Gerda Sundmark och Ida Berner
Årets ungdomskulturstipendium i Säters kommun går till Gerda Sundmark (till vänster), från Arkhyttan, som är verksam inom måleri och broderi. Årets kulturpris tilldelas författaren Ida Berner, som är bosatt i Emsbjörs strax utanför Säter.
Foto: Privat/Pär Sönnert

Kulturnämnden prisar Ida och Gerda: “Jag hade en massa missade samtal”

SÄTER. Författaren Ida Berner, bosatt i Embjörs, får Säters kommuns kulturpris 2023. “Jättekul! Jag är stolt och förvånad”, säger hon. Årets ungdomskulturstipendium går till Gerda Sundmark, från Arkhyttan, som är verksam inom måleri och broderi. “Det känns jätteroligt, jag hade inga förhoppningar alls om detta”, säger hon.

Lokalt i skrev för ett par månader sedan om Ida Berner som gett ut sju böcker på sju år, dessutom i sju olika genrer. Nu har hon belönats med Säters kommuns kulturpris.
– Det ringde och ringde tydligen som sjutton på jobbet häromdagen och jag hade en massa missade samtal. Sedan fick jag ett meddelande om att jag skulle ringa till kulturnämndens ordförande. Det var roliga nyheter, säger Ida Berner.

Var det något i motiveringen som du gillade extra mycket?
– Jag har inte ens hunnit höra motiveringen ännu, jag fick veta detta i går.
(Lokalt i:s reporter läser upp motiveringen för Ida i luren).
– Det lät ju fint. Jag gillar att man tar med att jag skriver om utanförskap. Det finns ett allvar och ett djup i mina böcker, förutom den senaste boken, som var en feelgoodbok, då. Jag har ju skrivit om både funktionsnedsättningar och ätstörningar.

Författaren Ida Berner bor i Embjörs strax utanför Säter. I somras släppte hon sin sjunde bok på lika många år. “Våfflor och kaffe med twist” (som Ida visar upp på bilden) var en feelgoodroman och nu har Ida precis slutfört ett råmanus på en roman som är mer ät spänningshållet. Nyligen tilldelades Ida Säters kommuns kulturpris. “Det känns jättekul! Jag är stolt och förvånad”, säger pristagaren. Foto: Pär Sönnert

Hur ska du fira detta och vad ska du göra med prissumman?
– Tja, efter att jag fick samtalet så var jag och döttrarna på Sätergrillen och käkade (skratt). Men jag ska faktiskt på spa med mina systrar nu i helgen (läs: den gångna helgen), vilket varit planerat sedan länge, och då kanske det kan bli en extra flaska bubbel. Prispengarna får gå till skrivandet, jag brukar åka på skrivhelger så det blir nog en sådan.

Har du några nya böcker på gång?
– Ja, jag är precis klar med ett råmanus och ska nu sitta och redigera det fram till jul. Sedan ska jag skicka ut det till några förlag. Det är en roman åt spänningshållet, ingen renodlad deckare men jag skriver om mitt första mord! Jag har konstaterat att det är väldigt svårt att skriva om det, säger Ida Berner.

Gerda Sundmark
Gerda Sundmark, från Arkhyttan, har fått Säters kommuns kulturungdomsstipendium 2023. “Det känns jätteroligt! Jag hade inga förhoppningar alls om detta”, säger Gerda som läser bild- och konstlinjen på Löftadalens folkhögskola utanför Göteborg. Foto: Privat

Mottagaren av ungdomskulturstipendiet, Gerda Sundmark, går en ettårig utbildning inom måleri på Löftadalens folkhögskola utanför Göteborg.
– Sedan får vi se vad det blir, jag siktar på att gå någon konstutbildning men har inte bestämt mig ännu. Det finns mycket att välja på.

Vilken typ av konst är det du helst sysslar med?
– Frikonst, jag har mycket realism i min stil. Och det blir mycket Dalarna just nu, främst dalamotiv, natur och kyrkor. Jag jobbar i både akryl, akvarell och olja, det blir väldigt blandat.

Hur ska du fira stipendiet och vad gör du med prispengarna?
– Min mamma har precis fyllt 60 år så jag får fira med kalas för henne i helgen (läs: den gångna helgen). Pengarna ska jag lägga på målerimaterial och så ska jag spara en slant.

De båda pristagarna får vardera 10 000 kronor och priserna överlämnades vid kommunfullmäktiges sammanträde i torsdags, den 30 november, av kulturnämndens ordförande Lennart Götesson (S).
– Men jag kommer nog dessvärre inte kunna närvara, eftersom det är mitt i veckan och jag har en bit att åka, säger Gerda Sundmark.

Du får väl ge mamma i 60-årspresent att hon får åka dit och ta emot priset åt dig då?
– Haha, ja, kanske det! säger Gerda Sundmark.

Ida Berner har fått Säters kommuns kulturpris 2023. Här med sin senaste utgivna roman “Våfflor och kaffe med twist” Foto: Pär Sönnert

Ida Berner
Ålder: 51 år.
Bor: I Embjörs strax utanför Säter. Uppvuxen i Uppsala och har tidigare bott i Falun.
Yrke: Socionom, sedan 1998. Har tidigare jobbat som kurator i Säter, jobbar numera på socialtjänsten i Hedemora kommun.
Familj: Gift med Robert. Döttrarna Tilda, 16, och Stina, 12.
Intressen: Djuren, vi har både hundar och katter. Annars hinner jag inte med så mycket mer. Jag följde fotbolls-VM i somras, jag ser mest sport när det är mästerskap. Och så tittar jag gärna på vintersport.
Bibliografi: Mitt år med MS: är jag botad nu? (2017), Min mamma rullstolshjälten (2018), Sagan om den vilsna ballongen (2019), Jag ger det ett år (2020), Tills mina fingrar blev blå (2021, tillsammans med dottern Tilda), Om jag ändå ska dö vill jag fanimej ligga först (2022), Våfflor och kaffe med twist (2023).
Aktuell: Har fått Säters kommuns kulturpris 2023.

Motivering:
“Ida Berner tilldelas Säters kommuns kulturpris för sitt författarskap som berör funktionsnedsättning, psykisk hälsa och utanförskap. Hon visar litteraturens kraft och möjlighet att vara ett redskap för förändring på det personliga planet. Ida är socionom och har arbetat som kurator i Säter”.

Gerda Sundmark
Ålder: 21 år.
Bor: På internatet på Löftadalens folkhögskola, utanför Göteborg. Uppvuxen i Arkhyttan.
Yrke: Student.
Familj: Mamma och pappa, som bor kvar i Arkhyttan, en storebror som pluggar i Uppsala.
Intressen: Handarbete som broderi och stickning. Sedan gillar jag att vara ute i naturen.
Aktuell: Har fått Säters kommuns ungdomskulturstipendium 2023.

Motiveringen:
“Gerda Sundmark tilldelas Säters kommuns Ungdomskulturstipendium inom kulturområdet måleri och broderi. För ett mångfacetterat konstnärligt uttryck som gestaltar sig i ovanliga och intressanta val av motiv. Hon visar en lovande potential för ett framtida konstnärskap. Gerda är uppvuxen i Arkhyttan och studerar för närvarande Bild- och konstlinjen på Löftadalens folkhögskola med ambitioner att ansöka till en högre konstutbildning i framtiden”.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,381365"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS