Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mer än två år av tysta demonstrationer. Obruten fredagsnärvaro på torget gör Kvinnostrejk Falun till ett av rörelsens starkaste utropstecken. Nu har temavecka hållits och förening bildats.
Foto: Sonny Jonasson

Okuvliga krafter ger ny röst till våldsutsatta

FALUN. Via tystnad ger de ny röst till de våldsutsatta. Kvinnostrejk Falun står med raka ryggar på Stora torget i Falun. Hittills hela 111 fredagar, och nu bildar man förening för att stärka verksamheten. – Det här känns otroligt viktigt, säger flera medlemmar om sitt kollektiva syfte.

Föreningens första medlemsmöte är genomfört, och för detta redovisas god uppslutning.
Medvinden välkomnas av föreningens målmedvetna drivkrafter, där flera har egna erfarenheter i ett mollstämt ämne.
– Föreningen ger möjligheter. Nu stärker vi vår förmåga till samarbeten med andra föreningar, myndigheter och företag, säger föreningens Åsa Firth.
Gemensamt för samtliga medlemmar är att de vägrar släppa taget om den förenande hjärtefrågan.

Att främja en utveckling med målet att få mäns våld mot kvinnor att upphöra.
– Nu har vi stått på torget varje fredag i över två år. Tror att det blivit 111 fredagar hittills i ett åtagande som sker utöver det vanliga i våra liv och som känns otroligt viktigt.
Orden tillhör Malin Gullberg, en av förgrundsfigurerna inom Kvinnostrejk Falun och ordförande i den nybildade föreningen.
Tillsammans riktar de skarpast möjliga strålkastarljus mot ämnet våld i nära relationer.
– Våra tysta demonstrationer pågår en kvart varje vecka, men har gett upphov till något större. Tycker att frågan nu finns lite högre upp på den allmänna dagordningen, men fortfarande finns otroligt mycket att göra, utvecklar Malin.

Margareta Lesser, Ella Gullberg, Åsa Firth, Stina Helmersson och Malin Gullberg i Kvinnostrejk Falun. Foto: Sonny Jonasson

Sällskapet berättar att engagemanget skapar vissa speciella situationer.
Som när tid och datum sammanfaller på så sätt att man står på torget och demonstrerar samtidigt som “Kalle Anka” rullar i gång i många lyors julaftonsmys.
Likaså på nyårsafton och midsommarafton. Man framhåller att drivet i frågor som dessa inte pausar.
Är det fredag och klockan sjunger 15.00, styr en känsloriktad magnetism gruppens steg mot Stora torget.
Sedan tidningens förra längre samtal med konstellationen har 52 fredagar passerat.

52 fredagar av visuell och känslomässig närvaro i centrala Falun.
– Tycker att vi får bra gensvar hos både lokalbefolkning och personer på beslutsfattande nivå, berättar Åsa Firth.
Hon ger även tummen upp till att kommunen aviserat fokus på ett skyddsboende för våldsutsatta samt riktat ökade ekonomiska resurser till just området våld i nära relationer.
Åsa fortsätter:
– Det är glädjande att vi gästats av unga killar som stått med oss på torget. De stod kvar där trots att de hade bråttom i väg till en träning, vilket känns fint. Känslan är även att frågan hamnat mer i fokus hos politiken. Vi har under vår temavecka två år i rad genomfört debatter med Faluns politiker, vilket är positivt. De har sagt att de ska delta vid någon av våra fredagsdemonstrationer, men det har tyvärr inte skett ännu (i skrivande stund, reds. anm.).

Den nu genomförda temaveckan är synonym med hashtaggen “Bryt tystnaden”.
Det hela har arrangerats i samspel med lokala samarbetspartners.
Utöver debatt och demonstrationer har också hållits föreläsningar av kvinnojour, Falu kommun, behandlingspedagoger och Atilla Yoldas.
Sistnämnde är journalist och författare. Åsa Firth bedömer att hans föreläsning på kulturhuset träffar rätt i målgrupp och budskap.
– Föreläsningen var öppen för allmänheten, men vi hade även bjudit in Faluns gymnasieettor. Och de satt som tända ljus, han pratar direkt till dem. Om destruktiva mansnormer och hur det skapar utanförskap och rädsla, redogör Åsa.

I samband med Kvinnostrejk Faluns temavecka höll journalisten och författaren Atilla Yoldas en välbesökt föreläsning i kulturhuset. Foto: Åsa Firth

Hon menar på att ämnet är särskilt relevant i dessa sammanhang. Detta då rådande normer kan bidra till stora problem för unga i Falun och hos unga överlag. Konsekvenser som beskrivs kunna innebära psykisk ohälsa, utanförskap och våld.
– Därför är unga en viktig målgrupp att nå, för att på så tidig nivå som möjligt beröra det här och uppmuntra till förändring, säger Åsa.
– Vi genomförde även en liten stadsvandring där vi hade många bra samtal med Faluborna. Vissa är lite misstänksamma, men de flesta är intresserade och har mycket klokt att säga. Det är även värt att betona att vi inte är ute efter att skuldbelägga, utan snarare aktualisera detta allvarliga ämne och motverka våldet.

Gruppen klargör att det också är önskvärt med fler stöttande insatser för män som slår eller nyttjar annat våld.
– Att män vet till vem eller vilken instans man kan vända sig om de känner att “jag vill inte göra det här, jag behöver hjälp”. Det känns viktigt med fler verktyg och möjligheter för män att hjälpa andra män, framhåller Malin Gullberg.

Margareta Lesser understryker också hon nyttan i att ständigt vädra allvarsamt laddade frågor.
– Det finns fler aspekter inom våldet mot kvinnor. Som manipulation, ekonomiskt våld och så kallad gaslighting. Att prata om det här kan för vissa vara obekvämt och jobbigt, men vi tror att det just därför är än viktigare att göra det.
Hon utvecklar:
– Våldet mot kvinnor är tragiskt nog en så vanlig företeelse att de flesta känner någon som utsätts eller har utsatts. Om inte en själv så kanske en mamma, en syster, en mormor, exemplifierar hon.

“Våldet får så många följder för de drabbade, och därför måste även barnens perspektiv bli tydligare i arbetet med detta”, säger Ella Gullberg i Kvinnostrejk Falun. Foto: Sonny Jonasson

Malin och Ella Gullberg är två av flera i föreningen som själva har nära anknytning till våldets konsekvenser.
De har familjeband till individer som i dag lever gömda.
– Det är så skevt och ledsamt att vara anhöriga till människor som finns, men samtidigt inte får finnas. Det ger ringar på vattnet i vår familj och våldet mot kvinnor förstör så många familjer, säger Ella.
– Det är stora frågor och det är klart att det är svårt att ändra i lagen, men skärpta straff för våldsförövarna vore ett steg i rätt riktning. Våldet får så många följder för de drabbade, och därför måste även barnens perspektiv bli tydligare i arbetet med detta. Vad händer sedan, frågar sig en bekymrad Ella.

Till hösten planerar Kvinnostrejk Falun att engagera sig i ett arrangemang kring FN-instiftade “Orange Day”.
Detta genom “En vecka fri från våld”, som är tänkt att fokusera speciellt på kvinnor som lever gömda på grund av våldet.
Tills vidare står man oförtrutet på Stora torget i Falun varje fredag.

Stina Helmersson sätter ord på betydelsen av föreningens fortsatta motivation.
Betydelsen av samhörighet och empatiskt rotad kämpaglöd.
– Det här är så starkt, och jag tycker att det är fantastiska människor i den här rörelsen. Så många kvinnor lever gömda, men kan komma till tals genom oss. Det gör detta än viktigare.
– Glömmer aldrig upplevelsen första gången jag deltog i en av demonstrationerna på torget, jag ryser och rörs nästan till tårar av blotta tanken. En känsla av att man hör ihop, säger Stina.

Brå har statistik för bland annat våld i nära relationer. Foto: Dreamstime

Våld i nära relationer
▪ År 2022 anmäldes 36 019 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen
▪ För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2022 begicks brottet av en bekant person i 80 procent av fallen
▪ Motsvarande siffra för vuxna män var 42 procent
▪ Under 2022 konstaterades 10 fall av dödligt våld där offer och förövare hade en parrelation
(Källa: Brottsförebyggande rådet)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,335206" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!