Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bergaskolan
Under fredagen bedrevs ett trygghetsarbete i form av fortsatt skoldag för att säkerställa vuxenstöd till eleverna. Polisen var på plats hela dagen. Bilden är tagen i annat sammanhang.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv.

Lugnt på Bergaskolan efter misstänkt misshandel

SMEDJEBACKEN. Stämningen på Bergaskolan, efter att en incident om misstänkt misshandel inträffat förra veckan, har varit stillsammare än vanligt. – Det har varit lugn stämning bland eleverna. Mentorerna har stämt av läget med sina klasser om hur eleverna mår. De gav dem återkoppling och information, säger skolans rektor Sara Sundh.

Det var under fredagsmorgonen den 12 januari som polis kallades till Bergaskolan i Smedjebacken efter att en pojke i 15-årsåldern ska ha blivit misshandlad av tre andra pojkar i samma ålder. Den skadade pojken fördes med ambulans till sjukhus, men ska inte ha haft livshotande skador. Under eftermiddagen kunde han lämna sjukhuset, enligt polisen.
De tre gärningsmännen, varav två är över 15 år, frihetsberövades.
Polisen uppger att en pojke är under 15 år och därför överlämnades till socialtjänsten.
På lördagen den 13 januari släpptes de frihetsberövade pojkarna efter att ha förhörts av polis, som fortsatt arbetar med att ta in uppgifter från vittnen och målsäganden.
Händelsen rubriceras som grov misshandel och utreds av åklagare Kristian Leijon vid Åklagarkammaren i Falun.
– Om det är unga personer vill man inte att de ska vara frihetsberövade längre än nödvändigt, då krävs det starkare skäl. Man vet att de inte längre kan påverka utredningen och att det inte heller finns en stark risk för att de begår nya brott. Men de är fortsatt misstänkta, säger han.

Mot de två gärningsmännen, som är över 15 år, har en förundersökning inletts. Mot den gärningsman som är under 15 år pågår en annan slags utredning.
– Om man är över 15 år är man straffmyndig. Då kan det bli aktuellt att väcka åtal. När man är under 15 år gör man en utredning främst i syfte att se om ungdomen har behov av hjälpinsatser.

I måndags, som var första skoldagen efter det inträffade, samlades eleverna på Bergaskolan med sina mentorer som stämde av läget.
– Vi pratade med klasserna om att man kan reagera olika och känna olika och att det är viktigt att man respekterar andras upplevelser. Det finns inga rätt och fel i hur man känner, säger rektorn Sara Sundh och fortsätter:
– Vi hade även företagshälsovården här som en möjlighet för personal att prata om det som hänt.

Polisen har bedömt incidenten som en isolerad händelse som inte utgör någon fara för andra personer på skolan eller för allmänheten.
Under veckan är elevhälsan, med skolsköterskor och kuratorer, närvarande på Bergaskolan.
– De har anslutit från andra skolor och är här med eleverna hela veckan, avslutar Sara Sundh.

Interiör Bergaskolan.
Efter incidenten inrymdes alla elever på Bergaskolan. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv.

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!