Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Trots att Anita Ullerstam (Mp) och Calle Morgården (Mp) inte har några höga förväntningar på att partiets motion om duschbås kommer gå igenom tror de att duschbås kommer införas i kommunens omklädningsrum framöver och att det endast handlar om när.
Foto: Sara Flodin

MP vill installera duschbås

SMEDJEBACKEN. Miljöpartiet har lagt en motion om att duschbås ska installeras i omklädningsrummen på Vinsbo skola. – Vi vill värna elevernas integritet för att de ska känna sig trygga i duschsituationen, säger Calle Morhagen (Mp) och påtalar att kroppsfixeringen blivit extrem i och med sociala medier.

Yvonne Johansson (Mp) är den som varit initiativtagare till motionen om duschbås efter ett besök på skolan där rektor Torbjörn Åkerlund påtalade att de önskar detta. Lokalt i:s utsände träffar Anita Ullerstam (Mp) Calle Morgården (Mp) utanför Vinsbo skolas gymnastiksal. Skolbyggnaden intill renoveras, men detta gäller inte gymnastiksalen. Morgården tycker att båsen kan upphandlas separat, utanför den renovering som nu görs av skolbyggnad.
– Det är så små belopp att det kan gå på direktupphandling, säger Morgården som även vill se plan för duschbås i övriga skolor.
Hedemora kommun planerar att installera duschbås i Vasahallen, där ortens högstadie- och gymnasieelever duschar efter idrottslektionerna. Nova Hölke Fafara lämnade ett medborgarförslag till kommunen då hon feriearbetade som kommunutvecklare förra sommaren. Enligt SVT beräknas duschbåsen i Vasahallen kosta 130 000 kronor.

Miljöpartisterna tycker att alla elever ska vara med på idrottslektionerna och att de ska duscha efteråt.
– Jag tycker att det hör till undervisningen att duscha, säger Ullerstam.
– Ja, hygien kommer inte in på så många andra ställen i skolan, inflikar Morgården som minns sin egen skoltid:
– Sådant som händer i omklädningsrummet kom sedan ut på skolgården.
Morgården vill inte vara den som bestämmer om duschen ska ha en låsbar dörr eller om det räcker med ett draperi, men tror att det kan behövas en dörr som går att låsa.
För att motionen ska gå igenom måste Socialdemokraterna rösta för förslaget på veckans kommunfullmäktige.
– Ja, vi måste få med oss dem för att det ska hända något, konstaterar miljöpartisten, men hans erfarenhet är att det ytterst sällan är någon som bryter mot majoritetens ställningstagande.

Läs mer: Elever vill ha duschbås.

Familje- och utbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen. Morgården tycker dock att politiker ska kunna gå emot tjänstemännens åsikter.
– Det är politiken som styr tjänstemännen för att verkställa det vi beslutar, tydliggör han.
I tjänstemännens svar står att otrygghet inte kan byggas bort, vilket är ett argument som inte Morgården håller med om. I svaret står även att elever i Västerstrandskolan i Karlstad kommun känt sig otrygga trots att eleverna hade duschbås. Morgården tycker att argumentet faller på att de enbart hänvisar till en kommun.
– Vi hittat många exempel på att duschbås är bra, försäkrar han och nämner Upplands Väsby, Piteå och Laholm som exempel.
Klicka HÄR för att komma till handlingarna inför Kommunfullmäktige.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!