Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ally Madsen, Engla Widén, Amanda Håvestad och Julina Antilla har precis bytt om inför idrottslektionen, men ingen av dem duschar efteråt eftersom det är dagens sista lektion. De hoppas att kommunens politiker tar ett beslut om att bygga duschbås: “Fixa ett duschbås och så man kan duscha själv”, uppmanar eleverna bygdens politiker.
Foto: Sara Flodin

De vill ha duschbås

SMEDJEBACKEN Att duscha efter skolidrotten skapar problem för många elever och lärarna tvingas därför hitta lösningar som fungerar. – Vissa vill inte duscha framför alla andra som stirrar, förklarar eleven Engla Widén.

Trots att Vinsbo skola nu renoveras kommer ingen förbättring göras av skolans idrottshall, duschar eller omklädningsrum.
– Det är jättetråkigt för barnen har klagat på omklädningsrummen i över tio år. De vill inte duscha och tycker det är ofräscht, påtalar idrottsläraren Caroline Hane och lägger till att det är elever från årskurs ett och uppåt som tycker att det är obehagligt att duscha.

Vinsbo skolas idrottslärare Caroline Hane. Foto: Sara Flodin

Vinsbo skolas elever är evakuerade till Stegelbackens skola under tiden som skolan renoveras. Denna eftermiddag har eleverna i klass 6B precis bytt om till idrottskläder när Lokalt i träffar Engla Widén, Julina Antilla, Ally Madsen, Amanda Håvestad som dröjer kvar i omklädningsrummet. Alla är 12 år förutom Amanda som fyllt 13 år. Då lektionen är dagens sista behöver inte någon av eleverna duscha innan hemgång.
– Det är ingen som duschar. Det säger lite om omklädningsrummen att ingen duschar här när de får välja själva, påpekar Caroline men lägger till att de som har idrott under skoltid och ska sitta i klassrummet alltid måste duscha.
– Våra elever duschar även fast de inte tycker att det känns bra. Vi försöker lösa det genom att de antingen får byta om tidigare eller gå in enskilt och låsa in sig på en toalett där det finns en dusch. Det tar jättelång tid innan den sista har blivit klar och då kommer de för sent till lektionerna, påtalar Caroline som lagt märke till att vissa barn börjar vara obekväma med att duscha tillsammans med andra från årskurs tre.

Läs mer: Miljöpartiet vill installera duschbås.

I den nypublicerade PEP-rapporten, som ges ut av Generation PEP, svarar 14 procent av de tillfrågade att anledningen till att de inte deltog på den senaste idrottslektionen var för att de är obekväma eller känner oro i samband med idrottslektionen.
Klicka HÄR för att läsa PEP-rapporten!

En studie från Göteborgs Universitet visar att de elever som är frånvarande ifrån skolidrotten känner sig både mer missnöjda med sina kroppar och oroar sig för hur de uppfattas.

Klicka HÄR för att läsa om studien!

– Jag känner mig tryggare med ett enskilt rum. De behöver inte vara så stora, bara så du kan stänga om dig, förklarar Julina Antilla.
– Jag vill gärna ha det så jag slipper känna mig obekväm när andra kollar på mig, säger Ally Madsen.

Kommande vecka avgör Smedjebackens politiker om kommunen ska införa duschbås. Ally, Engla, Amanda och Julina i klass 6 hoppas på det då många elever inte vill duscha efter gymnastiken i skolan. Foto: Sara Flodin

Alla i klass 6A måste duscha under skoltid då de har lektion efter idrotten.
– Det är mer bekvämt att duscha själv, tycker Viggo Hammarbäck som tillsammans med kompisen Eddie Hane får gå fem minuter tidigare till omklädningsrummet, medan två av deras klasskompisar får duscha i en enskild privat dusch där det finns lås.
– Jag är okej med att duscha med de andra, jag känner dem, förklarar Jourdan Slade men föreslår sedan att det kanske kunde räcka med ett eller två bås för att ”spara pengar” och får medhåll av sina kompisar.

Eddie Hane, Viggo Hammarbäck, Tony Ringberg och Jourdan Slade har lite olika inställning till att duscha tillsammans med klasskompisarna. Foto: Sara Flodin

Idrottsläraren Caroline påtalar att även Bergaskolan har samma problem.
– Där är det många som inte tar med sig ombyte och duschar, berättar Caroline Hane som tycker att det är väldigt tråkigt om politikerna gör avslag på motionen om att införa duschbås.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!