Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nicklas Dalbjer, Jonas Karlsson och Daniel Dalbjer utgör ledarstab för USA-damernas innebandylandslag. “Går in i de här matcherna med en fin känsla och vi kommer till Toronto med en hungrig trupp”, säger Daniel inför det avgörande VM-kvalet mot Kanada.
Foto: Niklas Tell

Falufärgat USA jagar VM-plats – hoppas knäcka Kanada i kvalet

FALUN/TORONTO. USA:s innebandydamer jagar en plats till VM i Singapore. Som enda kvarstående hinder för mästerskapsdrömmen står ett oberäkneligt Kanada. På den den amerikanska coachbänken hittas en välmeriterad trio – och samtliga har Falun som hemmaplan. – Lägstanivån är i dag betydligt högre och det är otroligt bra drag i laget, säger huvudtränare Daniel Dalbjer.

Dalbjer har många år som elitspelare på meritlistan och var även med och tog IBF-damerna tillbaka till innebandyns finrum i SSL.
Sedan cirka två år tillbaka basar han för USA:s landslagsdamer.
Vid Daniels sida finns likaledes rutinerade brorsan tillika assisterande coachen Nicklas samt erfarne materialförvaltaren Jonas Karlsson.

Falutrojkan har nu en lika nervtriggande som krävande uppgift i sikte.
En utmaning som utspelar sig i Toronto, där amerikanskorna och deras Falufränder tar sig an hemmanationen Kanada i ett direkt avgörande kval till VM.
– Det händer väldigt många bra saker kring det här laget. Inför förra mästerskapet var vi lägst rankade, men har sedan dess klättrat flera steg på just den internationella listan, berättar Dalbjer.
– Vi har redan kommit lång väg med ett team som nu upplever kärleken till en förhållandevis ny sport USA, jämfört med hur etablerad den är i Europa. Känner även personligen att det var precis det här jag behövde, att hitta tillbaka till den rena glädjen med innebandy.

Han ser styrka i den lokala sprängkraft tränartripletten tar med sig ut på världens arenor.
Där Karlssons kunnande och rutin är tryggande ovärderlig, hur Nicklas blick för spelet breddar den taktiska udden och hur brödraduon delar tanke och känsla.
– Det första jag sade inför det här uppdraget var att jag ville sätta ihop min egen stab, vilket skönt nog fick grönt ljus. Måste säga att vi alla tre hittat våra roller på ett bra sätt. Det är även extremt inspirerande att jobba nära mentaliteten i ett lag som det här.

Han vidareutvecklar gällande spelarmaterial och hur truppen är utformad inför tvekampen mot “lönnlöven”.
– Det har både försvunnit och tillkommit spelare sedan senaste VM-turneringen. Överlag har vi nu lite fler amerikanska lirare, och truppen kompletteras av bland annat ett par duktiga svenska tjejer och en vass finska.
– Sett till de amerikanska tjejernas klubbar är den geografiska spridningen väldigt stor. De har sin hemvist i alltifrån Orlando till Texas, Florida och Colorado, fortsätter landslagstränaren.

Och upplyser att de bästa europeiska landslagen är på en snäppet högre nivå också i själva strukturen kring mästerskapsspel.
För aningen grönare nationer förutsätts alltjämt vissa ekonomiska insatser från spelarna.
– Ja, de mindre innebandynationerna lägger fortfarande in en liten slant ur egen ficka för exempelvis resor, förklarar Dalbjer gällande vissa praktiska förutsättningar.

Coachen betonar emellertid att den rödvitblå apparaten i landslagssammanhang tar sig påtagligt professionella uttryck.
– Det tycker jag verkligen. Den här sportens etablering i staterna är på 110 procent och staben runt oss i landslaget jobbar hårt. Vi har en General manager som styr upp mycket. Dessutom har vi en stor tillgång i Alissa och Anne, två samordnare som arbetar nära laget och gör viktiga insatser.

“Det händer väldigt många bra saker kring det här laget”, framhåller coachen Daniel Dalbjer inför USA:s kvaldrabbningar mot Kanada. Foto: Niklas Tell

När nu bröderna Dalbjer och Jonas Karlsson står redo för tio timmars flygresa från Arlanda till Toronto Pearson Airport, är det med goda doser entusiasm i packningen.
Att dubbelmötet med Kanada blir prövande ses som högst sannolikt, men trion hyser tilltro till Team USA:s chanser att knipa en VM-biljett.
– Det är lite oklart exakt vilket Kanada vi möter denna gång. Gissningsvis ganska spelmässigt likt det som ofta associeras med landets ishockey, med hög fart och fysiskt spel. Om man jämför med Svenska Superligan, där man på förhand oftast vet rätt mycket om sina motståndare, så är det här lite mer oberäkneligt.

Han fortsätter:
– Därför är det klokaste vi kan göra att köra vår egen grej. Vi har satt en spelidé med tydliga ramar att utgå ifrån, och ambitionen är att spela med aggressivitet. Det kommer i och för sig nästan automatiskt, då den här speciella amerikanska inställningen är konstant. Det är ett jäkla go i det här laget.

Dalbjer konstaterar att den rent språkliga översättningen mellan tanke och talade instruktioner på svenska kontra engelska nu rotat sig bekvämt i sinnet.
Terminologin är således på plats, och så även taktiktavlan för äventyret på kanadensisk mark.
– Tränarstaben lyfter den 22 februari och på plats kör vi sedan ett par dagars träningsläger för att svetsa samman helheten och slipa detaljer.
– De båda matcherna spelas på sätt och vis som en enda lång drabbning. Resultat från den första är också utgångsläget inför den andra.

Daniel Dalbjer samlar känslan inför 613 mils resa och 120 minuters strid i syfte att lotsa USA till december månads VM-turnering i Singapore.
– Går in i de här matcherna med en fin känsla och vi kommer till Toronto med en hungrig, laddad trupp.

Kvalmatcherna mellan USA och Kanada spelas den 25 och 26 februari. Vinnaren kniper den sextonde och sista platsen till VM-slutspelet.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,258181" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS