Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
I 25 års tid har Eva-Britt Jansson varit tapetserare. Otaliga möbler har hon bytt klädsel på under dessa år och vissa möbler har kommit tillbaka för ny omklädning under dessa år.
Foto: Sara Flodin

Gamla möbler får nytt liv i Dala-Husby

HEDEMORA. I Dala-Husby finns Eva-Britt Jansson som arbetat som tapetserare sedan 90-talet. Hennes starka händer utför ett hantverk som varit likadant under hundratals år. ”Det kommer nog vara så här i flera hundra år framöver”, tror Eva-Britt som ser en trend med allt fler unga kunder som slår ett slag för miljön när de klär om ”mormors soffa”.

Eva-Britt städar på Smedby förskola på morgonen, men efter klockan tio är hon tapetserare på heltid i sitt garage.
– Det är en så bra kombination, försäkrar hon.
I verkstaden står två karmstolar från 1700-talet, som är redo att kläs om. Eva-Britt lägger handen på ryggstödet och säger:
– Du förstår vad de har ”vandrat i leden” under 300 år och tas fortfarande omhand, det är otroligt.

När Eva-Britt tagit bort tyget startar arbetet med att fixa till stoppningen. Arbetet sker på samma sätt som för hundra år sedan. Foto: Sara Flodin

Det första Eva-Britt gör, när en kund anländer, är att hjälpa till att välja ett tyg.
– Sen tar jag bort tyget och den gamla nubben.
Hon justerar stoppningen och klipper ut det nya tyget.
– På den här stolen ska jag fylla upp sitsen med lite mer tagel, förklarar Eva-Britt som försöker rädda så mycket stoppning som det går.
– Man är jätterädd om gammal stoppning för den är så fint gjord och det är många moment att göra en ny stoppning.

Sitsen i en äldre stol byggs upp av krollsplint av Dvärg Palmblad och permanentat tagel som stoppning. Foto: Sara Flodin

När nya tyget sitter på plats och hon dolt spikpistolens häftklammers med ett band är stolen klar. Eva-Britt påstår att alla möbler går att klä om. De möbler som hon oftast klär om är fåtöljer, stolsitsar och soffor.
Eva-Britt började gå kvällskurser 1995 för att lära sig mer om yrket. Därefter utbildade hon sig på Stockholms Stads Hankverksförenings Skola, samt som lärling hos Lena Norte i Stockholm. 2004 flyttade Eva-Britt tillbaka till barndoms-hemmet i Dala-Husby, där hon fortfarande driver sin verksamhet. Eva-Britt har gamla släktingar som varit tapetserare. ”Stopp-Edvin” var hennes morfar som verkade som tapetserare i Avesta. Edvins bror hette Bengt och var även han tapetserare.
Eva-Britt tycker inte att det är speciellt svårt att klä om möbler, men att hon i bland tvingas vara ”lite klurig”.
– Det svåra är att man måste ta i mycket med händerna. Det gäller att vara stark i ”nyporna”. Vissa moment kan vara tunga och det kan slita på händerna men jag har blivit härdad.

Eva-Britt förklarar att hon är rädd om den gamla stoppningen för att “den är så fint gjord”, men kommer fylla på med tagel på denna sits. Foto: Sara Flodin

Verktygen som Eva-Britt använder är samma som tapetseraren använde på 1700-talet, med ett undantag och det är spikpistolen.– Nubb är jättebra och lätt att ta bort. Jag blir glad när jag får in en möbel med nubb. Då är det lätt att ta bort tyget, tycker Eva-Britt och avslöjar att det inte är lika lätt när spikpistolen används.
– Det är fruktansvärt. Jag fick lära mig att jag ska tänka på nästa person som ska klä om möbeln.

Tapetserarens hantverk är detsamma som för 100 år sedan och även verktygen. Foto: Sara Flodin

Kunderna kommer från närområdet, men även mer långväga personer hittar till Husbys tapetserare och många kunder kör ända från Stockholm.
– Många kör ett par timmar med sina möbler för att komma hit.
Fler av Eva-Britts kunder återkommer till henne och vissa möbler har hon fått tapetsera om mer än en gång.
Eva-Britt har gjort flera uppdrag till kyrkorna i Husby, Långshyttan och Garpenberg, som till exempel altarringen i Långshyttans kyrka och draperier till Garpenbergs kyrka. Nyligen även ett uppdrag till nya magnetröntgen i Avesta där hon klätt möblerna i väntrummet.

Olika färg på trådrullarna avslöjar att kundernas önskemål på tyget varierar i kulör. Foto: Sara Flodin

Eva-Britt tippar på att kostnaden för 1700-talsstolens arbetstid landar på 1 500 kronor. Därtill kostnaden för tyget.
– Det blir billigare att köpa nytt, så är det rent krasst, enligt Eva-Britt som sen påtalar att kvalitén på äldre möbler är bättre än nytillverkade.
Det har funnits ett förslag på rotavdrag på omklädning av möbler som ännu inte gått i lås. Eva-Britt tycker att ett sådant förslag vore bra för att få priserna för omtapetsering lägre.
– Då blir priserna mer som att köpa nytt.
– Förr valde de ut vilket trä som skulle vara i vilka delar av möbeln för att det skulle hålla. Då tänkte de att möblerna skulle hålla minst hundra år och så tänker de inte idag.
Så i längden kanske det lönar sig att renovera upp sina gamla möbler?
– De tål att klä om gång på gång. Det är ett så rejält trä innifrån och ut i en fåtölj från 40-talet, framhåller Eva-Britt och påtalar att det även blir en miljövinst.

Trots att Stig Lindbergs tyger är populära önskar Eva-Britt att hon fick klä om ännu fler möbler i dessa tyger. Foto: Sara Flodin

Eva-Britt ser för tillfället inga tydliga trender inom sin specialite just nu.
– Det är som med kläder, man är väldigt fri att välja det man själv tycker om, men många väljer ett tyg som liknar det som suttit på för att de trivts med det.
Eva-Britt nämner att mönstrade tyger från Jobs, Joseph Frank och Stig Lindbergs tyger är populära.
– De har mönstrade tyger som alltid varit populära, men nu även bland yngre.
I verkstaden ligger cerise soffdynor i Designers Guilds sammetstyg. Eva-Britt förklarar att sammet har varit populärt under en tid.
– Men det är på väg ut för det är inte så praktiskt. Jag ska ta av tyget och kunden vill ha det tillbaka. Hon säger att hon ska sy en kavaj av det.

Kunden vill byta ut soffans sammetstyg mot ett naturvitt linnetyg. Foto: Sara Flodin

Ofta blir det starka reaktioner när kunden får se sin möbel omtapetserad.
– Det är så kul. Kunderna tycker om sina möbler och vill satsa på dem. När de lämnar in dem ser de lite sjaviga ut, men kunderna blir jätteglada när de hämtar de omtapetserade möblerna. Det blir det här ”före” och ”efter” som är så kul, säger Eva-Britt och skrattar.

Fakta Eva-Britt Jansson:
Ålder: 55 år
Familj: Mannen Janne och två barn som flyttat ut samt chihuahuan Tiger.
Intresse: Släktforskning och att vara ute i skogen
Yrke: Lokalvårdare och tapetserare

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!