EU-märkningen i fråga heter SGB, som står för Skyddad Geografisk Beteckning, och är en kvalitetsmärkning av livsmedel från EU. Två exempel på produkter som har märkningen är hårdosten Gruyère och Serranoskinka.
– Två svenska exempel är Kalix Löjrom och polkagrisar från Gränna. Märkningen är kanske inte så välkänd i Sverige ännu men det är en stor grej i Europa. Man har stenkoll på detta i dryckesvärlden, där champagne väl är det bästa exemplet, säger Anders Åkerberg.
Vad innebär märkningen?
– Märkningen är ett varumärkesskydd som innebär att varan ska produceras inom ett geografiskt avgränsat område, man använder sig av socknar i stället för kommuner. Sedan ska produkterna produceras på ett visst sätt, i vårt fall i vedeldade ugnar som eldas med gran och tall. Skedvi Bröd ska helt enkelt bakas här i Skedvi socken, säger Anders Åkerberg.
För fem, sex år sedan inleddes processen. Jordbruksverket och Hushållningssällskapet ville att fler svenska varumärken skulle SGB-märkas.
– De skannade av landet efter kandidater och kontaktade bland annat oss. Ansökan lämnade vi in 2018 och sedan har det legat hos EU. De kvarnarna mal ju inte jättefort direkt… För tre månader sedan fick vi besked att det hade godkänts men sedan hade alla EU-länder möjlighet att överklaga så det var först nyligen som det blev helt klart, säger Anders Åkerberg.
Känner du mest glädje eller mer en lättnad över att det är klart?
– Jag känner en stolthet men visst är det roligt att det äntligen blev klart eftersom vi har väntat i över fem år nu. Det här blir viktigt för oss när vi marknadsför oss på den internationella marknaden. Vi håller på att översätta hemsidan till andra språk för att vara förberedda om det kommer många utländska turister. Vi har många utländska kunder redan i dag, det ökade efter pandemin. Sedan finns det många som “matturistar”, som åker till en plats för matens skull.
Förutom knäckebrödet har Anders Åkerberg och företaget andra järn i elden. När intervjun görs har han nyligen skrivit på pappren för att förvärva en villa som ligger på andra sidan vägen.
– Vi får tillträde i februari och ska renovera villan som ska bli ett Air BnB med tre lägenheter som vi hyr ut. Det blir totalt tio rum med sängar. Planen är att vi ska kunna hyra ut lägenheterna till vår mat- och ginfestival i maj. Vi hade den första festivalen i våras och det blev lyckat så vi kör i maj igen. Sedan har vi även planer på att ha en festival med svenska drycker och mat i augusti, berättar Anders Åkerberg.
I sommar planeras det även för tre konserter på företagets område.
– Vi har tänkt bygga en fast scen för detta, vid containrarna. Det gäller att vädersäkra scenen så mycket som möjligt, inför den svenska sommaren. Tanken är att ha flera lokala arrangemang där, som gör att vi kan förlänga säsongen och även ha arrangemang på kvällarna.
På sikt finns det även en idé om att bygga ett hotell på Skedvi Bröds mark.
– Men det ligger på idéstadiet ännu, vi pratar tidigast 2026 eller 2027 om allt går som det ska. Efter nyår ska vi göra en förstudie för detta. Hotell- och konferenslokaler behövs på landsbygden, de närmaste just nu är Säter, Hedemora eller Långshyttan.
Hur stort kan hotellet bli?
– Vi har inte bestämt någon storlek ännu men det ska ju passa in i områdets miljö. Vi gillar ju containrar här och ser en möjlighet att inreda containrar som hotellrum. Det skulle bli en unik lösning och containrar går ju dessutom att stapla på varandra.
Samma dag som intervjun gjordes var det skinksläpp på Skedvi Bröd.
– Det innebär startskottet för julhandeln, det är många som köper julmat och julklappar hos oss så det är bråda dagar i december. Sedan håller vi stängt en vecka i januari när vi kan städa lokalerna sam laga och reparera sådant som behövs. Det blir lite lugnare för oss i januari och februari så då börjar vi planera inför resten av året.
Hinner du vara ledig något då?
– Jodå, jag har varit rätt mycket ledig i höst. Jag har ett par jakthundar som jag försöker få ordning på och då behöver jag vara ute i skogen med dem. Så det är ett sätt för mig att koppla av, ute i skogen. Sedan väntar en mässa i Tyskland i januari. Jordbruksverket har en monter som vi har en plats i. Temat på denna mässa är matproducenter med besöksmål, vilket passade väldigt bra för oss. Mässan pågår i tio dagar, vi är med hela tiden men kommer att bytas av. Det ska bli superspännande, vi har inte gjort något sådant tidigare. Och så kan vi lyfta fram märkningen vid mässan, det känns som att det var meningen på något sätt, säger Anders Åkerberg.
Svenska produkter som har skyddad EU-beteckning i dag:
Vit färsksaltad Östgötagurka
Skedvi Bröd
Gotlandslins
Åkeröäpple från Sörmland
Kaffeost
Allåkerbär från Norrland
Äpplen från Äppledalen
Kullings kalvdans
Bohusläns blåmusslor
Grebbestadostron
Hälsingeostkaka
Rökt Vättersik
Sörmlands Ädel
Hjälmargös
Äkta Gränna Polkagrisar
Wrångebäcksost
Vänerlöjrom
Värmländskt skrädmjöl
Vindelnrökt skinka
Lappländsk Fjällröding
Hånnlamb
Upplandskubb
Kalix Löjrom
Bruna bönor från Öland
Skånsk spettekaka
Svecia
Svensk Akvavit
Svensk Punsch
Svensk Vodka
Källa: E-ambrosia – EU:s databas över skyddade beteckningar