Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Förbundskapten Janne Andersson.
Foto: Dreamstime

”En förlust i nivå med den mot Japan vid OS 1936”

”Smällen på Tofiq Bähramov-stadion i Baku håller samma ‘klass’ som förlusten mot Japan vid OS i Berlin 1936 även om det rent sportsligt inte fanns något att spela om.” Lokalt i:s Niclas Bergvall om de största svenska förlusterna genom tiderna.

Berlin. Den 4 augusti 1936.
Baku. Den 16 november 2023.
Svensk herrfotboll har genom åren skördat stora framgångar, bland annat har det blivit tre VM-medaljer och ett OS-guld.
Men det är historia.

Måste erkänna att jag såg bara en liten del av det som hände på Tofiq Bähramov-stadion i Baku på torsdagskvällen.
Tidig matchstart innebar att jag satt i bilen på väg hem från jobbet när Emin Makhmudov skickade in 1-0 och när Renat Dadasov gjorde 2-0.

Väl hemma stod äldsta sonen i dörren och väntade på mig för avfärd mot gymmet.
Kom hem lagom till eftersnacket och sågningen av det svenska landslaget.
Med all rätt.

Vi tar oss tillbaka till olympiska spelen i Berlin 1936. Sverige hade två år tidigare varit med i världsmästerskapen för första gången.
Platsen var Italien och Sverige hade vunnit mot Argentina i den första omgången för att se sedan förlora knappt i kvartsfinalen mot Tyskland.
Nu var det dags för OS i ett land som präglades av nazism, men det skulle dröja drygt tre år innan tyskarna satte i gång andra världskriget.

Stora förhoppningar fanns och när Sverige skulle möta lilla Japan i första omgången började det pratas om medaljer.
Men…
”Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner… japaner som hoppar, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för att rädda segern åt Nippon…”.
Sven Jerrings referat från debaclet i Berlin har blivit klassiskt och matchen har setts som det största svenska bakslaget genom tiderna.

Ändå tog Sverige ledningen med 2-0 innan Japan vände. Ett Japan som i nästa omgång föll med 0-8 mot Italien – som sen vann guld.
Det svenska laget åkte dock hem med svansen mellan benen

Två år senare var Sverige med i VM i Frankrike och det gick väl sådär även om det blev en fjärde plats.
Först walk over mot Österrike och därefter 8-0 mot Kuba i kvartsfinalen. I semifinal föll Sverige med 1-5 mot Ungern och i bronsmatchen blev det 2-4 mot Brasilien.

Det skulle dröja ändå till 1948 innan OS-matchen mot Japan 1936 skulle bli förlåten. Vid OS i London tre år efter andra världskrigets slut tog Sverige guld efter finalseger mot Jugoslavien.

Smällen på Tofiq Bähramov-stadion i Baku håller samma ”klass” som mot Japan 1936 även om det rent sportsligt inte fanns något att spela om.
Azerbajdzjan är rankat 120:e i världen, men hemma brukar de ställa till det för de bättre nationerna.
Att förlora mot dem på bortaplan är förstås underkänt, men med tanke på hur det såg ut på planen kommer den att minnas som en av största plumparna i svensk landslagfotboll.

Matchen i Baku spelades på Tofiq Bähramov-stadion, en arena som är döpt efter just Tofiq som var linjedomare vid VM-finalen på Wembley 1966.
En final som England vann med 4-2 mot Tyskland efter bland annat tre mål av Geoff Hurst, den enda spelaren som gjort ett hattrick i en VM-final.
Tofiqt är också samma linjeman som dömde mål på det ribbskott som Hurst gör och som studsade ner på mållinjen eller som Tofiq tyckte, innanför mållinjen.
Ett av de mest diskuterade ”mål eller icke mål” genom tiderna.

Berlin 1936 och Baku 2023 och kanske kan vi även peta in Sveriges förlust mot Costa Rica vid VM 1990 i samma fack – de mest pinsamma svenska förlusterna.
Förlusten, 1-2, mot lilla Costa Rica på Stadio Luigi Ferraris i Genua var jobbig, men inte lika illa som Berlin och Baku.
Costa Rica hade ändå besegrat Skottland (0-1) och förlorat knapp mot Brasilien (0-1).

Sverige sågades på sociala medier på torsdagskvällen.
Rejält!
Det intressanta är att många av dessa är samma supportrar som hyllat laget när det gått bra. När vi vinner så är det ofta ”fan vad bra vi är” och när vi förlorar ”fan vad dåliga dom är”.
Kom inte säg att fotboll inte berör, men tack lov kommer det hela tiden nya matcher och mästerskap.

Hetast just nu.
Leksands IF – formstarkast i SHL.

Kallast just nu.
Svensk landslagsfotboll.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!