Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Spaspecialisten Anna Sporre guidar i den nya relaxens moderna innanmäte.
Foto: Sonny Jonasson

Kontrastrik rekreation i nya badets nya relax

FALUN. Den 25 april öppnar nya badhusets nya relaxavdelning. Med nyckelbegrepp som “återhämtning”, “energi” och “må bra” ståtar nu byggnadens övervåning med en modern inrättning för tillbakalutad rekreation. Tematiskt finns även kopplingar till gruvan och Världsarvet Falun. – Vi har inspirerats av både nordiska och europeiska aktörer och känslan är att relaxen här på Lugnet håller väldigt hög nivå, säger projektledaren Mikael Gut.

Faluns nya badhus slog upp portarna i slutet av 2022, och under de vintermånader som sedan dess passerat har den stora anläggningen rustats med en toppmodern och tämligen omfångsrik relaxavdelning. Kommunens fritidschef Tomas Jons tillskriver nytillskottet goda egenskaper gällande både position och funktion.
– Det känns bra att vi nu byggt en ny relax just här på Lugnet. Här råder ständigt hög trafik på både badhusbesökare, idrottare och turister.
Han fortsätter:
– Relaxen är utformad för såväl stora som små grupper besökare, både för allmänheten och med vissa inslag som lämpar sig mycket väl för idrottslig återhämtning.

Vidare klargör Jons att relaxavdelningen anpassats i användarsyfte, vilket innebär att inredning och utrustning formgivits också med funktionsvariationer och hjälpmedel i fokus.
Han upplyser även att arkitekten för ändamålet är densamma som för badhuset i övrigt, vilket bidrar med en visuell och strukturell kontinuitet.
Badhuschefen Cajsa Andersson och badhusets personal är också de nära inbegripna med projektet.
– Relaxen kommer att vara öppen sex dagar i veckan, måndagar håller den stängt. Olika dagar har dessutom olika inriktningar, berättar Cajsa.

Falu kommuns fritidschef Tomas Jons. Foto: Sonny Jonasson
Badshuschefen Cajsa Andersson. Foto: Sonny Jonasson

Ordinarie relaxdagar utgörs av tisdag, onsdag och söndag. Söndagar är familjer med barn från 8 år och uppåt välkomna att ta relaxen i besittning.
Kostnaden är då 250 kronor utöver ordinarie entréavgift.
Torsdag, fredag och lördag klassificeras som mer spainriktade dagar och då är kostnaden 390 kronor utöver badhusentrén. Vid ankomst välkomnas man även av en spavärd och därtill ingår badrock.
Såväl Tomas Jons som Cajsa Andersson och spaansvarige Anna Sporre framhåller att den som önskar nyttja relaxen ofta, har pengar att tjäna på att skaffa ett årskort hos badhuset.

Anna Sporre och projektledaren Mikael Gut är meriterade i rekreationssammanhang och duon ser nu visioner bli till verklighet i den nya relaxavdelningen.
– Vi har jobbat väldigt mycket med kontraster mellan kallt och varmt, och miljön knyter an tematiskt till Falun och världsarvet, förklarar Mikael.
– Bland annat kommer vi att kunna erbjuda ritualer som kombinerar upplevelse med välgörande dofter och en visuell känsla som ska möjliggöra återhämtning och avslappning.

Relaxen uppbådar varma stenhällar som erbjuder vila och muskulär återhämtning i stämningsfull miljö. Foto: Sonny Jonasson

Anna upplyser att relaxen uppbådar inte mindre än fyra olika bastur med olika storlek och egenskaper.
– De olika ritualerna som helhet är anpassade för att stimulera kroppslig och muskulär återhämtning och blandar flera olika moment. Här är också tekniken en tillgång. Just den tekniska biten och moderna inriktningen här är i världsklass, säger den rutinerade rekreationsexperten om Lugnetanläggningens färskaste nyförvärv.
Mikael Gut tillägger:
– Sparitualerna är även baserade på årstider och vi kan till exempel på ett häftigt vis jobba med aromer kopplade till dessa. Vi har inspirerats av både nordiska och europeiska aktörer.
– Känslan är att den här relaxen håller väldigt hög nivå, betonar han och inflikar att entrépriset inte sticker ut som dyrt vid en närmare titt på prisnivån för andra, jämförbara anläggningar.

Vid en rundvandring förevisar Gut, Sporre, Jons, Andersson och kompani de stillsamt lyxiga vyerna på badets övervåning.
Flera av bekvämligheterna blickar ut över sommarbadets poolområde respektive Lugnets skidstadion, och på relaxens takterrass finns därtill ett lite större varmbad och två mindre kallbad.
I dessa kan trötta muskler återhämta sig.
En förteckning över ett fulltaligt rekreationsutbud kan skådas i faktarutan intill denna artikel.

Mikael Gut och Anna Sporre jäms med ytan på den varmare och större bassängen på taket intill den nya relaxen. Foto: Sonny Jonasson

Falu kommuns fritidschef Tomas Jons informerar kring ytterligare praktiska aspekter.
– Det finns separata omklädningsrum här uppe för grupper, men annars gäller ombyte i ordinarie badomklädningsrum. Badhuset är så att säga basen. Nu är vi 90 procent färdiga och närmar oss premiär för vad vi anser vara en riktigt fin relaxavdelning, säger han.
Anna Sporre avslutar i samma tonart:
– Här är rikt på utbud och funktioner. En bra plats att ta hand om kroppen. För mig är det en fröjd att få vara med på den här resan.

Den hos både stor och liten populära “chockhinken” har fått följa med från Lugnetbadet gamla relax. Foto: Sonny Jonasson
Gut och Sporre i relaxrummet som uppbådar varma stenhällar. Foto: Sonny Jonasson
Isrummet möjliggör distinkt kyla som kontrast till andra, varmare rekreationszoner i den nya relaxen. Foto: Sonny Jonasson
Projektledaren Mikael Gut i en av relaxens totalt fyra bastuutrymmen. Foto: Sonny Jonasson
På taket hittas utomhusbad där det större håller en temperatur om 38 grader och de två mindre kontrasterar med muskelvärnande kyla om blott 12 grader. Foto: Sonny Jonasson

Lugnetbadets nya relaxavdelning
▪ Skapad utifrån hälsoriktade ledord som “återhämtning”, “energi” och “må bra”. Välmående står i fokus
▪ Historiska namn utgör tematisk orientering bland utbudet och knyter an till Världsarvet Falun och Falu gruva
Relaxavdelningen får även en egen liten foajé/ankomsthall med servering som bland annat ska saluföra fräscha sallader och smoothies.

Relaxens utbud för fysiskt välmående
▪ Tvagning
▪ Regnskogsdusch
▪ Mineralbastu
▪ Ångbastu
▪ Aufgussbastu (Betyder på ett ungefär “hälla på”. En i grunden tysk bastukultur som exempelvis kan innebära att man jobbar med olika koncept kring hetta, dofter och med olika teman)
▪ Isrum
▪ Loungedel
▪ Varmt och kallt utebad
▪ Varma stenhällar att ligga på
(Källa: Falu kommun)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,207757" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS