Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Systrarna Thea och Rut Boman från Stockholm brukar besöka Gammelgården när de hälsar på mormor och morfar. Djuren är bäst, tycker båda. I år ska det finnas kaniner och några kossor utanför staketet.
Foto: Karin Diffner

Gammelgården – en oas mitt i stan

BORLÄNGE. En grön oas mitt i stan där man kan strosa runt, lära sig om forna dagar, fika och stressa av. Så beskriver Hans Björke Gammelgården i Borlänge. – Men på måndags- och onsdagskvällarna – då är det drag, säger han och skrattar.

Det är en solig fredag i början av sommaren. Vid ett av borden på Gammelgården sitter Thorbjörn och Elisabeth Falk med hunden Lotta och medhavd fikakorg.
– Det är så skönt och härligt här, säger Elisabeth.
– Vi brukar ofta gå med hunden efter älven och ibland tar vi en glass eller så på caféet.
Gammelgården ägs av Tunabygdens hembygdsförening och har funnits i över hundra år. Den kom till på initiativ av bruksläkaren K E Hällsjö och invigdes 1920.
– Under 1980-talet flyttades de sista husen hit, berättar Hans Björke, vice ordförande i föreningen.

Thorbjörn och Elisabeth Falk från Paradiset tycker att Gammelgården är en skön plats att stanna på efter en promenad med hunden Lotta. Foto: Karin Diffner
Tunabygdens Gammelgård består av 35 byggnader och över 30 000 föremål. Foto: Karin Diffner

I samlingarna finns 35 hus från 1500-talet och framåt. Här finns bland annat psalmdiktaren Johan Olof Wallins födelsehem och delar av Jussi Björlinggården.
Vid ytterligare två tillfällen i sommar, den 12 juli och 9 augusti, hålls ”öppna stugor” då besökare får gå in i husen och även titta på de tusentals föremål som finns. Övrig tid finns en rundvandringsmapp att låna i caféet.
– Det är bilder och lite text om byggnaderna på svenska, engelska och tyska, berättar Björke.
Han har själv varit engagerad på olika sätt i Gammelgårdens verksamhet sedan 1964.
– Det är lite som mitt andra hem.

I den här stugan från Yttre Skomsarby föddes psalmdiktaren och ärkebiskopen Johan Olof Wallin 1779. Foto: Karin Diffner
Föreningens kontor, vaktmästarexpedition och caféet är inrymt i ett hus från mitten av 1920-talet som ansågs vara typisk för Tunabygden. Foto: Karin Diffner

Vad är det bästa med Gammelgården?
– Det är en genuin oas som skapar lugn och stillhet mitt i stan. Här kan man bara sitta och filosofera eller titta på historien, säger Björke.
Nytt för i år är att caféet håller öppet alla dagar i veckan och att det arrangeras två motorträffar: För sportbilar och veteranmotorcyklar på måndagarna och för alla typer av veteranfordon på onsdagarna.
– Då är det lite mer drag under galoscherna.
Några arrangemang: Medeltidsmarknad den 7–9 juli, löptävlingen Borlänge Backyards den 15–16 juli, Hembygdens dag den 8 augusti samt Bruksfestival den 26 augusti.

I år finns det möjlighet att fika på Gammelgården alla dagar fram till sista augusti. Huset i bakgrunden är Tjärna småskola med “frökenlägenhet”. Foto: Karin Diffner
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!