Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson (S) lämnade över en tavla på några män, som bar tegelstenar när Ludvika Lasarett byggdes, till Regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S).
Foto: Sara Flodin

Lasarettet firade 100 år

LUDVIKA. Ludvika Lasarett fyller detta år 100 år. Regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S) och Sofia Jarl (C), som är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, medverkade på firandet av lasarettet förra veckan. – Det kommer kanske även bli diskussioner under de kommande 100 åren, tror kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson angående lasarettets framtid.

Ett par dagar innan besökte Elin Norén (S) och Sofia Jarl (C) Ludvika för att delge media att Närakuten ska få fortsätta vara öppen dygnet runt, vilket gjorde att 100-årsfirandet kunde ske utan något smolk i bägaren eller politisk debatt.
Elin Norén (S), Regionstyrelsens ordförande, berättade i sitt tal om att det var 200 år sedan den första läkaren kom till bygden.
– Då var det en läkare som kallades för Bergslagsläkaren och som var baserad i Smedjebacken och som täckte hela området. Sedan kom en läkare till Grangärde och så småningom i Ludvika.
1912 beslutade Landstinget att ett lasarett skulle byggas i Ludvika.
– Först tänkte de ha 70 vårdplatser, men sedan insåg de att det var för mycket för en läkare och att 60 inneliggande patienter var lagom, berättar Norén och att detta är väldigt mycket.
– Varje sköterska skulle hantera 30 patienter och i dag har vi en sköterska på 5 eller 6 inneliggande patienter.

Bengt-Erik Larsson, ortoped, berättade i den nyproducerade filmen om hur han kom till Ludvika Lasarett för att göra AT-tjänstgöring. Foto: Sara Flodin

Vid lasarettets linda skänkte Röda Korset en ambulans som var mer som en lastbil och kördes av vaktmästaren.
– Det säger något om hur sjukvården utvecklats under den här tiden.
Dagen innan jubileet pryade Norén på Närakuten och hon tycker att det är roligt att se den framåtanda som finns på lasarettet.

Kyrkans andaktsrum på lasarettet är nyrenoverat, klicka HÄR för att läsa mer!

Många av lasarettets personal ville delta i firandet. Foto: Sara Flodin

Leif Pettersson, kommunstyrelsens ordförande, var på plats för att gratulera 100-åringen som nästan är årsbarn med Ludvika kommun som blev stad 1919.
– Då var säkert diskussionerna höga kring lasarettsbygget, påtalade kommunalrådet och framhöll att ett lasarett är en viktig hörnsten i ett tryggt och starkt samhälle.
– Vi är många som en gång i tiden föddes här i lasarettet, sa Pettersson och lyfte fram de emotionella känslor som förändringen av förlossningsvården uppdagade.
– Det kommer kanske även bli diskussioner under de kommande 100 åren, tror kommunalrådet som i sitt tal lyfte vikten av god och nära sjukvård då framför allt industrin i Ludvika nyrekryterar mycket personal.
– Vi vill naturligtvis lyckönska för de kommande 100 åren som vi är säkra på att lasarettet kommer att behövas och som jag tror kommer behöva växa i takt med att Ludvika växer.
Under dagen visades en nyproducerad film om lasaretts uppkomst samt utveckling och på eftermiddagen öppnades dörrarna till lasarettets nya röntgenutrustning upp för besökare.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!