Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Möter varje dag folk som mår otroligt dåligt på grund av saker kopplade till sexualiteten. Det är viktigt att prata om”, säger meriterade sexologen och terapeuten Kalle Norwald
Foto: Sonny Jonasson

Fullsatt med fokus på sexuella risker

FALUN. Brännpunkten är sexuellt risktagande bland unga. Föreläsare är välkände sexologen och terapeuten Kalle Norwald. I fullsatta bänkrader återfinns socialsekreterare och personal på ungdomsmottagningar från både Dalarna och närliggande län.

Platsen är First Hotel Grand i Falun, och som arrangör står kunskapsnätverket hiv/STI Mellansverige.
Under dagen leder Kalle Norwald deltagarna i samtal riktade mot flertalet angelägna hållpunkter.
Vad är en risk, grupper att uppmärksamma, när ska man agera, varningssignaler, hur arbetar man hälsofrämjande?
– Försöker att ta mig an dessa ämnen med både kunskap och lite humor. Därför är det bra med heldagsformat, alla hinner komma i gång i det gemensamma, viktiga samtalet.

Norwald – som i sin yrkesroll nyligen även syntes i SVT:s “Gift vid första ögonkastet” – redogör bland annat för ungdomars porrkonsumtion.
– Porren är tillgänglig på ett helt annat sätt i dag än när många av oss växte upp. Från dåtidens lånade, smyglästa porrtidningar jämfört med dagens mobila tillgång till stora porrsajter som Pornhub.
Han nämner statistik som bland annat visar att en majoritet har tittat på porr, att många gör det regelbundet och att siffrorna är något högre bland killar än tjejer. Därtill vilka mönster som kan skönjas i sökbeteende (“Swedish” och “Milf” är i topp).

Kalle betonar vikten av dialog om just sex och porr. Att man som yrkesgrupp nära ungdomar göder det öppna samtalet.
Att eventuella obekväma ämnen bemöts konstruktivt, att ett bra snack trumfar förmaningar.
Norwald återger även en poäng gällande porrfilmernas egenskaper.
– När jag är ute på klassrumsbesök brukar jag likna porren vid ett juicekoncentrat. Ett koncentrerat format på ett visst antal minuter som oftast inte avspeglar verkligheten.

Pia Haqwinzon, hiv/STI-samordnare i Region Dalarna, arbetar också hon nära ämnet.
– Det är viktigt att prata brett om det här, om sexuella risker och om sex mot ersättning. Anledningarna att man gjort det kan vara många, och ofta är dessa händelser associerade med känslor av skam.
Pia fortsätter:
– Många av oss som jobbar med det här stöter ofta på utmaningar. Den här dagen är väldigt givande då Kalle har både kunnande och avväpnande attityd.

Kalle Norwald och Region Dalarnas hiv/STI-samordnare Pia Haqwinzon. Foto: Sonny Jonasson

När tidningen gästar arrangemanget tycks en dag som denna vara efterfrågad, då samtalsvågor svallar högt, friskt och engagerat.
– Det blev snabbt fullsatt. Mycket glädjande, då ämnet är så pass viktigt och alla har nytta av att hålla det här tänket aktivt, säger en positiv Pia.

Kalle Norwald summerar kring delar av föreläsningens generösa innehåll.
– Jag möter varje dag folk som mår otroligt dåligt på grund av saker kopplade till sexualitet och sexuell hälsa. Det är viktigt att hantera och att prata om. Inte minst hur man som yrkesgrupp kan omsätta kunskaper kring det här i praktiken.

Han avrundar:
– Det är nyttigt att öva sig i att tala om dessa frågor, och att inte klanka ned på sig själv. Det här är ett ämne där man får göra misstag, det är viktigast att visa att man finns där för ungdomarna och att man bryr sig.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,264483" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!