Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Eldandili Fantasy Choir & Orchestra under konserten Heroines & Heroes som framfördes i Gustafs kyrka. Nyligen bildades den fristående föreningen Eldandili Fantasy, som ett led i att kunna bredda verksamheten.
Foto: Elin Heffler

“Alvkören” har bildat föreningen Eldandili Fantasy – nya konserter i vår

DALARNA. Eldandili Fantasy Choir, vars medlemmar sjunger på flera alviska språk och klär sig i cosplay-kostymer, har bildat en ny förening. Syftet är att kunna bredda verksamheten ytterligare med bland annat workshops och bokcirklar. “Jag vill att föreningen ska bli den mötesplats som jag själv saknade som tonåring”, säger Jennie Tiderman-Österberg, konstnärlig ledare inom Eldandili Fantasy.

Eldandili Fantasy Choir har de senaste åren hållit flera konserter med musik från bland annat tv-spels- och fantasyvärlden i Gustafs kyrka. Nu har nästa steg tagits, i och med att medlemmarna har bildat en fristående förening.
– Tidigare hade vi vår verksamhet inom Säterbygdens församling men vi ville utveckla Eldandili till att bli en plattform och inte “bara” kören. Visst är kören fortfarande navet i vår verksamhet men vi vill även kunna hålla workshops i exempelvis hur man syr sin egen cosplay-kostym, säger Jennie Tiderman-Österberg som även är producent och kommunikatör för den nybildade föreningen som heter Eldandili Fantasy.

Eldandili Fantasy Choir består av 52 medlemmar, som är mellan 16 och 70 år. Samtliga uppträder i cosplay-kostymer under körens konserter. Foto: Elin Heffler

Själva kören består av 52 medlemmar, som är mellan 16 och 70 år.
– Och sedan har vi en egen orkester som består av 16 personer, så det blir 68 personer på scenen när vi har våra konserter. Sångarna och musikerna kommer från hela södra Dalarna, plus Falun, säger Jennie.

Kopplingen till Gustafs och Säters kommun har man dock inte släppt.
– Nej, vi repeterar numera i Nybo bygdegård, mellan Gustafs och Stora Skedvi. Det är en perfekt lokal för oss. Dirigenten och flera av musikerna är engagerade i Säterbygdens församling, så vi har kvar en liten koppling dit, även om de gör detta på sin fritid.

Vad betyder Eldandili?
– Det betyder “Alvernas vänner” och kommer från ett av alla alviska språk som J.R.R. Tolkien uppfann. Det är både nördigt och något som klingar fint. Vi sjunger bland annat på ett språk som heter Sindarin och det är grå-alviska.

Jennie Tiderman-Österberg som ”Galadriel” (från Lord of the Rings). Foto: Elin Heffler

I våras spreds ordet om kören över landet, via både tv och radio.
– Det började med att SVT gjorde ett inslag från en av våra repetitioner. Och sedan började telefonen ringa… Vi var med i TV4, Landet Runt, jag blev intervjuad av Lotta Bromé i Mix Megapol och vi var till och med en fråga i “Lantzkampen” i Sveriges Radio P1. Frågan löd: “Finns det en kör i Gustafs i Dalarna som sjunger på alviska?” Ingen av deltagarna trodde att det stämde, minns Jennie Tiderman-Österberg och tillägger:
– När vi fick så mycket utrymme i media så märkte vi att intresset ökade både för kören och våra konserter, som dock redan var slutsålda.

Storleken på ensemblen gör att planeringen av konserterna måste göras väldigt långt i förväg.
– Eftersom många är semiprofessionella musiker och mestadels har sina spelningar på helgerna så är det svårt att hitta en helg som passar för alla. Vi får många förfrågningar och erbjudanden men man måste boka in oss minst sex månader i förväg.

Jennie Tiderman-Österberg växte upp i Hofors och fick som tonåring söka sig till Gävle för att hitta andra som var intresserade av fantasy, rollspel och Tv-spel. “Jag vill att föreningen ska bli den mötesplats som jag själv saknade som tonåring”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

I vår kommer de att hålla två konserter i Cassels i Grängesberg, den 27 och 28 april.
– Det var den enda helgen på hela året som alla kunde vara med, så då bokade vi det direkt! Det ska bli väldigt roligt att uppträda i Cassels.

Vid konserterna i Cassels medverkar förhoppningsvis även ett gäng orcher från Västerås.
– Ja, vi har inlett ett samarbete med en svartblodsförening i Västerås. De lajvar orcher och är rätt otäcka så konserterna är kanske inte så barnvänliga, de passar mer för unga vuxna och uppåt.

Jennie Tiderman-Österberg som ”Night Elf” (från World of Warcraft). Foto: Elin Heffler

Har ni fler konserter på gång?
– Ja, vi har lite planer för nästa sommar men det är inget som är klart ännu. Det tar ju åtta, nio månader för oss att repetera in en konsert. Att vi sjunger på alviska innebär att sångerna är så avancerade att det kräver sin sångare och sångerska. Därför har vi börjat med provsjungning för nya medlemmar, så att vi ser att de bemästrar den här typen av sång. Det är inte värt det om de riskerar att förstöra rösten.

Jennie bor i Borlänge men är uppvuxen i Hofors, där hon under tonåren kom i kontakt med fantasy och tv-spel.
– Jag brukar säga att jag har spelat ohälsosamt mycket tv-spel. Och så upptäckte jag Tolkien, fantasy och rollspel. Men det fanns inget sammanhang kring detta för mig i Hofors, så jag fick söka mig till Gävle för att hitta likasinnade med samma intressen. Därför är den här verksamheten så viktig för mig. Jag vill att föreningen ska bli den mötesplats som jag själv saknade som tonåring, att andra ungdomar ska hitta till oss, säger Jennie Tiderman-Österberg.

Hon uppskattar även mötena som sker i kören, över generationsgränserna.
– Tack vare vår nisch har vi lockat många unga killar till vår kör, vilket det annars är brist på inom körerna. Och det finns något så fint i hur en nybörjare står sida vid sida med någon som har sjungit i kör i över 40 år. De nya behöver vägledning av de mer erfarna samtidigt som proffsen kan lära sig saker av nybörjarna. Vi har en fantastiskt fin gemenskap i föreningen och betonar att det ska vara kul med musik. Det är också viktigt att vi har roligt tillsammans, säger Jennie Tiderman-Österberg.

Borlängebon Jennie Tiderman-Österberg är konstnärlig ledare, producent och kommunikatör för den nybildade ideella föreningen Eldandili Fantasy. Tidigare verkade “alvkören” i Säterbygdens församlings regi men föreningen är helt fristående, för att kunna utveckla verksamheten ytterligare. Foto: Pär Sönnert

I september hade föreningen planerat att spela in en trailer inför vårens konserter, vilket skulle ske i skogarna utanför Norberg.
– Blå Grottan utanför Norberg är en av platserna som kommer att synas i trailern, berättade Jennie Tiderman-Österberg, vars make kommer från Norberg, under intervjun med Lokalt i.

Dagen efter att intervjun gjordes upptäcktes dock det första fallet av afrikansk svinpest i Norbergs grannkommun Fagersta och de avspärrningar som tillkommit för att stävja spridningen av svinpesten påverkar därför filmplanerna i Norberg.
– Tyvärr påverkas vi också. Det är jättetråkigt för oss men främst för de som drabbas hårdast naturligtvis. Vi håller på att diskutera var vi ska filma i stället, hälsar Jennie Tiderman-Österberg.

Eldandili Fantasy Choir
Kören Eldandili Fantasy Choir startades 2018 av Jennie Tiderman-Österberg och Daniel Larsson.
Första projektet var att framföra musiken från Lord of the Rings, vilket gjordes genom flera uppskattade konserter. Körens verksamhet fortsatte i Säterbygdens församlings regi med Jennie Tiderman-Österberg som projektledare, arrangör och producent. 2019 framträdde kören med konserten GAMER, 2022 med Fantasy on Screen och 2023 med Heroines and Heroes.
Kören består nu av 50 sångare i olika åldrar och med olika bakgrund. Kören har också sin egen orkester – Eldandili Fantasy Orchestra. Orkestern har 15 musiker, även de med olika bakgrund.
Jennie Tiderman-Österberg belönades för sitt arbete med Eldandili under årets Dalecarlia Music Awards där hon mottog Studieförbundens pris.
Hösten 2023 bildades den fristående ideella föreningen Eldandili Fantasy som ska fortsätta sätta körsången i centrum, men även satsa på kurser och workshops som fokuserar på cosplay.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,385,269380"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!