Delägarna Björne Stjernsten och Mats Sundstedt pappor startade FEAL 1991 när de riskerade att stå utan jobb efter en konkurs och nu säljer de Horndals ramper över hela världen.
Foto: Bo Joffer

I Horndal är man världsbäst på ramper – nu fördubblar FEAL fabriken

HORNDAL. I Horndal finns det snabbt växande världsföretaget inom anpassningsramper, Feal, som slagit i taket och fördubblar fabriksytan

I år har företaget växt till 35-36 anställda och kommer att omsätta över 65 miljoner kronor. Tillväxtresan fortsätter med ramper i aluminium och kolfiber i Horndal som har cirka 1000 innevånare.

 

Genombrott under OS i Sydkorea och nu säljer Danne Stjernlöf ramper till Fotbolls VM i Qatar.

– Pappa startade företaget 1991 tillsammans med Björnes Stjernsten pappa, berättar vd och delägaren Mats Sundstedt.
– Vi ska vara nummer ett i världen på ramper, säger Mats och företaget slog i taket när de först tackade nej några gånger men sedan sa ja och fick uppdraget att leverera ramperna OS i Sydkorea.
– De ville ha oss, det bygger på förtroende och personliga möten, säger Danne Stjernlöf som är försäljningschef och de berättar om tiden när fabrikslokalerna var fyllda från golv till tak med material som skulle levereras till Sydkorea, en hel årsproduktion under en jul-nyårshelg som sedan flögs till Sydkorea
– Nu kommer vi att också få leverera ramperna till Fotbolls VM i Qatar, ett projekt vi gör tillsammans med Siemens, säger Danne Stjernlöf.

FEAL:s VD Mats Sundstedt berättar att man nu fördubblar fabriksytorna med en stor utbyggnad som ska ge utbildningslokaler och tillväxtytor,

Det var denna händelse i Korea som fick ägarna att fatta beslutet att fördubbla fabrikens ytor med en tillbyggnad på 1500 kvadratmeter som nu pågår för fullt, ytor som behövs för fortsatt expansion och utbildning.
– Extra roligt är att vi bygger ut tillsammans med lokala firmor. Totom Betong har gjort plattan och Västanfors Stålbyggnader bygger hallen. Horndal elektriska gör elarbeten och Eks Plåt och Ventilation fixar ventilationen. Sedan får vi se vem som bygger inredningen i personalrum, men det blir också något lokalt företag, säger Mats.
– Med en ständig produktutveckling och förfining av befintliga produkter så har Feal nu en ledande ställning som producent av ramper för personer med funktionsnedsättning och uppkörningsramper av aluminium för transportindustrin.

De som fräser och borrar aluminiumramper i stora maskinen heter Mammoun Saleh och Tomas Wilen , här tillsammans med vd Mats Sundstedt.

Stora evenemang som OS och Fotbolls VM görs i miljöer som inte är handikappanpassade och då är Feals utrusningar perfekta. Det har man redan upptäckt i 40 länder i alla världsdelar och nu har man också startat ett nytt företag i USA
– Vi finns i alla länder i Europa, utom Grekland. Taiwan ligger på vår fem i topplista. Förklaringen är att vi är ett väldigt bra gäng, att vi tillverkar med kvalitet och att vi bygger personliga relationer med våra kunder, säger Mats Sundstedt som just nu håller på att rekrytera två nya medarbetare, en maskinoperatör och en säljare via Clockwork.
Googles etablering ser Mats inte som ett hot mot att hitta ny personal:
– Tvärtom, det ger oss en jättefördel, det kommer att bli positivt för hela regionen och ökar attraktiviteten, det ger bara fördelar, bedömer Mats Sundstedt.

 

Publicerad i Annonsblasdet Dalarna, Avesta Hedemora v49

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS