Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Vi kan genom dessa dagkirurgiska höftprotesoperationer lyckas få fler protesoperationer gjorda än vi annars skulle”, säger överläkare Per Henrik Engberg (till höger i bild) om satsningen vid ortopeden på Falu lasarett. Här med ortopedkollegan Martin Andersen.
Foto: Sonny Jonasson

Nytänk ger medvind för hårt ansatt klinik

FALUN. Falu lasaretts nya strategi gällande höftoperationer omsätts i praktiken. En genomtänkt kraftansträngning för att motverka en negativ trend. Överläkare vid Ortopediska kliniken i Falun ger närmare inblick i satsningens patientnära led. – Det som nu sker är att vi opererar utvalda patienter på fredag förmiddag och de klarar sedan att gå hem under sen eftermiddag, förklarar Per Henrik Engberg.

Engberg, överläkare samt biträdande verksamhetschef och teamansvarig för höft- och knäprotesteamet vid ortopeden i Falun, utvecklar:
– Patienterna inom ramarna för detta är de som inte har så mycket annan sjuklighet. Och dessa höftprotesoperationer på fredagar är därtill dagkirurgiska operationer.
Sistnämnda signalerar nytänk gällande struktur och tidsperspektiv.
– Det är något ovanligt eftersom höftprotespatienterna oftast är inlagda minst en natt efter operationen, klargör han.

De patienter som omfattas av denna samtida satsning opereras alltså på förmiddagen, och är sedan redo för hemfärd under samma eftermiddag.
Överläkare Engberg förmedlar insyn i en process som krattat för att det hela ska kunna bli verklighet.
– Detta har varit möjligt efter att vi noggrant gått igenom och optimerat flödet från det att patienten kommit in på morgonen tills att de efter röntgenundersökning går hem med kryckor på eftermiddagen.
Han fortsätter:
– Det normala flödet för våra höft- och knäprotesoperationer är annars som sagt att de ligger kvar en natt efter ingreppet. Av den anledningen har vi inte haft protesoperationer på fredagar, då vår elektiva avdelning stängs på fredag eftermiddag och är stängd över helgen.

Begreppet “elektiv” avser i sammanhanget planerade operationer.
Och det är gällande just dessa som pandemins många konsekvenser medfört ytterligare svårigheter och begränsningar för ortopederna i Dalarna.
I synnerhet på Falu lasarett.
Per Henrik klargör fakta i ett dilemma som bottnar i resurser, kapacitet och som placerat länet i ett nationellt bottenskikt.
– Under nuvarande pandemi har vi tvingats till en betydande neddragning av våra elektiva operationer, konstaterar han.
– I perioder har våra operationsresurser varit så begränsade att vi har haft problem att lösa de akuta och subakuta ingreppen.

Man har således fått prioritera ingreppen efter allvarlighetsgrad, vilket resulterar i att väntelistan för de elektiva operationerna tilltagit.
– Operationerna som gäller exempelvis höft- och knäproteser har fått vänta. Under 2020 var Dalarna den region som sett till hela landet opererade minst höftproteser per 100 000 invånare.
Han utvecklar i ett händelseförlopp som alltjämt uppbär utmaningar, men som tack vare nämnda nya metod innebär ett positivt trendbrott.

Det ger också en jämnare fördelning av operationerna, som nu i högre grad kan genomföras på länssjukhuset i Falun.
– Av de operationer som utfördes gjordes 80 procent i Mora. Detta har lett till betydande väntetider för våra patienter.
– Vi har fått god hjälp av ortopeden i Mora. Men vi kan nu genom dessa dagkirurgiska höftprotesoperationer lyckas få fler protesoperationer gjorda än vi annars skulle, säger överläkare Per Henrik Engberg.

Martin Andersen och Per Henrik Engberg, ortopeder vid Falu lasarett. Foto: Sonny Jonasson

Ortopedkollegan Martin Andersen betonar också han de påtagligt positiva element som blir realitet under klinikens försyn.
– Vi har tydlig dialog med patienterna inför operationen, och de har givetvis även efter operationen nära till kontakt med oss för exempelvis frågor och läkningsförlopp.
Andersen bekräftar en önskan hos många i den nu aktuella patientgruppen att postoperativt snarast möjligt få åka hem.
– Ja, de flesta vill hem så snart det går. Man föredrar den trygga hemmiljön framför sjukhuset. Och när detta går att lösa blir ytterligare en positiv följd att fler vårdplatser frigörs för andra patienter, redogör han gällande en vårdmässigt konstruktiv synergieffekt.

Duon upplyser att nuvarande operationsflöde för fredagstaktiken initierades under senhösten 2021.
I dagsläget har man klartecken att bibehålla detta upplägg till och med vecka nio.
– Ja, så ser det ut i detta nu. Orsaken att vi inte vet längre fram än vecka nio är att pandemin fortfarande tar stora resurser av anestesi och operation. Operationslagstilldelningen för klinikerna har därför ännu inte kunnat fastställas. Från ortopedens sida har vi inga problem att fortsätta och patienter finns, förklarar Engberg.

Man hyser således förhoppningar om grönt ljus för såväl en fortsättning som utveckling av det hela.
– Det vore mycket glädjande om denna välriktade satsning garanteras en fortsättning och framtid. Vi jobbar nu med planeringen för att införa fler dagar och att inkludera även knäprotesoperationer och fler patienter. Vi siktar framåt, avrundar Per Henrik Engberg.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS