Tågtrafikens standard möter inte kraven från industri och turism. Detta menar moderater i länet. ”Vi får ibland intrycket att Dalarna ses på som en museal avkrok”, säger Ulf Berg, oppositionsråd i Region Dalarna.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Framstöt i turbulent tågfråga

FALUN/DALARNA. Moderaterna i Dalarna gör en framstöt på temat tågtrafik. Man skärper tonen kring såväl bättre service på SJ-tågen som en uppdatering av Dalabanan. – När man nu skrotat planerna på höghastighetståg borde det frigöras resurser till att bygga ut dubbelspår och fler mötesplatser på Dalabanan, säger Björn Ljungqvist, moderat oppositionsråd i Region Dalarna.

Partiföreträdare förklarar att man formulerat en skrivelse till finansminister Elisabeth Svantesson och infrastrukturminister Andreas Carlsson.
Detta i enad röst på riks-, regional- och kommunnivå. Man konstaterar en problematik i att det i nuläget ej finns mat, dryck eller luftkonditionering på SJ-tåg som trafikerar Dalabanan. Därför, framhäver man, måste Statens Järnvägar sätta in modernare tåg.

Vidare framhålls att Moderaterna också fortsättningsvis ämnar driva frågan om dubbelspår och fler mötesplatser på Dalabanan.
Oppositionsrådet Ulf Berg i en kommuniké från Moderaterna i Dalarna:
– Vi får ibland intrycket att Dalarna ses på som en museal avkrok. I själva verket växer den högteknologiska industrin och besöksnäringen i norra delarna av länet så det knakar.

Han fortsätter:
– Det ökar förstås behovet av att människor snabbt och smärtfritt ska kunna ta sig från Stockholm och Mälardalen till Ludvika, Falun och Borlänge och Dalarnas fjällvärld.

Partikollegan tillika oppositionsrådet Björn Ljungqvist tar vid och sätter ord på en politisk påstötning.
– Det är den förra s-märkta regeringens trafikplan som gäller, men när man nu skrotat planerna på höghastighetståg borde det frigöras resurser till att bygga ut dubbelspår och fler mötesplatser på Dalabanan.
– Det vilar ett ansvar på nuvarande regering att reparera de skador som den tidigare regeringen åstadkommit genom bristen på investeringar, menar Ljungqvist.

Ulf Berg (M), oppositionsråd i Region Dalarna. Foto: Sonny Jonasson
Björn Ljungqvist (M), oppositionsråd i Region Dalarna. Foto: Sonny Jonasson
Facebook
Kämpar för funktionshindrades delaktighet
"Vi ligger efter så det sjunger om det"
Stora framsteg i kampsportens tecken
Stora värden i stark samvaro

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS