Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Anders Åkerberg, grundare av Skedvi Bröd
Anders Åkerberg är grundare till Skedvi Bröd som nyligen fått besked om sin efterlängtade SGB-märkning. Förkortingen står för Skyddad Geografisk Beteckning och är en kvalitetsmärkning av livsmedel från EU. “Jag känner en stolthet men visst är det roligt att det äntligen blev klart eftersom vi har väntat i över fem år nu”, säger Anders Åkerberg.
Foto: Pär Sönnert

EU-märkning och nya festivaler – dessutom smider Anders hotellplaner

STORA SKEDVI. Efter att ha väntat i flera år fick Anders Åkerberg, grundare av Skedvi Bröd, glädjebeskedet. Skedvi Bröd har fått sin efterlängtade EU-märkning. “Det är en stolthet att äntligen ha fått den här märkningen”, säger Anders som även har mycket annat på gång. I vår vill företaget nämligen starta ett Air BnB tvärs över vägen, lagom till nästa mat- och ginfestival, och om några år hoppas man även kunna öppna hotell i Stora Skedvi.

EU-märkningen i fråga heter SGB, som står för Skyddad Geografisk Beteckning, och är en kvalitetsmärkning av livsmedel från EU. Två exempel på produkter som har märkningen är hårdosten Gruyère och Serranoskinka.
– Två svenska exempel är Kalix Löjrom och polkagrisar från Gränna. Märkningen är kanske inte så välkänd i Sverige ännu men det är en stor grej i Europa. Man har stenkoll på detta i dryckesvärlden, där champagne väl är det bästa exemplet, säger Anders Åkerberg.

Bagare på Skedvi Bröd
På Skedvi Bröd bakas det mellan 2 000 och 2 500 brödkakor per ugn och dag. “Oftast har vi ´bara´ två av de fyra ugnarna i gång. Det är en utmaning för oss att hitta personal till bageriet. Det krävs mycket träning, man kan inte börja direkt. Några bagare har gått i pension men hoppar in då och då”, säger Anders Åkerberg. Foto: Pär Sönnert

Vad innebär märkningen?
– Märkningen är ett varumärkesskydd som innebär att varan ska produceras inom ett geografiskt avgränsat område, man använder sig av socknar i stället för kommuner. Sedan ska produkterna produceras på ett visst sätt, i vårt fall i vedeldade ugnar som eldas med gran och tall. Skedvi Bröd ska helt enkelt bakas här i Skedvi socken, säger Anders Åkerberg.

Anders Åkerberg, grundare av Skedvi Bröd
Anders Åkerberg på “balkongen” där man har utsikt över hela produktionen, ovanför ugnarna. “Det kommer många besökare som står och tittar på hur det går till”, säger han. Foto: Pär Sönnert

För fem, sex år sedan inleddes processen. Jordbruksverket och Hushållningssällskapet ville att fler svenska varumärken skulle SGB-märkas.
– De skannade av landet efter kandidater och kontaktade bland annat oss. Ansökan lämnade vi in 2018 och sedan har det legat hos EU. De kvarnarna mal ju inte jättefort direkt… För tre månader sedan fick vi besked att det hade godkänts men sedan hade alla EU-länder möjlighet att överklaga så det var först nyligen som det blev helt klart, säger Anders Åkerberg.

Känner du mest glädje eller mer en lättnad över att det är klart?
– Jag känner en stolthet men visst är det roligt att det äntligen blev klart eftersom vi har väntat i över fem år nu. Det här blir viktigt för oss när vi marknadsför oss på den internationella marknaden. Vi håller på att översätta hemsidan till andra språk för att vara förberedda om det kommer många utländska turister. Vi har många utländska kunder redan i dag, det ökade efter pandemin. Sedan finns det många som “matturistar”, som åker till en plats för matens skull.

Skedvi Bröd
Från “balkongen” kan besökarna följa hela proceduren, från deg till gräddad brödkaka. Foto: Pär Sönnert

Förutom knäckebrödet har Anders Åkerberg och företaget andra järn i elden. När intervjun görs har han nyligen skrivit på pappren för att förvärva en villa som ligger på andra sidan vägen.
– Vi får tillträde i februari och ska renovera villan som ska bli ett Air BnB med tre lägenheter som vi hyr ut. Det blir totalt tio rum med sängar. Planen är att vi ska kunna hyra ut lägenheterna till vår mat- och ginfestival i maj. Vi hade den första festivalen i våras och det blev lyckat så vi kör i maj igen. Sedan har vi även planer på att ha en festival med svenska drycker och mat i augusti, berättar Anders Åkerberg.

Skedvi Bröd
Nyligen köpte Skedvi Bröd den gula villan som skymtar till vänster i bild. Huset ska renoveras och från i vår är det tänkt att det ska finnas tre lägenheter i huset som kan hyras ut som så kallat Air BnB. Foto: Pär Sönnert

I sommar planeras det även för tre konserter på företagets område.
– Vi har tänkt bygga en fast scen för detta, vid containrarna. Det gäller att vädersäkra scenen så mycket som möjligt, inför den svenska sommaren. Tanken är att ha flera lokala arrangemang där, som gör att vi kan förlänga säsongen och även ha arrangemang på kvällarna.

På sikt finns det även en idé om att bygga ett hotell på Skedvi Bröds mark.
– Men det ligger på idéstadiet ännu, vi pratar tidigast 2026 eller 2027 om allt går som det ska. Efter nyår ska vi göra en förstudie för detta. Hotell- och konferenslokaler behövs på landsbygden, de närmaste just nu är Säter, Hedemora eller Långshyttan.

Anders Åkerberg, grundare av Skedvi Bröd
På gården utanför Skedvi Bröd finns ett gäng containrar som används till olika ändamål. Anders Åkerberg har en idé om att bygga ett hotell där containrar inreds som hotellrum. “Det vore en unik lösning”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Hur stort kan hotellet bli?
– Vi har inte bestämt någon storlek ännu men det ska ju passa in i områdets miljö. Vi gillar ju containrar här och ser en möjlighet att inreda containrar som hotellrum. Det skulle bli en unik lösning och containrar går ju dessutom att stapla på varandra.

Anders Åkerberg, grundare av Skedvi Bröd
Anders Åkerberg i restaurangen som också finns i Skedvi Bröds lokaler. “Vi är totalt 15 personer som jobbar heltid, året om. Det blir lite ojämnt under året, vi har mycket extrapersonal nu under december och så i sommar. Då är vi nog 50, 60 personer totalt”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Samma dag som intervjun gjordes var det skinksläpp på Skedvi Bröd.
– Det innebär startskottet för julhandeln, det är många som köper julmat och julklappar hos oss så det är bråda dagar i december. Sedan håller vi stängt en vecka i januari när vi kan städa lokalerna sam laga och reparera sådant som behövs. Det blir lite lugnare för oss i januari och februari så då börjar vi planera inför resten av året.

Anders Åkerberg, grundare av Skedvi Bröd
Efter att ha väntat i flera år fick Anders Åkerberg, grundare av Skedvi Bröd, glädjebeskedet. Skedvi Bröd har fått sin efterlängtade EU-märkning. “Det är en stolthet att äntligen ha fått den här märkningen”, säger Anders som även har mycket annat på gång. I vår vill företaget nämligen starta ett Air BnB tvärs över vägen, lagom till nästa mat- och ginfestival, och om några år hoppas man även kunna öppna hotell i Stora Skedvi. Foto: Pär Sönnert

Hinner du vara ledig något då?
– Jodå, jag har varit rätt mycket ledig i höst. Jag har ett par jakthundar som jag försöker få ordning på och då behöver jag vara ute i skogen med dem. Så det är ett sätt för mig att koppla av, ute i skogen. Sedan väntar en mässa i Tyskland i januari. Jordbruksverket har en monter som vi har en plats i. Temat på denna mässa är matproducenter med besöksmål, vilket passade väldigt bra för oss. Mässan pågår i tio dagar, vi är med hela tiden men kommer att bytas av. Det ska bli superspännande, vi har inte gjort något sådant tidigare. Och så kan vi lyfta fram märkningen vid mässan, det känns som att det var meningen på något sätt, säger Anders Åkerberg.

Skedvi Bröd
Skedvi Bröd har fem heltidsanställda bagare som jobbar vid de vedeldade ugnarna. Foto: Pär Sönnert

Svenska produkter som har skyddad EU-beteckning i dag:
Vit färsksaltad Östgötagurka
Skedvi Bröd
Gotlandslins
Åkeröäpple från Sörmland
Kaffeost
Allåkerbär från Norrland
Äpplen från Äppledalen
Kullings kalvdans
Bohusläns blåmusslor
Grebbestadostron
Hälsingeostkaka
Rökt Vättersik
Sörmlands Ädel
Hjälmargös
Äkta Gränna Polkagrisar
Wrångebäcksost
Vänerlöjrom
Värmländskt skrädmjöl
Vindelnrökt skinka
Lappländsk Fjällröding
Hånnlamb
Upplandskubb
Kalix Löjrom
Bruna bönor från Öland
Skånsk spettekaka
Svecia
Svensk Akvavit
Svensk Punsch
Svensk Vodka
Källa: E-ambrosia – EU:s databas över skyddade beteckningar

Saluhallen på Skedvi Bröd
I saluhallen säljs alla möjliga sorters varor, mestadels lokalproducerade. Foto: Pär Sönnert

 

Restaurangen på Skedvi Bröd
Restaurangen har plats för omkring 70 sittande gäster. Foto: Pär Sönnert

 

Skedvi Bröd
Besökarna kan ta ett smakprov av knäckebrödet. Foto: Pär Sönnert
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,361897"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!