Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nato. Landshövding. Dalarna
Landshövdingen Helena Höij och regementschefen överste Ronny Modigs betonar vikten av att möta dem som är oroliga över vad som sker kring landets gränser.
Foto: Anders Hansson

Nato-flaggan i topp i Falun

FALUN. Sverige är med i Nato och i veckan hissades Nato-flaggan i Falun. Samtidigt finns många i samhället som blivit mer oroliga. Dalarnas landshövding, Helena Höij, betonar vikten av att tänka på dem som känner oro: – Personer som behöver samhällets stöd, som är utsatta och har en mer skör situation i normaltillstånd blir ofta ännu mer utsatta när det är kris eller i ett väpnat angrepp.

I veckan manifesterades Sveriges inträde i Nato med hissning av svenska flaggan på flera platser runt om i världen, samt på samtliga garnisonsorter i Sverige. Bland annat i Falun.
Där stod representationer från försvarsmakten på rad framför rådhuset vid Stora torget. Nato-flaggan gick i topp och därefter var det tal av landshövding Helena Höij, chefen för Dalregementet, överste Ronny Modigs samt av Liza Lundberg, som är kommunstyrelsens ordförande i Falun.

Nato. Regementet Falun. Dalarna
Militärer med uniformer från då och nu var på plats i samband med hissningen av Nato-flaggan. Foto: Anders Hansson

Samtidigt finns personer i samhället som känner ökad oro. Det handlar exempelvis om barn, äldre och personer med olika funktionsnedsättningar.
För vissa, som har svårt att få ett sammanhang, kan det bli svårt när Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, sa kraftfullt i vintras: ”Det kan bli krig i Sverige”.
Detta följs nu av inträdet i Nato.

Nato. Regementet Falun. Dalarna
Natoflaggan hissas på Stora torget i Falun. Militär personal och allmänheten var på plats. Foto: Anders Hansson

Landshövding Helena Höij tänker på denna kategori samhällsmedborgare:
– Personer som behöver samhällets stöd blir ofta ännu mer sköra och utsatta i kris eller i ett väpnat angrepp. Civilsamhällets organisationer med krisberedskap har ett syfte att lyssna på vad de behöver.
Hon ställer sedan viktiga frågor:
– Hur når vi ut med information till dem? Vad behöver de om det uppstår en kris? Hur får de information? Vad är deras behov då?
Helena Höij fortsätter:
– Civilsamhällets aktörer är en resurs som inte är fullt utvecklad, men något som vi hoppas mycket på.

Nato. Regementet Falun. Dalarna. Landshövding
När Natoflaggan hissats blev det tal av landshövding Helena Höij, chefen för Dalregementet, överste Ronny Modigs samt av Liza Lundberg, som är kommunstyrelsens ordförande i Falun. Foto: Anders Hansson

Även överste Ronny Modigs, chef för Dalregementet, förstår att många personer känner en ökad oro:
– Det gör jag. Men vill man att kriget inte kommer närmare oss är Nato en bra del. En annan del är att se till att Ukraina vinner kriget mot Ryssland. Där kan alla bidra på sitt sätt. Man kan göra, som jag gör privat, ge personliga bidrag till befolkningen i Ukraina.
Är du och din familj mindre orolig nu, när vi gått med i Nato?
– Ja, definitivt, svarar Ronny Modigs och fortsätter:
– Vi har också lite tur att vi ligger där vi ligger. Vi har Nato-nationer runt om oss. Jag är inte heller orolig i närtid eftersom Ryssland militära styrka är bunden till Ukraina.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS