Erik Vargtand och Inga-Marie Ahlgren är två av medlemmarna i föreningen Konstspaning i Säterbygd
Inga-Marie Ahlgren och Erik Vargtand är två av medlemmarna i föreningen Konstspaning i Säterbygd som arrangerar konstrundan med samma namn under påskafton och påskdagen.
Foto: Pär Sönnert

Konstspaningen står för dörren

SÄTER/BISPBERGSHYTTAN. Nästa år fyller Konstspaning i Säterbygd 20 år. Smeden Erik Vargtand i Bispbergshyttan var med och grundade konceptet som lockar många och långväga besökare till Säters kommun under påskhelgen. “Det har rullat på och blivit mer och mer poppis”, säger Erik som erkänner att han själv kan bli så nyfiken på andra konstnärer att han släpper allt och smiter i väg för att titta.

Konstspaning i Säterbygd är en förening med konstnärer och konsthantverkare verksamma i Säters kommun. 2005 var första året som Konstspaning i Säterbygd arrangerades. Med uppehåll under pandemiåren 2020 och 2021 har konstspaningen pågått sedan dess.

Konceptet är enkelt, de medlemmar eller gästutställare som är med bjuder in allmänheten till sina öppna ateljéer, verkstäder och utställningar. Alla deltagare står med på den karta som tagits fram till arrangemanget.
– Vi har fått till en skön runda. Kartorna finns på Folkets hus, på biblioteket, hos alla deltagande utställare och på vår hemsida, berättar Erik Vargtand.
– Vi har fått till en bra blandning på konstspaningen, både geografiskt och när det gäller vad konstnärerna är verksamma med, säger Inga-Marie Ahlgren.

Erik Vargtand och Inga-Marie Ahlgren är två av medlemmarna i föreningen Konstspaning i Säterbygd
Erik Vargtand och Inga-Marie Ahlgren är två av medlemmarna i föreningen Konstspaning i Säterbygd som arrangerar konstrundan med samma namn under påskafton och påskdagen. Här visar de upp konstverk av sig själva samt av Åsa Karner och KAM Kristina Alexandersson Malmberg. Foto: Pär Sönnert

Erik Vargtand tog med sig konceptet när han flyttade till bygden.
– Jag hade tidigare en smedja utanför Enköping och där hade man en stor konstrunda med ett 50-tal utställare. När jag och min exfru flyttade hit till Bispbergshyttan ville jag starta upp något liknande här. Vi var några stycken som raggade ihop ett gäng konstnärer och så var det i gång, säger Erik Vargtand.

Konstnärskollegan Inga-Marie Ahlgren engagerade sig i Konstspaning i Säterbygd året efter starten, 2006.
– Jag har målat länge och gått konstskola i både Falun och Gävle. Tidigare jobbade jag som tandsköterska inom Folktandvården men jag vågade följa min dröm och sade upp mig, säger hon.

Inga-Marie Ahlgren, konstnär från Hysta
Inga-Marie Ahlgren bor och har sin ateljé i Hysta, Stora Skedvi. “Jag är med på utställningar regelbundet, både samlingsutställningar och separata. I höst ska jag ställa ut på Säters bibliotek”, berättar hon. Foto: Pär Sönnert

Med sin konst vill Inga-Marie skildra och gestalta ensamheten och skörheten men också modet att stå kvar och på så sätt få kraft.
– När jag bestämmer mig för att måla en kvinna eller en flicka söker jag ett uttryck, som jag inte vet när jag når fram till. Jag målar över och målar om. När jag känner att bilden slår an något i mig, då stannar jag. Då är jag klar, förklarar hon.

Konstspaning i Säterbygd pågår under påskafton och påskdagen men det är mer eller mindre omöjligt att uppskatta hur många besökare som konstspaningen har under dessa två dagar.
– Vi har provat med en griffeltavla, där alla besökare uppmanas att dra ett streck med en krita. Det är nog det bästa sättet att få en bild av antalet besökare. Här utanför brukar det stå en lång rad av bilar parkerade, hela vägen upp till korsningen, säger Erik Vargtand.
– Och det kommer ju långväga besökare hit, från andra län till och med, säger Inga-Marie Ahlgren.

Erik Vargtand och Inga-Marie Ahlgren är två av medlemmarna i föreningen Konstspaning i Säterbygd
Erik Vargtand och Inga-Marie Ahlgren är två av medlemmarna i föreningen Konstspaning i Säterbygd som arrangerar konstrundan med samma namn under påskafton och påskdagen. Foto: Pär Sönnert

Har ni hittat ett lagom stort format för Konstspaningen?
– Ja, absolut, det är lagom med två dagar, tycker Inga-Maria Ahlgren.
– I Enköping körde vi alla påskens fyra dagar men det blev för mycket, man fick ingen vanlig påsk alls. Det här upplägget är mycket bättre och det uppskattas av besökarna. Vissa kan sitta här och fika och umgås i en timme och så hör man att de säger: “Då ses vi väl här igen nästa år”, berättar Erik Vargtand.

Griffeltavla
Konstspaning i Säterbygd hålls på påskafton och påskafton (30-31 mars) och brukar locka massor av besökare till konstnärerna och konsthantverkarna som deltar. Men det är svårt att uppskatta hur många besökarna är. Åsa Karner och Erik Vargtand i Bispbergshyttan har hittat på ett smart sätt att lösa detta på, genom att varje besökare uppmanas att dra ett streck med en krita. Denna bild togs på gården i fråga under konstspaningen 2013.
Foto: Pär Sönnert

Nackdelen för de utställande konstnärerna och konsthantverkarna är att de själva inte kan uppleva Konstspaningen, förutom hos sig själva då.
– Men ibland blir jag så nyfiken, särskilt om det är någon ny utställare, att jag säger till Åsa (Karner, Eriks sambo) att jag måste sticka i väg en snabbis och så åker jag dit och tittar, erkänner Erik Vargtand.

Pernilla Nordman Wetzel är en av de deltagande konstnärerna i Konstspaning i Säterbygd. Hon visar upp keramik, måleri och mönster i sin ateljé i Bispberg. Foto: Pär Sönnert

Alla utställare:
Anna Ellin (måleri), Folkets hus.
Lucilla Nordmark (måleri), Folkets hus.
Gunilla Risberg (måleri, akryl och akvarell), Folkets hus.
KAM Kristina Alexandersson Malmberg (måleri, skulptur och grafik), Solvarbo.
Bror Jakobs, (måleri), Jakobs Galleri & Ram i Gustafs.
Leif Andersson, (svepteknik, bruksföremål i trä), Lundgrens Kulturhus i Mora By, Gustafs.
Catarina S Ingvaldsdotter (måleri i akryl), Naglarby bystuga, Gustafs.
Gudrun Magnusson (blandteknik, textil med mera), Österby, Gustafs.
Christian Johansson (smide), Stocksbro bystuga.
Margareta Robertsson (vävning, skinnsömnad och fritt broderi), Stocksbro bystuga.
Inga-Marie Ahlgren (bildkonst, måleri), Hysta, Stora Skedvi.
Åsa Karner (måleri), Bispbergshyttan.
Erik Vargtand (konstsmide), Bispbergshyttan.
Pernilla Nordman Wetzel (keramik, måleri och mönster), Bispberg.

Årets gästutställare är:
Birgitta Nickolausson (akvarell, akryl, oljepastell med mera), Säters Folkets hus.
Carin Rosell (akrylmålning), Säters Folkets hus.
Malin Sellergren (måleri och grafisk design), på Barbros Café i Säter.
Gabriella Hjalmarsson (fritt skapande i metall/återbruk), på Skedvi Bröd.

Det hålls även en samlingsutställning på Folkets hus där samtliga konstnärer och konsthantverkare ställer ut två verk vardera.

I Kulturhörnan på Säters bibliotek går det att ta del av Kungsgårdsskolans årskurs fyra som visar upp sina miljöhjältar i återvinningsmaterial, som har gjorts i projektet Skapande Skola.
Mer information om alla utställare finns på hemsidan www.konstspaning.nu

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS