Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

Omval stundar i Falun

FALUN. Omvalet till kommunfullmäktige i Falu kommun ska hållas 7 april. Kommunen utreder om de kan få Postnord som orsakat omvalet kan tvingas att betala.

Falu kommun kommer att utreda möjligheterna att kräva ersättning av Postnord, för de kostnader som uppkommer i samband med omvalet till kommunfullmäktige. Det beslutade valnämnden vid sitt senaste sammanträde eftersom det var Postnord som inte levererade den omtalade postsäcken med 145 förtidsröster i tid.

Omvalet till Faluns kommunfullmäktige kommer att hållas söndag 7 april. Förtidsröstningen startar 10 dagar tidigare.
– Det blir kort om tid, vi får bara åtta veckor på oss, men vi kommer att hinna med, säger Håkan Hammar (M), valnämndens ordförande.

Blir det Falu kommun som kommer att få bekosta omvalet på egen hand?
– Det återstår att se, säger Håkan Hammar.
Så här skriver nämnden i sitt beslut: ”Valnämnden ger kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att utkräva ansvar av Postnord AB för de extrakostnader som kommunen åsamkats med anledning av omvalet till kommunfullmäktige. Uppdraget ska redovisas till valnämnden när alla kostnader för omvalet är kända.”

Valnämnden bedömer att det fel som förekommit i samband med valet har inverkat på valutgången.
Överklagandena som avser valen till riksdagen och landstingsfullmäktige i Dalarnas län avslås av Valprövningsnämnden.
Valet i september till kommunfullmäktige ledde till en skräll som 7 april kan förändras med ett nytt maktskifte.

Efter en månads förhandlingar blev det i höstas maktskifte efter att allianspartierna och Falupartiet meddelat att man nu att de inleder en “valtekniskt samarbete” med Vänsterpartiet. Joakim Storck (C) fick rollen som kommunstyrelsens ordförande.
På partiernas hemsidor och facebook laddar partierna på nytt. Exempelvis så har Centerns Camilla Andersson Sparring som fick 518 personröster, 300 röster fler än Joakim Storck.redan startat sin personvalskampanj:
“Taggar till mig för omval”, lovar Sparring som efter valet också vunnit Europapriset ”Innovation in Politics Awards” vid en gala i Wien för sin uppfinning av Kockduellen.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 08 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!