Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kvinnojouren i Säter
En bild på Säters kvinnojours första styrelse, från i våras. “Styrelsen är i stort sett intakt sedan dess”, säger sekreteraren Marie Javanainen som ses i mitten (i vitt), tillsammans med Elisabeth Wallgren, Sofia Nylén, Åsa Karlsson och Katarina Nyberg.
Foto: Sara Flodin

Kvinnojouren arrangerar föreläsning

SÄTER. I våras startade Kvinnojouren i Säter upp sin verksamhet. Kommande vecka har man ett par arrangemang för att uppmärksamma problemet med våld mot kvinnor, vilket bland annat görs tillsammans med mentorföreningen i Hedemora. “Vi behöver synas mer så att folk vet att vi finns”, säger Marie Javanainen, sekreterare i Säters Kvinnojour.

FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, “Orange day”, infaller den 25 november varje år. På vissa håll har arrangemanget vuxit till en hel vecka, vilket kallas för “Orange week”. Säters Kvinnojour, som startades upp i våras, medverkar med ett par föreläsningar under veckan.
– Den 23 november är vi medarrangör till den föreläsning med Jessica MacDowell, som Hedemora Kvinnojour håller på St Paulusgården. Dagen efter, den 24 november, arrangerar vi själva en föreläsning i ABF-lokalen i Säter. Den hålls för medlemmarna i Säters Kvinnojour, berättar Marie Javanainen.

Även lördagen den 25 november föreläser samma kvinna, denna gång för allmänheten, på Säters bibliotek.
– Där är ABF arrangör och vi medarrangör. Föreläsaren är en överlevare från ett våldsamt förhållande som levt med skyddade personuppgifter. Hon kommer att berätta om sin situation och erfarenheter. Efter föreläsningen har ABF bjudit in politiker från Säters kommun för ett samtal om skydd och stöd för kvinnor, säger Marie Javanainen.

Arrangemangen under veckan är ett sätt att uppmärksamma och sprida mer kunskap om detta ämne.
– Vi hoppas att det kommer lite folk till biblioteket och lyssnar på föreläsningen. Det här är ett ämne som lätt försvinner, det är väldigt mycket skam och stigma kring detta ämne. Jag tror att det mesta handlar om att man skäms över detta, det är inget som man gärna vill prata öppet om, säger Marie Javanainen.

Hur har Säters Kvinnojours första halvår varit?
– Vi har haft några som sökt stöd av oss under den här tiden men vi vill nå ut till fler. Det hänger inte kvinnor på låset hos oss direkt. Därför är det viktigt att vi syns så här, så att folk ser att vi finns. Vi har ett bra samarbete med Hedemora Kvinnojour, de är våra mentorer, vi ser och lär av dem.

Marie betonar att tröskeln inte är hög för att ta hjälp av kvinnojouren.
– Vi har bara anmälningsplikt om vi får höra om barn som far illa. I övrigt tvingar vi ingen att polisanmäla. Vi stöttar och försöker hjälpa de som söker sig till oss, säger Marie Javanainen.

Fotnot: Kontaktuppgifter till Säters Kvinnojour finns på www.kvinnojourensater.se

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,290918"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!