Under pandemin har Kerstin Larsson skrivit en deckare tillsammans med en vän. Boken heter ”Byvägen” och gavs ut 15 september.
Foto: Sara Flodin

1 000 mejl blev en deckare

HEDEMORA När pandemin slog till kunde inte Kerstin Larsson och hennes vän Hans Larssons gamla kompisgäng träffas. Då skrev de en bok i stället. Kerstin och Hans gemensamma nämnare är lantmäteri. Nu har deras bok ”Byvägen” släppts.

Den så kallade ”Luleå-Berlingruppen” har följts åt sedan studietiden på lantmäteriutbildningen vid KTH på 70-talet. Hans är själv lantmätare och Kerstin är gift med en i kompisgänget. De i gruppen bor på olika platser i Sverige.
– Gänget har följts åt genom livet och träffas en gång per år, men när pandemin drog fram blev träffen inställd, berättar Kerstin.
– Då sa Hans ”kan inte vi skriva en bok tillsammans?” Vi hade ju mailat till varandra och han tyckte att alla skrev så trevligt.
Enligt Kerstin gav denna invit massor av svepskäl från de andra.
– En sa att han ”måste klyva ved” och en annan sa ”nej, jag ska måla huset” och en tredje sa att han skulle ”reparera båthuset”, berättar Kerstin som själv nappade på idén och utbrast:
– Åh, vad kul!

Kerstin och Hans visste om varandras stora intresse för deckare och därför var det självklart att boken skulle hamna i den genren.
– Vi tänkte att det skulle vara lätt att skriva en deckare eftersom vi läst så många, men det var inte så lätt, konstaterar hon.
Eftersom den gemensamma nämnaren var lantmäteri bestämde de att boken skulle handla om en lantmätare.

Kerstins del i boken har hon skrivit i sommarstugan vid Marken i utkanten av Hedemora. Foto: Sara Flodin

Varken Kerstin eller Hans har skrivit någon bok tidigare. Deras första mål var att presentera en bok för de andra i gänget.
– Vi hade inga större ambitioner då, men sedan bestämde vi oss för att skicka in manuset till några olika förlag.
I början av 2020 påbörjade paret skrivandet av boken. I maj 2021 var manuset klart och på hösten hörde förlaget Lava av sig om att de ville ge ut boken.
Därefter följde mer arbete med hjälp av förlagets redaktör som gav feedback på vad som var bra och vad författarna kunde göra bättre.
– Vi har jobbat igenom boken många gånger innan det blev klart.
Cirka åtta månader tog det arbetet.
Boken är utgiven i så kallat danskt band, vilket innebär att omslagets flikar viks in på fram- och baksidan. Att välja omslag till boken blev en egen process.

Boken handlar om en nyutexaminerad lantmätare som heter Jenny. Hon ska börja sitt första uppdrag i en norrländsk by som heter Norra Ny. Där ska hon börja med en, tillsynes, enkel omdragning av en väg som går rakt över en gård.
– Det visar sig att de som äger marken inte alls vill släppa ifrån sig den. Då uppstår konflikter. En person, som bott i byn, dyker upp och det börjar lysa i den gamla mjölnarbostaden. I inledningen av boken hittas en person död och flera personer har motiv att ta dennes liv. Gamla konflikter kommer upp till ytan och inte förrän i slutet av boken avslöjas vem som är mördaren.
Enligt Kerstin går det dock att sova gott efter att ha läst i boken.
– Den frossar inte i våld och den innehåller också lite romantik och feelgood.

När pandemin lamslog landet började Kerstin Larsson och hennes vän skriva en bok. Nu är däckaren “Byvägen” utgiven och den kommer snart som ljudbok. Foto: Sara Flodin

Storyn växte fram allteftersom. Hans och Kerstin har skrivit varannat kapitel.
– Vi har haft väldigt roligt. Jag skrev ett kapitel och skickade till honom. Han tittade på det och skrev vidare. Det var jättespännande.
Kerstin håller med om att deras bok fått fler dimensioner eftersom de är två som skrivit.
– Han är man och jag är kvinna, så vi tänker lite olika.
Kerstins dotter har läst materialet under arbetets gång och i början kunde hon se vem som skrivit vad.
– Nu säger hon att vi skriver så lika varandra att hon inte kan avgöra vem som skrivit vad.
Författarduon skriver under pseudonym Maria Ark och Olof Elgsand. Eftersom de har samma efternamn skulle det annars kunna misstolkas som att de är ett par och gifta med varandra.
– Maria Ark är min mormors mors namn. Hon var från Bispberg och Ark är ett soldatnamn från bygden. Hans heter Olof i andranamn och Elgsand heter hans gård i Värmland.

Kerstin Larsson är nu pensionär, men har jobbat som lärare i Falun där hon också bor. Foto: Sara Flodin

Kerstin arbetade tills hon var 67 år. Hon har arbetat som speciallärare på Östra skolan i Falun som är en låg- och mellanstadieskola och säger att hon tyckt om sitt arbete.
– Jag har fått ägna mig åt de barn som haft svårt att nå målen.
Under arbetets gång med boken har Kerstin och Hans korresponderat via mejl.
– Vi har mejlat till varandra flera gånger per dag.” Vad tycker du? Vad ska hända sen?”. Vi tyckte inte att vi behövde prata med varandra. Hans har räknat mejlen och vi har sänt varandra över tusen mejl.
Biblioteken i Hedemora och Falun har köpt in boken och den finns att beställa hos alla bokhandlare. Redan nu har författarduon skrivit kontrakt på en uppföljare av boken, men det finns ännu ingen plan för när den kommer vara klar.

Deckaren “Byvägen” är skriven av Kerstin Larsson och Hans Larsson.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS