Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Maria Irarrazabal driver Meja Beauty i Hedemora. Hon har märkt av ett ökat intresse av fillers- och Botoxbehandlingar. En av hennes stamkunder som fixar sina läppar med hjälp av fillers är Sara Lundberg.
Foto: Sara Flodin

Kunder önskar botox och fillers i Hedemora

HEDEMORA. Under lång tid har antalet skönhets-ingrepp ökat. Maria Irarrazabal driver Meja Beauty i Hedemora och har nu flyttat in i en ny lokal på Stationsgatan. Maria gör även andra skönhetsbehandlingar, men botox och fillers önskas av de flesta kunder.

Denna dag besöker Sara Lundberg, salongen för att fylla i fillers i sina läppar.
– Jag vet att det gör skit-ont och är alltid lite nervös, men har aldrig svimmat. Det första sticket gör alltid ondast, säger Sara som redan fått bedövningssalva på sina läppar.
– Den fillers jag använder innehåller även bedövningsmedel, lugnar Maria.
Hur smärtsamt kunden upplever ingreppet varierar.
– Jag själv tycker att det är fruktansvärt, ungefär som Sara, avslöjar Maria.

Maria Irarrazabal driver Meja Beauty i Hedemora. Fillers- och botoxinjektioner är något som står högt på hennes kunders önskelista. Sara Lundberg får här en fillersbehandling. Foto: Sara Flodin

Maria börjar med att lägga fillers i överläppen och sticker Saras läppar i två omgångar. Mellan sticken masserar Maria Saras läppar och resultatet syns omedelbart.
Knappt tiotalet stick senare är ingreppet, som tagit fyra minuter, över. Sara tittar sig i spegeln och konstaterar att hon är nöjd med resultatet.
– Å, jäklar vad snyggt det blev, reagerar hon.
– Belöningen är ju att det syns på en gång, säger Sara och erkänner att det är lätt att bli ”storleksblind”.
– Jag tror att när man börjat med en behandling så blir man lite mer självgranskande, erkänner Maria som också lägger fillers i sina läppar.
Olika typer av människor kommer till Maria för att göra botox- och fillersbehandlingar, men den typiska kunden är en medelålders kvinna från 40 års ålder. Även män besöker Maria. Hon berättar att de oftast vill ta bort ”det arga vecket” mellan ögonen och pannan, men Maria fixar även vissa mäns läppar. Kunderna kommer bland annat från Avesta, Säter och byarna runtomkring Hedemora. Några åker hela vägen från Rättvik och Leksand.
Andra behandlingar som Maria utför är tandblekning, spraytan, fransförlängning samt lash- och browlift.
– Det vanligaste som folk vill göra är fillers- och botoxbehandlingar. Det har trendat sedan jag började med det, förklarar Maria.
– Och det är det som jag försöker fokusera mest på. Fransförlängning tar mest tid, kanske två och en halv timme medan botox och fillers tar en kvart, tjugo minuter.

Botox innehåller botulinumtoxin, vilket är ett nervgift som gör ansiktet avslappnat. Foto: Sara Flodin

Botox gör att ansiktet slappnar av, vilket jämnar ut rynkorna. Nervgiftet används mest på pannan, mellan ögonbrynen och för att motverka ”kråksparkarna”, men ger ingen omedelbar effekt.
– Efter 14 dagar är det ”klart”, då har det ”satt sig”, informerar Maria.
Den som utför dessa behandlingar måste vara tandläkare, läkare eller sjuksköterska. Maria är det sistnämnda och arbetar på akuten i Avesta. Arbetet på skönhetssalongen gör hon utöver sin anställning på akuten. 2016 var Maria färdigutbildad sjuksköterska. Ett par år senare, under 2018, föreslog hennes frisör att hon skulle utbilda sig för att kunna göra skönhetsingrepp.
– Jag tyckte att det verkade roligt och gick en grundkurs i botox och fillers på My beauty academy i Stockholm.
Maria känner inte till om någon mer lägger fillers och botox i Hedemora, men berättar att det finns salonger i Borlänge, Falun och Avesta som utför ingreppen. Trots en lag, som utfärdades 2021, om estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar säljs fillers via internet och vem som helst kan köpa medlet.
– Det kan vara samma förpackning och spruta, men du har ingen aning om vad som är i sprutan, varnar Maria och tycker att detta är problematiskt.
– När man ser de här skräckexemplen med personer som blivit förstörda i ansiktet är det på grund av att de fått fel sorts filler. Det handlar inte vem som gör det, det beror på vad du sprutar in, påtalar hon.
Både Maria och Sara är öppna med att de gör fillers. Sara har gått två år hos Maria men gjort fillers sedan 2018.
– Jag har en ganska skarp amorbåge och vi lägger mycket fokus på den. Jag vill framhäva amorbågen och få till lite mer symmetri.
– Jag har även testat botox i pannan, men det är väldigt länge sedan och jag har inte gjort det igen. Resultatet blev väldigt fint, men jag upplevde det som att jag fick en tyngd och ett tryck på pannan.

Sara tycker att det gör väldigt ont, men är värt smärtan när hon ser resultatet. Foto: Sara Flodin

Sara lägger sedan till att hon inte är främmande för att prova botox igen. Vid detta ingrepp fick Sara 0,7 milliliter i läpparna.
Att ingreppen ökar tror Maria kan bero på influenser från utländska kvinnor samt att den yngre generationen är mer accepterande. Yngre som ser upp till influensers som är helt öppna med, och till och med visar inlägg på sociala medier på, de ingrepp de gör.
– Det är inget konstigt för dem, konstaterar hon och lägger sedan till att många som är äldre skäms för att de gör ingreppen.
Detta är något som Sara håller med om.
– Jag upplever att det är mer tabu för de äldre än de yngre att fixa sig. Vi får stå till svars för våra ingrepp, säger Sara som förutom fillers även gjort en bröstförstoring.
– Många kommer hit och vill göra fillers, men det får samtidigt inte synas ”för mycket”, berättar Maria, skrattar och undrar sen varför personen då vill göra ingreppet.

Sara Lundberg från Borlänge blir väldigt nöjd med resultatet, men konstaterar att hon kommer vara lite öm i läpparna under ett par dagar. Foto: Sara Flodin

Maria berättar att det kan vara svårt för omgivningen att se vad som skett i en persons ansikte efter ett botoxingrepp och kan tro att personen köpt nya glasögon.
– Många har en bild av hur de skulle vilja se ut, men många har även en bild av hur de absolut inte vill se ut. Jag utför inga ingrepp som gör att folk får någon ”anknäbb”. Det finns tjejer som kommer hit och vill ha ”Kim Kardashian-läppar” och då har jag sagt att de får gå till någon annan. Jag står inte för det. Jag vill göra det ”naturligt” och försöker förfina det som kvinnan eller mannen redan har. Har du en läpp som är fin fast den är liten gör jag inte den ”megastor”. Jag följer formen och försöker förfina och fylla ut.
Maria håller med om att skönhetsindustrins ingrepp genomgår en ”process” där vissa skönhetsingrepp är tabu för att senare bli accepterade.
– Jag tycker att det är upp till var och en. Det viktigaste är att förmedla att folk gör det för sin egen skull, sammanfattar Maria.

Faktaruta Maria Irarrazabal:
Ålder: 46 år
Yrke: Sjuksköterska på akuten i Avesta samt egenföretagare som driver skönhetssalongen Meja Beauty i Hedemora
Bor: Hedemora
Familj: Man och fyra barn

Behandlingar som Maria utför:
Fransförlängning: Lösögonfransar limmas fast på de egna fransarna.
Tandblekning: En kräm penslas på och UV-lampa bleker sedan tänderna.
Spraytan: Som “brun utan sol”, men ger ett hållbarare resultat. Håller två, tre veckor.
Lashlift: De egna ögonfransarna permanentas för att få ett lyft.
Browlift: Trendigt just nu. Ögonbrynen permanentas för att stå “rakt upp”.
Fillers: Fyller ut den del av ansiktet som behandlas.
Botox: Gör att ansiktet slappnar av, vilket jämnar ut rynkorna. Botox används även för att lindra huvudvärk.
Lipflip: Botox läggs i muskeln ovanför läppen för att få läppen att vända sig ut och in.

Kort om lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar (2021:363):
En verksamhetschef ska ansvara för verksamheten.
Estetiska injektionsbehandlingar får utföras av den som har legitimation som läkare, tandläkare eller sjuksköterska.
Estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar får inte utföras på någon som inte har fyllt 18 år.
Den som avser att genomgå en estetisk injektionsbehandling ska både muntligen och skriftligen upplysas om åtgärdens innebörd, väsentliga risker och annan relevant information.
Den som utför estetiska injektionsbehandlingar, samt dess personal, står under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!