket annat, exemplifierar Pär och nämner att 30–35 av de ukrainska flyktingarna i Falun är barn.

Han framhåller även värdet i flera andra hittills genomförda hjälpaktiviteter av bland annat lokala Röda Korset och Ria-stugan.
Matkassesatsningen betonas ske utan vinsintresse för Rotary Falun. Allt går oavkortat till grundsyftet och detsamma uppges gälla för den Swish-insamling som också ska sättas i snurr.
Ann-Britt, även lokalt profilerad via många år som politiskt aktiv, upplyser att denna insamling ska leda till support för utsatta människor som är kvar i Ukraina.
– Dessa resurser förmedlas på plats av våra syskonklubbar, och sådant det råder stor efterfrågan på är sjukvårdsmateriel, mat och även kaminer för att kunna hålla värmen.
– Vi har många medlemmar världen över och kan förhoppningsvis bistå med en kontaktyta som kan vara en tillgång i hjälpande syfte, säger Ann-Britt Åsebol.

Falu kommuns mottagande av ukrainare på flykt sker på anvisning från Migrationsverket.
Den statliga myndigheten har önskat en maxkapacitet för Falun att kunna ta emot 218 personer.
Camilla Johansson är handledare vid kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet.
Hon konstaterar att tillströmningen inte blev den anstormning som kunnat anas, utan att ukrainarna snarare anlänt mer pö om pö.

“Man bidrar med det man vill och har möjlighet till. All hjälp uppskattas varmt”, framhåller Pär Allanson om nästa helgs välgörenhet via matkassar till ukrainska krigsflyktingar i Falun. Han flankeras här av Falu kommuns Camilla Johansson samt Rotary Falun-kollegan Ann-Britt Åsebol. Foto: Sonny Jonasson

Camilla vidareutvecklar i en kortfattad betraktelse över hur dessas första kontakt med Falun kan se ut.
– Oftast anländer de till tågstationen, där vi hämtar upp dem. Jag och min kollega, som även är tolk, hjälper dem med vissa grundläggande vardagliga omständigheter.
– Vi gör även en rundvandring i staden så att de ska få en första bild av miljön de befinner sig i. Vissa kanske har känslan att de kan åka tillbaka hem ganska snart, eller om några månader. Ovissheten är stor, och vi försöker bistå med några hörnstenar i en helt ny tillvaro.

Hon fortsätter:
– Ukrainarna placeras sedan ut i lämpliga lägenheter som tillhandahålls via både Kopparstaden och privata aktörer. Och Ta till vara-butiken kör ut möbler till dessa lägenheter, förklarar Camilla.
Hon upplyser att skolgången för de unga flyktingarna fungerar bra, och att det via digitala lösningar även går att ta del av ukrainsk undervisning.
Förutom disponibla lägenheter har kommunen i detta sammanhang nu en storboenderesurs i den byggnad som tidigare bland annat inhyst Slussens dagliga verksamhet.

Camilla upplyser att många av de vuxna ukrainarna visar ambitioner för sysselsättning.
– Ja, de är väldigt intresserade av att jobba och att kunna påverka sin situation, berättar hon.
Pär Allanson knyter an till nästa lördags kraftsamling, som åtminstone i ett kortare och direkt perspektiv ämnar utgöra ett litet vardagslyft för flyktingarna i fråga.
– Vår bild är att det här är en insats som tillfaller människor i stort behov av den. Hjälpen är ytterst välkommen och tas emot med öppna armar.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,408661" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!