Ett av Jenny Ljungbergs 40 stopp på sin cykelresa genom Sverige var i Hedemora. Cykeln parkerades utanför Centrumgallerian där Jenny, tillsammans med Neuroförbundet södra Dalarna, berättade om förbundet och sin resa.
Foto: Pär Sönnert

Jenny cyklar genom Sverige – för att uppmärksamma Neuroförbundet

HEDEMORA. Jenny Ljungberg cyklar genom Sverige för att sprida kunskap om Neuroförbundet och samla in pengar till neurologisk forskning. Två av hennes 40 stopp gjordes i Dalarna, dels i Falun, dels i Hedemora där Jenny träffade lokalföreningen och där Lokalt i fick en pratstund med den flitiga cyklisten. “Cykelturen mellan Falun och Hedemora, via Ornäs och Torsång, var en av de finaste cykeldagarna hittills”, säger hon.

För drygt tio år sedan diagnostiserades Jenny Ljungberg med MS. Hon blev medlem i Neuroförbundet som hon fick mycket hjälp av i början.
– Det var ju många tankar som snurrade, inte minst mitt i natten. Då underlättade det att läsa på förbundets hemsida om andra personers berättelser om sin MS. Jag har en variant av MS som svarar bra på bromsmedicinerna, säger Jenny Ljungberg.

För en tid sedan ville Jenny ta sitt stora cykelintresse till en ny nivå genom att cykla genom landet och samtidigt samla in pengar till välgörande ändamål.
– Så jag tog kontakt med Neuroförbundet och de tände direkt. Min plan var att tälta mig genom Sverige men det tyckte inte förbundet. De ordnar med husrum åt mig vid alla stopp, både hotell, vandrarhem och stugor. Och så har jag Cornelia med mig som kör en följebil, berättar Jenny Ljungberg.

Cornelia Graje, Jenny Ljungberg och Jessica Cederberg berättade om Neuroförbundet för förbipasserande i Centrumgallerian i Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Cornelia heter Graje i efternamn och är anställd av förbundet för att följa Jennys resa genom Sverige.
– Det blir ett 40-tal stopp över hela landet, vi har gått efter var det finns lokalföreningar till Neuroförbundet någonstans. Men jag kör inte precis bakom Jenny hela dagen, vi brukar mötas upp till lunch och så när vi stannar för kvällen, berättar Cornelia Graje.

Varje kväll får Jenny Ljungberg ett mejl med information om morgondagens rutt.
– Det är en kille som heter Peder som förbundet har anlitat, han har jobbat med liknande planering tidigare. Så han mejlar mig hur jag ska cykla, för att undvika de större vägarna, säger Jenny.

“Det här är toppen, jag får se så mycket av vårt vackra land och så får jag träffa nya lokalföreningar varje dag och stå så här och berätta om förbundet och min resa”, säger Jenny Ljungberg. Till höger: Jessica Cederberg, ordförande för Neuroförbundet södra Dalarna, där kommunerna Hedemora, Avesta, Säter, Borlänge, Ludvika och Smedjebacken ingår. Foto: Pär Sönnert

Starten gick i Kiruna den 7 augusti. Målet är i Stockholm den 16 oktober, efter drygt 300 mil på cykelsadeln.
– Men vi kör inte den närmaste vägen, utan kryssar fram och tillbaka för att pricka in alla lokalföreningarna. I går var jag i Falun och nu ska jag vidare mot Uppsala och ett par dagar senare ska vi köra tvärs över landet, till Värmland. Sedan blir det mot södra Sverige och så norrut igen till Stockholm, berättar Jenny Ljungberg.

Hur har vädret varit för dig?
– Väldigt bra, faktiskt. Fast jag började med att cykla 15 mil i ösregn, mellan Kiruna och Gällivare. Sedan dess har det bara regnat en enda dag, förutom några enstaka stänk. Jag har förstått att det har regnat mycket bland annat häromkring så jag har haft tur.

Hur många mil i sadeln blir det per dag?
– Snittet är tänkt att ligga på mellan sju och åtta mil. Fast i början, längst uppe i norr, blev det längre, då snittade jag nog på mellan tio och tolv mil om dagen. Det går väldigt bra så här långt, tycker jag, säger Jenny som själv kommer från Kalmartrakten.

Jenny Ljungberg ta sitt stora cykelintresse till en ny nivå genom att cykla genom landet och samtidigt samla in pengar till välgörande ändamål. Valet föll på Neuroförbundet där Jenny, som har MS, länge varit medlem. Foto: Pär Sönnert

I Falun träffade Jenny lokalföreningen som heter Neuro Falun och Norra Dalarna. I Hedemora hade hon ställt upp ett bord i Centrumgallerian med information om Neuroförbundet.
– Vi som förbund har tagit emot Jenny. Det är kul att vara här i gallerian och berätta om vilka vi är och vad vi gör, säger Jessica Cederberg, ordförande för Neuroförbundet södra Dalarna, där kommunerna Hedemora, Avesta, Säter, Borlänge, Ludvika och Smedjebacken ingår.
– Det här är toppen, jag får se så mycket av vårt vackra land och så får jag träffa nya lokalföreningar varje dag och stå så här och berätta om förbundet och min resa, säger Jenny Ljungberg.

Jennys resa genom Sverige:
Cykelresan började i Kiruna den 7 augusti.
Därifrån tar Jenny sig till Skåne och Blekinge, för att sedan vända upp mot Stockholm.
Totalt passeras cirka 40 lokala Neuroföreningar innan hon når sitt mål i Stockholm i samband med Polyneuropatidagen den 16 oktober.
Resan beräknas ta 70 dagar och sträcka sig över drygt 300 mil.
Via Instagram går det att följa Jennys resa genom landet. Kontot heter @neuroforbundet_on_tour
Mer information om projektet finns på www.neuro.se

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS