Miljösuperhjältar i Säter
Fjärdeklassarna i Säters kommun har, även i år, gjort miljösuperhjältar av återvunnet material. Här visas bokstäverna i ordet miljösuperhjältar upp av några av eleverna från årskurs fyra (Milo Larsson, Hedvid Eriksson, Maja Candell, Helmi Eriksson Forssell, Tuva Roos) samt av Klara Elvingsson och Milinda Tomt (som båda är praoelever från åttan) samt kultursamordnaren Therese Nylén och kultursekreteraren Sofia Ylinen.
Foto: Pär Sönnert

Årets miljösuperhjältar visas upp

SÄTER. Även i år har fjärdeklassarna i Säters kommun tillverkat miljösuperhjältar av återvunnet material. Fram till den 5 april går det att ta del av Kungsgårdsskolans elevers alster, som visas upp i fönstren till Kulturhörnan på Säters bibliotek.

När Lokalt i kommer på besök liknar Kulturhörnan mest tomtens verkstad i Kalle Anka & hans vänner på julafton. Det pysslas och fejas och donas inför den utställning som inleddes redan i måndags, den 25 mars.
– Barnen i fjärde klass i Säters kommun har jobbat tillsammans med Hanna Nielsen, inom projektet Skapande Skola, med detta. De fick ta med sig saker att återbruka hemifrån och så har Hanna tagit med en del material, berättar Thérèse Nylén, kultursamordnare i Säters kommun.

Elever som gjort miljösuperhjältar
Några av eleverna i årskurs fyra på Kungsgårdsskolan i Säter var med i Kulturhörnan på Säters bibliotek för att hänga utställningen med sina miljösuperhjältar. Från vänster: Milo Larsson, Hedvig Eriksson, Tilla Havee, Maja Candell, Helmi Eriksson Forssell och Tuva Roos. Foto: Pär Sönnert

Miljösuperhjältarna tar avstamp i hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Barnen har fått skissa på hur deras miljösuperhjälte skulle se ut samt bestämma namn och vilka superkrafter den skulle ha.
– Det här har varit roligt. Men det svåraste var att komma på namn och superkrafterna, inte att bygga själva miljösuperhjältarna, säger en av eleverna.
– Och vi fick bygga själv eller tillsammans med någon eller några andra, tillägger en annan av eleverna.

Miljösuperhjältar i Säter
Några av barnens miljösuperhjältar, som vändes mot fotografen för att den här bilden skulle tas. Det går att se miljösuperhjältarna från utsidan. Foto: Pär Sönnert

Detta är tredje gången som elevernas miljösuperhjältar ställs ut i samband med Konspaning i Säterbygd, som pågår under påskafton och påskdagen.
– Vi har haft lite olika upplägg på utställningen. I fjol ställde vi ut alla kommunens miljösuperhjältar, från både Säter, Gustafs och Stora Skedvi, här på biblioteket i Säter. Men så tänkte vi att det inte är alla som är in till Säter och kan titta på utställningen så nu har Enbacka skola och Stora Skedvi skola sina egna utställningar och så visar vi upp Kungsgårdsskolans alster här, säger Thérèse Nylén.

Miljösuperhjältar i Säter
När Lokalt i kom på besök liknade Kulturhörnan mest tomtens verkstad i Kalle Anka & hans vänner på julafton. Det pysslades och fejades och donades inför utställningen. Till vänster ses Thérèse Nylén, kultursamordnare i Säters kommun. Foto: Pär Sönnert

Utställningen pågår fram till och med den 5 april. Tanken med att visa upp miljösuperhjältarna i fönstren är att besökarna kan ta del av dem när biblioteket är stängt.
– Det är ju många röda dagar nu vid påsk, så då kan man gå hit och titta utifrån, när det passar en själv. Vi kommer att hänga utställningen så att man ser den utifrån, det är inte tänkt att man ska ta del av den här inifrån, säger Thérèse Nylén.
– Vi får även med Barnkonventionen i detta, att barnens röst ska göras hörda i det offentliga rummet, inflikar kultursekreteraren Sofia Ylinen.

Miljösuperhjältar i Säter
Utställningen av fjärdeklassarnas miljösuperhjältar pågår fram till och med den 5 april. Foto: Pär Sönnert

 

Miljösuperhjältar i Säter
Skissen och det färdiga resultatet för en av miljösuperhjältarna. Foto: Pär Sönnert
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS