“Slutspel! Smaka på ordet – slutspel. Hockey, handboll, bandy, ishockey, basket, innebandy och några till. Det är lagsporternas tid nu.” Lokalt i:s Niclas Bergvall har mycket att se fram emot som sportnörd.

Slutspel!
Smaka på ordet – slutspel.
För oss sportnördar kliver vi snart in i en tid som är fantastisk. Eller rättare sagt, vi är redan där.
Det är nu medaljerna ska delas ut, eller rättare sagt den ädla valören guld – övriga medaljer är av ett litet värde.

Hockey, handboll, bandy, ishockey, basket, innebandy och några till.
Det är lagsporternas tid nu.
Och det mesta visas i dumburken, det vill säga tv:n.
Bandyn är redan i gång och det mesta talar för att det blir Västerås SK och Villa Lidköping som möts i Västerås.
Ja, och det gäller i både herr- och damfinalen.
Och ni som varit på en SM-final i bandy vet vad det handlar om.

Eller… När SM-finalerna i år ska spelas i en hall i Västerås är det inte lika kul.
En hall jag besökt ett par gånger och där flera stolpar skymmer sikten för oss på läktaren.

Några stolpar på läktaren finns inte ishallen i Leksand. En hall där hemmalaget Leksands IF på torsdagskvällen körde över Frölunda.
En seger som innebär att hoppet lever om att nå en kvartsfinal.

Och i innebandy åkte IBF Falun på stryk i cupfinalen mot Pixbo. Två raka finalförluster har det blivit nu (även Champions Cup) för IBF Falun.
Ett IBF som såg lite bekväma ut i mötet med Göteborgsklubben i hemmahallen.
Det som nu kan rädda säsongen är bara ett SM-guld.

Och vad kan vi hoppas på när det gäller klubbens damer? Slutspel blir det och kanske, kanske kan de som i fjol nå en semifinal. Då åkte Falutjejerna ut med dunder och brak mot blivande mästarna Team Thorengruppen – tre raka förluster med målskillnaden 6-26-

Hur det kommer att gå för Leksands IF är svårt att sia om. Något SM-guld lär det knappast bli, nu gäller det att ta sig direkt till kvartsfinal – i så fall för blott andra gången sedan 2002/03 som klubben är så långt framme.
Förra gången, 2020/21, åkte LIF ut efter fyra raka förluster mot Örebro.

Och där bakom hörnet står sporten fotboll och väntar ivrigt att få sparka i gång. Ett fotbollsår där allsvenskan fyller 100 år.
Den första spelades 1924 och med Gais som vinnare. Men SM-guld blev det inte, det spelades nämligen ett svenskt mästerskap i i cupform och det vanns av Fässbergs IF efter finalseger (5-0) mot IK Sirius.
En match som dock inte spelades förrän 1925 på grund av dåligt väder.
Fässberg? En klubb från Mölndal som numera håller till i division 4.
I guldlaget från 1924 (1925…) ingick bland andra Glenn Hyséns farfars bror.

Svenska mästare 1925 blev för övrigt Brynäs IF (ja, hockeyklubben) efter finalseger mot BK Derby (4-2) och allsvenskan vanns av Örgryte IS.
Först 1926/27 fick allsvenskan SM-status och då var det Gais som blev historisk segrare.