SSAB, Borlänge kommun, Borlänge Energi och Ikea ingår i ett projekt som ska minska biltrafiken i Borlänge med en femtedel. I veckan presenterades projektet som ska göra oss lite smartare.
– Ni vet hur det är, man sätter sig i bilen och kör till jobbet. De handlar om att förändra våra beteenden, säger Jonas Flank, HR-chef på Borlänge kommun.
Projektet startade samma dag som det presenterades inför pressuppbådet på SSAB. Ett projekt som är en del Viable cities och Borlänge är en av flera städer som ingår.
– Det är ett oerhört spännande projekt, men för många innebär det en stor beteendeförändring. Men vi måste hjälpas åt, menar Stefan Kujanpää, avdelningschef hållbara anläggningar på SSAB.
Det är ett förväntansfullt gäng som presenterar projektet.
– Vi hoppas att andra ska hänga på när projektet är klart, säger Anna Wenstedt, hållbarhetsstrateg på Borlänge Energi.
Nästa sommar ska projektet utvärderas och fram tills dess deltar anställda på SSAB, Borlänge kommun, Borlänge Energi och Ikea.
– Det är verkligen en smidig app, påpekar Sara Bergström, acting market manager på Ikea.
Kvartetten i projektet uppmanar sina anställda att delta för att kunna samåka.
Borlängebon gör i dag i snitt 2,3 resor per person och dag. Och då handlar det mycket om resor till och från arbetet.
– Vi vet att det är många som arbetspendlar i egen bil till och från jobbet i Borlänge. Om vi kan underlätta för dessa att samåka kommer vi att kunna minska koldioxidutsläppen från persontransporter i Borlänge, säger SSAB:s Stefan Kujanpää.
I appen, som utvecklats av företaget Freelway, kan man söka någon att samåka. Appen är också konstruerad så att den kan hjälpa till med betalningen.
– Det går också att erbjuda någon att åka med, berättar Anna Wenstedt på Borlänge Energi.
– Vi ser detta som en möjlighet för våra anställda att kunna göra fler hållbara val kopplat till hur man tar sig till och från arbetsplatsen. Där kommer appen med sin enkla och smidiga bokningsfunktion underlätta, säger Ikeas Sara Bergström.
Borlänge ingår i Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030. Tillsammans med 22 andra städer ska man arbeta för att gemensamt hitta lösningar på de stora samhällsutmaningar som klimatomställningen innebär.
Där ingår pendling till och från arbete.

Två som redan hade testat appen var Barbro Uddnäs och Emilia Persson.
– Jag har provat och redan lagt in förfrågan på några resor och appen var lätt att hantera, berättar Emilia, som bor i Åselby.
– Jag har ungefär lika långt till jobbet och vi skulle kunna samåka, säger Barbro och tittar på Emilia.
Båda är överens om att det kan bli något riktigt bra.
– Det behövdes bara några klick, sen var man i gång, påpelar Emilia.
Dessa ingår i projektet
Ingår i projektet ”Arbetspendling – beteendeförändring med digitalt stöd” gör Borlänge kommun, Borlänge Energi, SSAB, Ikea, Klot/Klimatpsykologerna, Freelway och Sustainable Innovation.
Syftet är att utveckla tjänster för samåkning, framför allt mellan landsbygd och stadskärna och projektet finansieras av Vinnova.