Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Harry Hildén på Hildéns Handelsträdgård hade öppet under Skördefesten, men har nu stängt för säsongen.
Foto: Sara Flodin

Kärlekstema på årets skördefest

SÄTER/HEDEMORA Under förra helgens Skördefest öppnade 41 av Södra Dalarnas producenter upp och visade sin verksamhet. Invigningen skedde, som vanligt, vid Roslunds Potatis och Södra Dalarnas Sparbank blev tilldelade årets skördehjärta.

Årets tema för festen var kärlek, vilket syntes tydligt i Karl Kruses potatistavla. I årets tavla finns även mycket av det som vi nu upplever avbildat, vilket gör den till ett verk med stort allvar. Där fanns spår av krig och miljöförstöring.


– Jorden håller på att krackelera sönder. Fortsätter vi på samma sätt kommer allt bli trasigt, påpekade Karl.
Han har nu gjort fyra potatistavlor och säger att han börjat älska potatis.
– Jag äter obegränsade mängder med potatis och jag gillar att jobba med det här materialet.
För att få fram tavlans färger krävs olika sorters potatis och att den utsätts för ljus. Karl har inte allt material färdigt när han kommer till platsen, utan det är också en process.
Idén till årets tavla fick konstnären för ett år sedan och han tror att han kommer ha ett uppslag till nästa års tavla innan skördefesthelgen var tillända. Under cirka en månad går det att beskåda tavlan som är färskvara.

Södra Dalarnas Sparbank är vinnare av årets Skördehjärta med motiveringen “Med ett varmt hjärta och samhällsengagemang har Södra Dalarnas Sparbank bidragit med sitt långsiktiga och helhjärtade stöd till utvecklingen av den lokala maten i bygden.” Banken återinvesterar vinsten i bygden.
– Det är en styrka att ha en lokal bank på detta sätt, det är inte självklart säger Olle Bengtsson som driver LissEllas och ingår i Skördefestens arrangörsstab.
Olle är mycket nöjd med årets skördefest.
– Vi har haft några fantastiska dagar. Det blev en rekordlördag med mycket folk. På söndagen var det lite lugnare. Kanske påverkade det kyliga vädret och valet, men vi är helnöjda. De som åker ut vill verkligen ha kontakt med oss producenter, vilket är ömsesidigt, förklarar Olle som blir inspirerad och vill göra ännu mer och ännu bättre efter en sådan här helg.

Lisa Roslund är syster till Per-Anders som driver Roslunds Potatis och har en hobbyodling med snittblommor för självplock. Hos henne går det att plocka blommor till frosten är här. På skördefesten sålde hon även buketter. Foto: Sara Flodin

Per-Anders Roslund på Roslunds Potatis är en av de producenter som tycker att det är viktigt att få kontakt med konsumenterna.
– Vi visar att vi verkligen odlar fram produkterna och att de inte bara ligger där i hyllan i affären.
Roslunds Potatis har alltid öppet och kunder kan åka till dem och swisha för betalning. Per-Anders tycker dock inte att skördefesten påverkar företagets försäljning nämnvärt.

Den 1 mars tog de nya ägarna av Brukshotellet i Långshyttan över verksamheten. I år är det första gången de är med på skördefesten. De har nischat in sig på att använda lokala råvaror i deras
– Vi köper så mycket lokalt som möjligt. För oss är det en självklarhet att vara med för att stödja producenterna. Det är dem vi köper alla våra råvaror av, säger Carl Talén som driver Brukshotellet tillsammans med sin fru Celest.
De köper potatis från Roslunds Potatis, honung från Laggarbacken, ägg från Dala ägg, kött från Kloster, Sols och Ingeslbo gård. Kycklingen kommer från Matses Mat. Grönsaker köper de från Kangas gård i Stora Skedvi och brödet kommer från Skedvi bröd om de inte bakar det själva och gris från två gårdar i Arkhyttan. Carl tycker att det är det enda som betyder något.
– Ska vi leva och bo på orten ska vi verka och bo på orten, säger Carl som tycker att alla lokala producenter har levererat en ypperlig kvalité.
– De bryr sig om sitt närområde och sina produkter. De är stolta över det de gör.
Under Skördefesten anordnade Carl och Celest afternoon tea med servering av bland annat miniscones, klenäter, äggsandwiches, morots- och sockerkaka.
– Det är ett betydande avsteg från vår ordinarie verksamhet som är restaurang och hotell, klargör Carl.

Carl Talén som driver Brukshotellet tillsammans med sin fru Celest. De bjöd på afternoon tea under Skördefesten och på menyn stod, bland annat, äggpajer med Solvarboskinka, lokal ost, mjölk från Grådö och Dala ägg. Foto: Sara Flodin

Liselotte Dahlin driver LissEllas senap och är engagerad i skördefesten. Hon vill framhäva bygdens mångfald en helg som denna.
– Att vi har en sådan stor grupp människor som ägnar sitt liv åt att producera livsmedel i södra Dalarna.
Liselott tycker att detta är extra viktigt när gränser stängs och brist på mat kan uppstå i kristider.
– Jag kan inte välja importerad mat i dag och tro att vi har en beredskap i en krissituation. Vi har produktion och vi kan producera ännu mera, men då måste du som konsument välja det i vardagen. Det du väljer i dag är beredskap i morgon, poängterar hon.
Liselott prisar skördefesten upplägg där folket kan besöka producenterna.
– Du kan möta dem i deras vardag, allt från förädlare till råvaruproducenter. Det är också helt unikt att vi har ett mejeri i trakten och två bryggerier.

Liselotte Dahlin driver LissEllas senap och är engagerad i skördefesten. Foto: Sara Flodin

Pia Eriksson och Viveka Morelius har aldrig varit på skördefesten trots att de bor i Långshyttan och är uppvuxna i bygden. Pia säger att hon inte tidigare förstått att skördefesten är så omfattande. Även Charlotte Åström från Huddinge besöker arrangemanget för första gången.
– Jag är här för att se om jag kanske ska flytta hit för jag älskar det traditionella sättet att leva. Om jag får välja så skulle jag vilja bo så här, sa hon efter ett besök i Hedemora under Skördefesten.

Charlotte Åström besökte Hildéns handelsträdgård och blev så inspirerad att hon funderar på att flytta till Hedemora. Foto: Sara Flodin
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!