Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mikael Galo Jansson, butikschef för Ica Supermarket i Hedemora, och Gunborg Morén, ordförande för Röda Korsets Hedemorakrets, vill arrangera HLR-kurser, på olika språk, för att sprida kunskapen om hjärt- och lungräddning till fler kommuninvånare.
Foto: Pär Sönnert

Duon vill arrangera HLR-kurser för alla

HEDEMORA. Gunborg Morén, från Röda Korset, och Mikael Galo Jansson, butikschef för Ica Supermarket i Hedemora, vill göra Hedemora till en bättre och tryggare kommun. Duon vill arrangera HLR-kurser, på olika språk, för att sprida kunskapen om hjärt- och lungräddning till fler kommuninvånare. – Vi hoppas att företag vill sponsra så att kurserna kan bli kostnadsfria för deltagarna, säger de.

Idén föddes efter den dramatiska bussolyckan på riksväg 70 i vintras, där flera ungdomar skadades.
– Jag och Gunborg satt nere i Ica-butiken och hade ett möte om hur vi ska vidareutveckla vårt samarbete när en av mina anställda sprang in och berättade att det hade varit en bussolycka alldeles utanför oss. Vi avbröt mötet och skyndade dit, berättar Mikael Galo Jansson.
– Från att sitta i ett möte till att stå på riksväg 70 och torka blod och trösta chockade ungdomar, säger Gunborg Morén.

Icas konferenslokal blev en samlingslokal för ungdomarna som varit med i olyckan. När Mikael och Gunborg senare återupptog mötet hade ett frö såtts.
– Vi insåg vikten av att fler i kommunen kan hjärt- och lungräddning. Och då många av de som kommer till Röda Korset och får hjälp med matkassarna, som kommer från oss, inte ens har råd att sätta mat på bordet så prioriterar de knappast att lägga pengar på att gå en HLR-kurs. Därför vill vi arrangera dessa kurser, på olika språk, säger Mikael Galo Jansson.
Via Röda Korset går det att få tag i HLR-utbildare.
– Och de kan lära ut på svenska, engelska, ukrainska och arabiska. Rätt vad det är så kan man ju behöva den här hjälpen själv, säger Gunborg Morén.
– Men då vi även vill kunna utbilda på andra språk behövs det tolkar, som kostar pengar. Därför hoppas vi att det finns företag i kommunen som vill sponsra den här idén, säger Mikael Galo Jansson.
Han fortsätter:
– Om man lär ut HLR till fler människor, oavsett bakgrund, så bidrar man till att förbättra för hela samhället. Ju fler som kan HLR, desto fler liv kan räddas. Den här kunskapen kan behövas varsomhelst, närsomhelst.

“Vi vill alltid försöka göra saker för att göra Hedemora kommun lite bättre”, säger Mikael Galo Jansson. “Det handlar om Hedemoraborna, det är därför som vi är här och jobbar dag ut och dag in, vi vill göra tillvaron bättre för våra kommuninvånare”, säger Gunborg Morén.

På den senaste företagsfrukosten berättade Mikael om sin och Gunborgs idé.
– Det var första gången som vi berättade om detta offentligt. Det var flera företagare som kom fram till mig efteråt och sade att det var en bra idé. Vi får se vad detta leder till, det får gärna bli i större skala. Vi vill alltid försöka göra saker för att göra Hedemora kommun lite bättre, säger Mikael Galo Jansson.
– Det handlar om Hedemoraborna, det är därför som vi är här och jobbar dag ut och dag in, vi vill göra tillvaron bättre för våra kommuninvånare, säger Gunborg Morén.

Fotnot: Den som vill veta mer om projektet kan ringa till Gunborg på Röda Korsets telefon, 070-224 08 37, eller mejla till gunborg.moren(snabel-a)gmail.com. Det går även att ringa till Mikael på 0225-59 55 92 eller mejla till mikael.jansson(snabel-a)supermarket.ica.se

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!