Det blir fossilfria transporter från Spendrups terminal i Grängesberg till Stockholm redan nästa år.
Foto: Linnéa Pontvik Ekeroth.

Bryggeriet kör fossilfritt

Spendrups tar nu ett stort steg mot att ställa om sina inrikes transporter till att bli fossilfria år 2025.

För ett år sedan ledde Spendrups hållbarhetsarbete till att produktionen i Grängesberg blev helt fossilfri. Nu är det transporternas tid att bli fossilfria.
Efter en omfattande upphandling skapas samarbeten med ett flertal transportleverantörer där alla ställer upp på Spendrups krav att nå målet till 2025.
Redan 2021 kommer majoriteten av transporterna vara fossilfria.

Efter en stor upphandling under våren 2020 har Spendrups nu skrivit avtal med ett flertal transportleverantörer, för transporter till och från Spendrups depåer och terminaler – så kallade fjärrfrakter. Upphandlingen medför att Spendrups ökar sitt ägandeskap över transporterna och därmed kan ta ett större ansvar för omställningen till fossilfritt.
Upphandlingen gällde frakt av nästan 400 000 ton dryck och material, såsom förpackningar, motsvarande 11 000 transporter på ett år.
– När vi gick in i detta var vi ärligt talat tveksamma till om våra höga krav skulle kunna tillgodoses. säger Martin Valdemarsson som är chef för Supply Chain på Spendrups.

För att möjliggöra en långsiktig plan för omställning hos transportleverantörerna, har Spendrups gått med på förlängda avtalstider.
Avtalen är med både stora och små aktörer, såväl nationella som lokala.
Den största leverantören är DSV som kommer att distribuera över hela landet.
Andra leverantörer är Jale, Schenker, PALMIB och Kjellbergs.
Redan 2021 blir flera varuflöden fossilfria, bland annat leveranserna från Grängesberg till Stockholm.

HVO 100 blir det huvudsakliga drivmedlet, och ett fåtal transporter kommer att köras med biogas.Ursprungscertifikat för förnybart bränsle enligt massbalansprincipen kommer också utgöra en del.
– Våra egna lastbilar körs sedan länge med en hög andel förnybart bränsle och helt fossilfria blev vi i april 2020. Att vi redan nästa år kommer att ha hunnit en bra bit på vägen är naturligtvis positivt, säger Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups.

Spendrups körde i många år framgångsvattnet från brunnarna i Loka med dielseldrivna tankbilar för tappning på flaska i Grängesberg. Sedan köpte Spendrup bryggeriet i Hällefors och för ett par år sedan byggdes en vattenledning från Lokabrunnarna till Hälleforsanläggningen som sedan i november 2020 gått över till att värma anläggningen med förnybar el.
Omställningen ger en koldioxidbesparing på nära 1 000 ton årligen och är en av de större investeringar som är gjorda i Hällefors, cirka tio miljoner kronor.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS