Utrikeskorrespondent Bert Sundström gav en nedslående bild av kriget i Ukraina. Han uppmuntrar Avestabor att hålla sig uppdaterade och tror kriget kommer pågå under många år.
Foto: Sara Flodin

Gala fick avsluta insamling till Ukraina

AVESTA. I skuggan av ett annat krig genomförde engagerade för Lars Hellbergs minnesfond en galakväll till förmån för ukrainska barn med utrikeskorrespondent Bert Sundström som dragplåster på Avesta Teater.
Galan satte punkt för insamlingen som drog i gång i början av oktober. Galans konferencier Johan Eriksson tog med publiken, som uppskattades vara 140 personer, genom allvar och hopp. Under första timmen underhöll lokala artister. Barn som kommit från Ukraina och bott på Hedegården hade ritat teckningar som visades på storbild för publiken, något som gjorde att barnen kom nära publiken.
Utrikeskorrespondent Bert Sundström, som länge bevakat både Ryssland och Ukraina, ställer frågan ”vart är Ryssland på väg” i sitt föredrag och han svarade själv på den frågan:
– Åt helt fel håll. Hur illa är svårt att säga, men jag tror inte det är någon ljusning i sikte på väldigt länge, sa Bert som känner sig bekymrad över barnens situation. Bert konstaterar att ett arrangemang i detta slag görs i solidaritet med Ukrainas folk.
– Bara att ni är intresserade är en fantastiskt stor sak och det är viktigt för ukrainare. Även om det bara är ett stöd ifrån hjärtat. Om ni dessutom lägger en slant, hur liten den än är, för Ukrainas sak är det också i förlängningen en hjälp till oss själva och våra barn, uppmuntrade Bert.
Inträdet gick oavkortat till Ukraina när antivåldsstiftelsen Lars Hellbergs minnesfond arrangerade en insamling och gala. Blåsarklubben spelade ”When the saints go marching in”. Foto: Sara Flodin
Innan kvällen avslutades summerades summan till knappt 100 000 kronor.
Fondens kassör Lars-Åke Carlsson konstaterade att det var lite trögt i början insamlingen men att inströmningen av pengar kom i gång på slutet, trots att konflikten överskuggats av kriget på Gazaremsan.
– Under två veckors tid har det nästan inte varit en minut om kriget i Ukraina, påtalade Lars-Åke som tycker att det blev ett lyckat avslut på insamlingen.

Insamlingen gjordes till förmån för World Childhood Foundation som varit engagerade i Ukraina sedan kriget startade. Genom projektet ”Hope and Homes for Children” som finns i Kiev och förebygger att familjer splittras samt NGO ”Magnolia” som arbetar med att bekämpa sexuella övergrepp och alla former av våld mot barn i Ukraina.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS