ANNONS

Utanför den nyinköpta fäboden vid Ljustern kommer Gunilla Bergstrand att arrangera stafettsignering av sin nya bok.
Foto: Foto: Karin Diffner

Boksläpp med coronaanpassad signering

Nu släpper Gunilla Bergstrand sin fjärde roman om polisen Hannah Järnerud. Hon kommer att arrangera en coronaanpassad stafettsignering vid sin och Lotta Bergstrands fäbod i Rönningen.

– Det här är rätt miljö att skriva i, säger hon.
Gunilla Bergstrand kommer från Hedemora men kärleken förde henne till Säter och Rönningen, en liten by med sex bofasta. I 16 år har hon bott där tillsammans med Lotta men sin författarkarriär påbörjade hon ännu tidigare.
– Lotta är en person som gör klart saker och gör det ordentligt. Hon inspirerade mig och då fick jag också lust att skriva klart, berättar Gunilla.
Solen glittrar vackert vid den vik av Ljustern där paret bor och verkar. Härifrån driver de bolaget
LB Media AB, författar, tillverkar cigarrer och tar emot besökare vid sin gårdsbutik. Det senaste projektet är en nyinköpt fäbod på granntomten.
– Det ska bli skrivarstuga och övernattning med bed & breakfast, förklarar Gunilla medan Lotta värmer bullar med mandelmassa på vedspisen.
– Många av våra besökare har frågat efter att kunna sova över här eftersom det inte finns någon taxi som kan dem in till Säter.

Vi sitter i den rymliga fäboden med bedårande utsikt. Invändigt har renoveringen kommit en bra bit, men det utvändiga får vänta.
– Det måste bli varmare innan det går att måla och så, konstaterar Lotta.
Det är just fäboden som ska bli plats för den lite ovanliga signeringen veckan före påsk.
– Då får man boka in sig om sällskap på max sex personer och så signerar jag utomhus. De som vill kan få kaffe och bullar inomhus, säger Gunilla.

När förra boken släpptes kom 150 personer till releaseparty på Mentalvårdsmuseet. Nu har läsarna redan börjat boka in sig för att få den fjärde boken signerad. Den 22 mars släpps pappers- och e-boken på det egna förlaget. I maj spelas den in som ljudbok av förlaget Saga Egmont.
– Man märker också redan av ett uppsving av de tre första böckerna. Många vill läsa hela serien, säger Lotta.
Den fjärde boken heter Blunda och du dör. Mycket kortfattat handlar den om Falupolisen Hannah Järnerud och två kollegor som åker upp till ett preppingläger i Älvdalen för att leta efter en försvunnen student och fastnar i en snöstorm samtidigt som det finns ett terrorhot mot Sverige.
– Grunden är egentligen min egen rädsla för att vara oförberedd på stora kriser, säger Gunilla.

Man skulle kunna tro att coronapandemin har utlöst hennes rädsla, men den dök upp flera år tidigare då myndigheterna ville göra svenskarna mer krismedvetna, bland annat genom broschyren När krisen kommer.
– Förut tänkte man ju inte alls på sådant, men nu lever vi så att vi skulle kunna klara oss genom att elda med ved och vi har tillgång till vatten och mat för ett par veckor.
Kommer det några fler böcker om Hannah Järnerud?
– Jag har två böcker på gång, men jag vet inte än om hon kommer att göra ett gästspel i en av dem, säger Gunilla.
På måndag släpper Bergstrands cigars också 2020 års årgångscigarr, så då det finns dubbel anledning för Gunilla och Lotta att fira. Det gör de med ett glas konjak och – förstås – en cigarr.

Fotnot: Prepping betyder att förbereda sig för en kris.

Fakta/Gunilla Bergstrand
Bor: I Rönningen utanför Säter.
Ålder: 48 år.
Familj: Frun Lotta, 49, döttrarna Rebecka och Julia, 22, boxern Tequila Sunrise, katten Ewert och “alltför många höns”.
Yrke: Författare.
Intressen: Böcker, trädgården och hönsen.
Böcker: Blinka lilla stjärna (2016), Barnet i kupolen (2016), Bindgalen (2018), Blunda och du dör (2021).

Facebook

ANNONS

ANNONS